Опалення, водопостачання і каналізація роблять наше житло комфортним. Однак, при недотриманні технічних параметрів або ж просто при нещасному випадку вони несуть в собі небезпеку затоплення квартири - як вашої, так і сусідів. Розповідаємо, на які моменти в дизайні потрібно звернути увагу, щоб запобігти неприємності.

1. Гідроізоляція в мокрих зонах

Мокрі зони - це місце в квартирі, схильне до найбільшої ймовірності протікання. Гідроізоляційний шар стане на заваді проходженню води в квартиру. Він буває різних типів:

- обмазувальної (використовується найчастіше, так як не складний в монтажі і оптимальний по співвідношенню ціна-якість);

- обклеювальний (практично не використовується в квартирах, складний в установці);

- проникаючий (з'явився відносно недавно, простий в нанесенні).

2. Використання якісних матеріалів

Як матеріал для труб вибирайте поліпропілен або зшитий поліетилен. Такі матеріали обійдуться вам дорожче, але їх ціна виправдовує якість. Це найбільш технологічні, на даний момент, матеріали, які практично повністю виключають випадкові прориви труб і протікання з'єднань.

Звертайте увагу на якість сполучної і запірної арматури (колекторів, кранів, фітингів). Додаткові елементи в системі вводу води, такі як фільтри і редуктори, забезпечать більш тонку фільтрацію води і захист від стрибків тиску, що позитивно впливає на довговічність роботи сантехприборів. Лідерами у виробництві таких матеріалів виступають німецькі та італійські фірми.

pic

3. Якісний монтаж

Для подібного виду робіт важливо залучати фахівців: переробка ремонту обійдеться вам набагато дорожче, ніж хороший монтаж. Грамотний фахівець також проведе після монтажу опресовування системи - її перевірку підвищеним тиском.

4. Системи захисту від протікання

Останнім часом системи захисту від протікання стають все більш популярні. Це механізми, які автоматично перекривають введення води в квартиру при виявленні протікання. У місцях потенційно можливих протікань встановлюються датчики, що реагують на потрапляння в них води. Пульт управління системи подає сигнал на перекриття вступного крана. Навіть якщо вас немає вдома, це автоматично попередить протікання без вашої участі.

5. Використання якісних приладів

Дуже часто причиною затоплення стають неякісні рушникосушки або змішувачі, які починають протікати.

pic

6. Профілактика

Періодична профілактика систем водопостачання та каналізації із залученням необхідних спеціалістів в ідеалі проводиться раз на півроку.

7. Правильне планування

Якщо ви влаштовуєте перепланування, не порушуйте законодавство і не переносите мокрі зони. Пам'ятайте, що вони не можуть перебувати над житловими. Самовільно втручатися в загальнобудинкові інженерні комунікації також не варто. Якщо ж втручання неминуче, краще звернутися в керуючу компанію.

При обробці приміщення будьте уважними, щоб не порушити цілісність елементів водопостачання. Необхідно виконати проект інженерних систем в квартирі, в якому будуть проведені необхідні розрахунки, вказані місця розташування труб і основних вузлів системи.

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ