Близько 80% жителів України витрачають всю зарплату за один місяць. Незалежно від доходу, ми не встигаємо відкласти суму ні на що серйозне. Як відкладати гроші навіть з невеликої зарплати.

 Є кілька стандартних прийомів, завдяки яким люди отримують можливість накопичити на матеріальні блага за будь-якої зарплати.

Відкладай 10%

Це відома сума, яку найбагатші люди світу радять запасати на майбутнє з будь-якого доходу. Це може бути як 50 гривень, так і солідна сума.

Правило одне: 10% на рахунок, який ти пообіцяєш собі не чіпати, поки не пройде певна кількість часу, або на ньому не накопичиться певна сума.

Спершу вкладення будуть здаватися незначними, але з роками і десятиліттями з сум, які ні на що не впливають, вийде зібрати на власний будинок, або безбідну пенсію.

Плануй покупки

Маркетологи добре подбали про те, щоб в магазинах ми залишали якомога більше грошей. Яскраві етикетки, солодощі перед очима біля кас, акції - все це змушує нас витрачати гроші на те, що нам не потрібно. Складай перед кожним походом в магазин список покупок і суворо дотримуйся тільки його.

Готуй на роботу

Бізнес-ланчі тільки здаються привабливою пропозицією. На ділі ж, за робочий місяць ми витрачаємо на них більшу частину зарплати. Готувати вдома завжди дешевше, ніж харчуватися в ресторанах. А кілька пластикових контейнерів для їжі в будь-якому випадку дешевше щоденного бізнес-ланчу.

Склади базовий гардероб

Одвічна жіноча проблема: шафа забита і нічого надіти. Якщо наш гардероб погано продуманий, ми схильні купувати непотрібний дорогий одяг. Склади базовий гардероб: чорний топ, спідниця-олівець, брюки, джинси, футболка і піджак. І підбирай підходящі до них речі, а не «сподобалася кофточка на вітрині».

Правильно підходь до покупок

Найдорожчі товари в супермаркеті виставлені впереді на рівні наших очей. Але час - гроші. Не полінуйся витратити його. Щоб порівняти ціни на схожі продукти і вибрати той, який дешевше. Це може заощадити тобі 300-500 гривень при закупівлі для великої родини на тиждень.

Записуй витрати

Тобі здається, що на таксі йде дрібниця, а пара пляшок пепсі на тиждень не обтяжує сімейний бюджет? Спробуй все записувати, тебе здивує. Наскільки ти применшуєш  деякі суми на задоволення. Ні, ми не закликаємо зовсім відмовлятися від приємних витрат. Можливо, просто варто переглянути їх частоту і необхідність.

Бери приклад з тих ... Хто бідніший

Так, потрібно стежити за тими, хто багатший і брати приклад з них. Але люди, які заробляють набагато менше нас, справляються з меншим бюджетом. У них можуть бути свої Лайфхаки і поради, які допоможуть тобі прожити на меншу суму і відкласти грошей на майбутнє.

Збільшуй дохід

Економія - це чудово. Але багаті люди рекомендують постійно підвищувати свій дохід. Для цього потрібно постійно навчатися, вкладаючи в це час і гроші, зростати як фахівець і шукати нові можливості.

8 хобі, що уповільнюють старіння і деградацію мозку

Що заважає вам розбагатіти: 6 причин про, які ви і не здогадувалися