Різні за формою й офарбленням квіти викликають захват, і багато квіткарів прагнуть виростити цю рослину самостійно.

КОЛИ СІЯТИ ПЕТУНІЇ НА РОЗСАДУ?

Час бажаного цвітіння рослини визначає, коли саджати насіння петунії. Щоб одержати рясно квітучу рослину вже в травні-червні, насіння на розсаду потрібно висівати наприкінці лютого-першій декаді березня. Якщо строки посіву будуть більш ранні, розсаду необхідно буде досвічувати.

Для посіву використовують ґрунт, підготовлений ще з осені. Ґрунтосуміш складається з перегною, садової землі та піску, узятих у співвідношенні 1:1:2. Її насипають у ємкості, у яких буде рости петунія, і залишають промерзати. За кілька днів до того, коли будете сіяти петунії, ємкості вносять у будинок для відтавання. Перед посівом ґрунт додатково знезаражують від шкідників і патогенної флори.

ВИБИРАЄМО НАСІННЯ

Гарна розсада вийде тільки, якщо при посадці використовувалося насіння високої якості. Доросла рослина має відповідати всім характеристикам, властивим певному сорту. Тобто, квітка повинна мати розмір і колір, властиві даному сорту, бути деякою мірою стійкою до умов зростання тощо.

Саджати петунію можна насінням двох типів: - покриті оболонкою; - чисті.

Оболонка дає ряд переваг: насіння захищене від ушкоджень і хвороб, його легше висівати в ґрунт. Чисте насіння, позбавлене оболонки, обходиться значно дешевше і якщо правильно посіяти петунію, схожість буде високою. Маркування дозволяє розпізнати сортність квітів.

ПРАВИЛЬНИЙ ПОСІВ ПЕТУНІЇ

Підготовлений ґрунт потрібно зволожити, після чого на нього висівають насіння петунії. Присипати ґрунтом висіяний матеріал не потрібно, достатньо злегка його придавити.

Може виникнути питання: як посіяти петунію рівномірно, адже насіння дуже дрібне? Завдання спрощується, якщо змішати насіння з піском у співвідношенні 1:5. Відразу ж після висіву ґрунт проливають розчином превікуру (0,1%-вий) для захисту паростків від грибка. Щоб не замити дрібне насіння, знезаражувати ґрунт потрібно поливом через дрібне ситечко.

До моменту появи сходів ємкості з посадками накривають склом або шматком полікарбонату. Поливати ґрунт потрібно при необхідності, використовуючи пульверизатор.

Перші паростки з'являються на 5 день. Густі посадки потрібно проріджувати, для чого зайві сіянці вискубують.

Для нормального росту розсади петунії необхідна температура 20-22 градуси. З появою сходів петунії вкриття знімають і переносять ємкості в приміщення, де температура не перевищує 18 градусів. Якщо петунія правильно посіяна і створені оптимальні умови для росту сходів, через 3 тижні підрослу розсаду можна пікірувати.

У квіткові горщики розсаду пікірують через 3 тижні після першого пересадження. Діаметр горщика має бути 8-10 см, як ґрунт використовують субстрат, багатий мікро- і макроелементами. Пересаджені рослини виносять у приміщення з температурою 20 градусів удень і 18 уночі, потім температуру потрібно понизити ще на 4 градуси.

ПОСІВ У ГРАНУЛАХ

Багато дорогих сортів петунії продаються в гранулах. Як правильно сіяти петунію в такому випадку? У ящику із ґрунтом потрібно нарізати неглибокі борозенки, добре їх пролити й покласти смужки, вирізані з паперових серветок. Насіння в гранулах акуратно розподіляють на вологих смужках. Воно не втратиться, оскільки надійно кріпиться до вологого паперу. Як і при посіві чистим насінням, гранули присипати ґрунтом не потрібно. Посіви обов'язково проливають через пульверизатор, ящики накривають плівкою й залишають у теплому місці до появи сходів.

Строк проростання петунії в гранулах трохи більше - 10-20 днів при досвічуванні лампою денного світла. Важливо, щоб сходи, які з'явилися, відразу ж одержували достатньо світла, що попередить їхнє витягування.

З утворенням першого справжнього листа посіви петунії провітрюють, забирають плівку і знижують температуру до 16 градусів. З появою третього листа сіянці проріджують, відсаджуючи зайві рослини. Потрібно знати, як правильно саджати петунію і доглядати за нею. Не можна допускати перезволоження ґрунту в посадках - полив проводять раз на 3 дні, у міру легкого підсихання ґрунту. Такий режим стимулює розвиток кореневої системи, і розсада виходить більш життєздатною. Підрослі рослини прищипують, через що петунія починає гілкуватися. Якщо петунію посіяли рано, верхівкову частину можна вкорінювати.

Рясного цвітіння петунії можна домогтися при дотриманні певних умов: горщик має бути підходящого розміру, своєчасність поливу і підживлень, видалення зів'ялих квіток.

Джерело