Дуже часто ми робимо те, що прийнято всіма. Ким, коли й, головне, навіщо прийнято - незрозуміло, але якщо сусід город уже скопав, то й нам треба копати, інакше "що ж люди подумають?" Ось так, від одного до іншого, переходять різні поради городникам і садівникам. Спробуємо спростувати кілька найпоширеніших стереотипів і запропонувати альтернативні, "шкідливі" поради.

МІНЕРАЛЬНІ ДОБРИВА НЕОБХІДНІ ДЛЯ НОРМАЛЬНОГО РОЗВИТКУ РОСЛИН

Мінеральні добрива - це не необхідність, а спроба потопаючих схопитися за соломинку. Природою мінеральні добрива не передбачені, у ній "працює" винятково органіка (перегній, компост). Мінеральні добрива застосовувати можна, але вони в "неправильному" ґрунті не тільки малоефективні, але й можуть завдати шкоди.

Кращі добрива - органічні. "Правильний" ґрунт (самобутній, котрий не копають і мульчують) достатньо насичений біогумусом, що у величезній кількості виробляють "підземні жителі".

МУЛЬЧА НЕ ДАЄ КОРІННЮ ДИХАТИ

Корені не можуть дихати без мульчі, коли ми змушені постійно рихлити верхній шар, порушуючи тим самим повітряні канали. Уявіть собі канал, що прорив черв'ячок. З поверхні він іде далеко під землю. Після розпушування верхня частина каналу виявляється порушеною, у глибину землі кисень надходити не має можливості. При мульчуванні рихлити ґрунт не треба: бур'яни не лізуть, кірка після поливу не утворюється.

Органічна мульча пропускає повітря, вона не пропускає тільки світло. Якщо в ґрунті достатньо повітряних каналів, то кисню для дихання корінню цілком вистачить, навіть якщо мульча неорганічна (темна плівка, руберойд).

ЩОБ ҐРУНТ БУВ М'ЯКИМ, ЙОГО ПОТРІБНО КОПАТИ І ЧАСТО РИХЛИТИ

Дивно, але цілину ніхто не копає, а вона родюча, і наші городи з нею в цьому не зрівняються. У природі немає нічого непродуманого, усе врівноважено. Якщо є ґрунт, що має дати життя рослинам, то є й жучки-черв'ячки, які його "орють". Ці маленькі "трудяги" успішно "працюють" уже мільйони років, створюючи в землі тисячі каналів, роблячи її подібній губці. Копаючи, ми руйнуємо повітряні канали, і ґрунт ущільнюється. Щоб побороти це ущільнення землі, ми знову копаємо й рихлимо. Замкнуте коло.

Щоб ґрунт був м'яким, його не можна чіпати глибше, ніж на 5 см, тобто працювати можна тільки сапкою або пласкорізом. Займайтеся своєю справою, і дайте можливість жукам-черв'якам займатися своєю.

ЗІ ШКІДНИКАМИ ТРЕБА БОРОТИСЯ ХІМІКАТАМИ

Можна й хімікатами, але обережно й тільки в крайньому випадку. Хімікати діють як антибіотики - убивають усіх без розбору: і шкідливих, і корисних. Знову ж, повернемося до джерел, до природи. Убивши одного шкідника, ми створюємо дуже комфортні умови для розмноження іншого. Тепер доведеться труїти хімією і його.

Правильно сполучені посіви борються зі шкідниками набагато ефективніше й не створюють загрози для корисних комах. Наприклад, посадіть пару кущиків салату в грядці з редисом, і про хрестоцвітну блішку ви навіть не згадаєте.

ГАРНИЙ ГОРОД - ЧИСТИЙ ГОРОД

Чистої землі в природі не буває, це протиприродно. На будь-якому клаптику відкритого ґрунту щось обов'язково захоче вирости. Звичайно, це будуть бур'яни, яких ми бачити не хочемо, тому беремо сапку й починаємо (вірніше, продовжуємо) нескінченну боротьбу із законами природи, у якій виграти неможливо. Крім цього, відкрита, чиста земля моментально випаровує всю вологу, що ми даємо їй при поливі. Сизифова праця: поливаємо й рихлимо, рихлимо й поливаємо.

Ґрунт не можна залишати відкритим. Щоб зберегти вологу й придушити бур'яни, грядки потрібно мульчувати.

ТАК ЧОМУ Ж ВІРИТИ?

Рослинам, як це ні парадоксально. Порівняти догляд за городом можна з вихованням дитини. Психологи говорять, що перед тим, як покарати маля, потрібно зрозуміти, чому або навіщо він зробив щось не те. Так і на городі: якщо зрозуміти, чому ґрунт пересихає, чому коренеплоди йдуть у бадилля, чому одне не хоче рости поруч із іншим, то догляд за городом буде приносити не утому й розчарування, а моральне задоволення й високі врожаї.

Джерело