Фікус взимку вимагає більш ґрунтовного, комплексного догляду, який включає в себе ряд особливостей. Зокрема, це стосується таких факторів, як температура, водний режим і харчування, а також вологість. Якщо змінюється один з факторів - повинні змінитися та інші. Але про все по порядку. Щоб рослина пережилоа зиму без хвороб і без будь-якого іншого шкоди для себе, вам доведеться забезпечити їй належний догляд.

Компенсуємо недолік сонця

Відомо, що фікус - рослина теплолюбна, яка віддає перевагу рости в добре освітленому місці. В осінній та зимовий період догляд за фікусом ускладнюється якраз через нестачу тепла і світла. Взимку використовуйте в якості додаткового освітлення ртутні і люмінесцентні лампи, а також натрієві та металогалоїдні прилади, звертаючи увагу на їх спектр.

Наприклад, якщо фікус маленький, то буде досить компактною невеликої люмінесцентної лампи, цоколь якої - Е27 і потужність приблизно 25W. Закріплювати таке освітлення потрібно на висоті двадцяти сантиметрів від листя дерева, приблизно на шість-вісім годин з ранку або ввечері. Як правило, у додатковому джерелі світла потребують фікуси ряболисті форм.

Необхідна вологість

Щоб правильно доглядати взимку за фікусом, потрібно дотримуватися оптимальних показників вологості. Для фікуса необхідна вологість 60-70%, проте взимку, в приміщеннях, де присутнє центральне опалення, вологість вкрай низька - в середньому 35%. Для такої рослини це неприпустимо.

Щоб підвищити вологість, не забувайте в щоденний догляд за деревом включати обприскування, використовуючи теплу воду. Можна скористатися спеціальними зволожувачами, а також піддонами, наповненими керамзитом. З цією метою сьогодні продаються гарні декоративні фонтани, які зможуть створити фікусу ідеальну вологість, а заодно і прикрасити декор приміщення. А ось ємності з рідиною рекомендується розміщувати на опалювальних радіаторах. Якщо ж рослина невелика, то його краще помістити в міні-теплицю.

Якщо взимку кімната слабо висвітлюється, в ній спекотно і показники вологості не досягають норми, фікус може скинути листя або пожовтіти. Зокрема, це стосується фікуса Бенджаміна - найбільш популярною домашньої різновиди рослини цього роду. Щоб не допустити загибелі дерева, забезпечте йому спочатку повноцінний догляд.

Боремося з холодом

Важливо стежити за тим, щоб в зимовий період року фікус НЕ перемерзав. Головним джерелом переохолодження дерева, звичайно ж, є низька температура, менше п'ятнадцяти градусів. Для тропічних різновидів фікуса це неприпустимо. Рекомендується не купувати фікуси взимку і не переносити їх по вулиці в такий період часу, інакше дерево переохолоджуватиметься і швидко загине.

Боїться фікус також провітрювань і протягів. Щоб забезпечити хороший догляд рослині, поставте горщик з деревом якнайдалі від відкритих кватирок, дверей, тобто в спокійне місце, де фікус ніхто не турбуватиме. Вікна рекомендується утеплити, щоб у випадку, якщо фікус стоїть на підвіконні, його НЕ протягло.

Взимку потрібно підкласти під горщик з фікусом спеціальний ізолюючий матеріал. Як альтернатива, підійдуть газети і пінопласт. Зверніть увагу, що кашпо з кераміки промерзають набагато сильніше, ніж пластикові, а це має велике значення для грунту - вона також не повинна охолоджуватися.

У теплому приміщенні листя фікуса швидше випаровують воду, ніж в холодному. В той же час, сильне переохолодження грунту заважає земляному кому і кореневій системі вбирати всі корисні речовини ззовні. Крім того, волога також стає недоступною для рослини. Все це може призвести до швидкої загибелі фікуса, тому дуже важливо правильно доглядати за грунтом і корінням, особливо коли в приміщенні і за вікном холод.

Слідкуйте за тим, щоб крона фікуса не торкалася до шибок. Навіть невелике місцеве обмороження може призвести до втрати листя або їх деформації, а згодом до повного їх відмирання і гниття. Просто відставте горщик з деревом подалі від вікна - чим далі, тим краще.

Розглядаючи питання, як правильно потрібно доглядати за фікусами в холодний період року, не можна не сказати і про воду, що використовується для поливу рослини. Багато роблять одну й ту ж помилку: набирають воду з-під крана і поливають їй рослина. Запам'ятайте - цього робити ні в якому разі не варто! Вода для поливу обов'язково повинна бути вище тридцяти градусів, і обов'язково відстояною. Поливати фікус потрібно лише в разі потреби, причому як влітку, так і взимку.

Джерело