Виноградна лоза, нарізана восени на живці (цибухи) - це основа майбутнього винограднику. І від того, як ви її заготовите або придбаєте, як збережете, залежить вихід саджанців винограду і приживлюваність щеплень навесні наступного року. Головне - завжди пам'ятати, що живець - це живий, дихаючий організм.

НАРІЗКА

Живці винограду заготовлюють восени, наприкінці жовтня-початку грудня. В ідеалі - після перших заморозків, до настання морозів більше 10 градусів. У цей час вміст живильних речовин (цукрів, крохмалю і т.п.) у лозі максимальний, крім того, вона пройшла загартування низькими плюсовими й невеликими негативними температурами.

Кращі лози для заготівлі - плодові. Порослеві лози часто жирують, їхні бруньки формуються в тіні й виявляються недорозвиненими. Товщина, в ідеалі, має бути 5-8 мм (як олівець або трохи товстіше). Правда, якщо лоза тонша, але добре визріла - вона цілком придатна як для вкорінення, так і для щеплень. Товсті, з палець товщиною лози, також придатні для вирощування саджанців винограду: вони мають великий запас живильних речовин. Головне, щоб вони не мали пухку серцевину більше половини діаметра живця (це ознака лози, що жирувала). Такі виноградні живці погано зберігаються і вкорінюються.

Живці при заготівлі ріжуться не посередині міжвузля, а в 2-3-х сантиметрах над вузлом. Так ми залишаємо достатній відрізок лози під вічком для майбутнього можливого щеплення винограду. Для заготівлі потрібно вибирати здорові лози, без плям оідіума, градобоїн та інших механічних ушкоджень. Часто пишуть, що погані криві живці, але вони біологічно нічим не відрізняються від прямих. Якщо пристосуєтеся з ними працювати - на здоров'я!

На зрізану з куща лозу винограду (пучок) необхідно відразу навісити етикетку щоб уникнути плутанини.

ПІДГОТОВКА ДО ЗБЕРІГАННЯ

Найкраще зберігається довга лоза, тому намагайтеся не нарізати її без необхідності. Якщо є можливість, залишіть батоги по метру, і навіть по 1,5-2 м.

Варто сказати пару слів про класифікацію живців: укорочені - 1-2 вічка, середні - 3-4 вічка, і довгі - 5 і більше вічок (класифікація умовна, при нормальній довжині міжвузлій). Як правило, для пророщення на саджанці використовують 1-3-х вічкові живці, хоча зручніше 2-х вічкові, якщо відстань між вічками більше 10 см; прищеплюють одновічкові, і дуже рідко двовічкові.

Важливу роль для життєздатності лози має вміст у ній води. З моменту зрізу живця вміст води в ньому постійно зменшується. Якщо живець за час зберігання втрачає більше 20% води, що містилася в ньому, то його шанси стати саджанцем, практично дорівнюють нулю, не допоможе й тривале вимочування. Нарізайте добре доспілу деревину, при однакових умовах вона підсихає повільніше, ніж погано доспіла. Намагайтеся, щоб від місця зрізу до місця зберігання виноградні живці дійшли з мінімумом втрат вологи. Пам'ятайте: залишена під кущем лоза втрачає 2-3% вологи на добу!

Якщо всі умови дотримані, то вимочування перед закладкою на зберігання скоріше є шкідливим. Якщо ні, то залежно від ступеня підсихання лози, її необхідно вимочити від декількох годин до двох діб. Вода має бути як можна чистішою і м'якшою - джерельна, дощова або потала. Більше двох діб лозу вимочувати не можна - бруньки можуть задихнутися!

Якщо ви не знаєте, чи оброблялася лоза від грибкових хвороб перед закладкою на зберігання, то це необхідно зробити. Обприскайте (обмийте) їх 3%-вим розчином залізного або мідного купоросу. І перед закладкою на зберігання провітріть лозу, щоб вона не пішла в поліетиленовий мішок мокрою. Купання в купоросі є обов'язковим, якщо ви одержали живці з інших районів, або від людей, які не особливо ретельно стежать за своїми виноградниками.

А якщо ви одержали саджанці винограду з корінням, то спочатку доведеться зробити їхню дезінфекцію в купоросі, а потім дезактивувати від філоксери за допомогою БІ-58, базудину або іншого інсектициду, який можна застосовувати при низьких температурах. Розведіть їх у воді відповідно до інструкції, і занурте корені, а то й цілком саджанці на хвилину в розчин, а потім помістіть на добу в поліетиленовий мішок.

ЗБЕРІГАННЯ

Якщо врахувати, що за час зберігання, стратифікації і кільчування втрачається до 50% запасених живильних речовин, то лоза до моменту посадки може бути зовсім ослабленою. Нам необхідно зробити так, щоб втрата вуглеводів за час зберігання живців винограду була мінімальною. Чим нижче температура, тим нижче інтенсивність дихання, тим менше витрачається енергетичних речовин, але нижче 0°С лозу зберігати не можна - при негативних температурах живці інтенсивно висихають. Тому, до речі, не рекомендують заготовлювати навесні лозу з кущів, що простояли зиму розкритими, тому що відсоток пророслих бруньок у таких живців набагато менший, ніж заготовлених восени.

Виходить, ідеальна температура для зберігання лози має бути трохи вище 0°С. Дослідами вчених установлено, що при температурі +0,4°С можна до середини березня зберегти незмінним вміст вуглеводів у деревині винограду.

Це, звичайно, в ідеалі. У наших реальних умовах лоза зберігається або в прикопі, або в льосі, або в холодильнику на кухні. У будь-якому разі температура не повинна перевищувати +8°С, а то почнуть набухати і розпускатися бруньки. Але при такій температурі живці активніше дихають і втрачають вологу. Тому знаходитися вони мають у вологому середовищі.

Найпростіше зберігати живці в прикопі. Виберіть затишне місце, викопайте траншею на багнет глибиною й помістіть туди живці. Засипте землею. У цьому випадку впаковувати їх у поліетилен не можна - згниють! Продумайте матеріал етикеток - після декількох місяців у землі вони мають залишитися з написами. Місце прикопа має виключати застій води.

При зберіганні в льосі їх воложать і поміщають у поліетиленові або поліпропіленові мішки. Раз на місяць лозу потрібно перевірити: підсохла - зволожити, запліснявіла - протерти дрантям, змоченим у 3%-ому розчині залізного або мідного купоросу (1 чайна ложка на склянку води).

Знову про ідеал, до якого потрібно прагнути - це зберігання в льосі, у вологому (злегка) піску, а ще краще - у пакетах з трохи вологуватою хвойною тирсою. У цьому випадку вуглекислий газ, що зібрався в пакеті, консервує шкідливу мікрофлору й одночасно стримує витрату вуглеводів (крохмалю) на дихання. Найголовніше - не допустити перезволоження піску або тирси при закладці живців. Але не в усіх є така можливість...

Невелику кількість живців винограду, для власних потреб: весняних щеплень або вирощування зелених саджанців, можна зберігати в побутовому холодильнику. У середній частині холодильника розташовуєте полички таким чином, щоб між ними була мінімальна відстань (близько 10 см) - одержуєте нішу для зберігання. Живці обгортаєте марлею або тонкою тканиною, злегка зволоженою тим же розчином купоросу, яким оброблялася лоза, поміщаєте в поліетиленовий пакет і кладете в холодильник. Раз на місяць перевіряєте. При підсиханні воложите, з появою цвілі - протираєте розчином купоросу.

Ще одна порада: перед закладкою живців у холодильник покладіть туди, на пару годин (а краще на ніч), термометр. Температура в холодильнику має бути +4…+5С.

ВИЙМАННЯ

При вийманні живці винограду протирають дрантям від цвілі, залишків купоросу. Добре збережений живець не повинен бути пересушеним, зі зморщеною або корою, що відшаровується, і на зрізі має бути яскраво-зеленого кольору.

Перед посадкою для одержання саджанців винограду або щеплення живці нарізають, вимочують 12-24 години, іноді з додаванням стимуляторів. Посадку і щеплення роблять відразу по закінченні вимочування.

Джерело