Ось і підійшов до кінця черговий дачний сезон, уже спорожніли овочеві грядки, зеленіють тільки посіяні сидерати, особливо озиме жито. Але роботи на ділянці як і раніше вистачає.

На повний хід іде підготовка до підзимового посіву овочів. Особливу увагу цьому приділяють ті садівники, які оцінили великі переваги цього прийому. І, найголовніше, такий посів дозволяє перенести на осінь частину робіт з посіву овочів, тобто значно полегшити собі роботу під час весняної посівної компанії.

Причому підзимовий посів - це не нове віяння моди, цей прийом перевірений нашими предками протягом багатьох століть. І крім полегшення весняних польових робіт він дозволяє одержати врожай на 15-20 днів раніше, ніж при звичайному весняному посіві. Але не всі культури й сорти годяться для підзимового посіву.

По-перше, посіяні під зиму овочі, дозріваючи раніше, гірше зберігаються. Тому все те, що потрібно закласти на зиму в льох, сіють тільки навесні.

По-друге, при особливо несприятливих погодніх умовах посіяне під зиму на грядку насіння, часто гине, і замість густих весняних сходів виходить порожня грядка.

Та й не всі овочі годяться для підзимових посівів. Найчастіше під зиму сіють цибулю, моркву, петрушку, редис, ріпу, салат, селеру, кріп, щавель.

Велике значення для успіху підзимового посіву має правильно обраний сорт. Часто у таких сортів у назві є слово "підзимова" (наприклад, буряк Підзимовий А-17). У крайньому випадку, можна вибрати сорти раннього строку дозрівання.

Для підзимового посіву дуже важливо правильно вибрати місце. Найкраще для цього підходить ділянка, де взимку наметає багато снігу. І, навпаки, на грядці, де взимку вітер здуває сніг до землі, сходи навесні будуть дуже рідкими. Адже в цей час сніг для насіння, як тепла ковдра.

Дуже важливо, щоб навесні грядки з підзимовими посівами не затоплялися поталою водою. Чим швидше зійде сніг і підсохне ґрунт на цих грядках, тим краще. А на грядках, де навесні довго застоюється потала вода, ніяких підзимових посівів робити не можна.

Джерело