При розмноженні рослин живцями іноді виникає проблема з коренеутворенням. Для прискорення процесу можна вдатися до стимуляторів промислового виробництва, найпопулярніші з них - кореневин і гетероауксин. Але є й кілька перевірених часом народних способів.

1. Мед. У 1,5 л води розчиняють чайну ложечку меду, живець поміщають у розчин на одну третину й витримують у ньому 12 годин.

2. Картопля. Для вкорінення підійде велика картоплина. З неї ретельно видаляють всі вічка, роблять надріз і вставляють у нього живець. При достатньому поливі він швидко дасть коріння. Навіть рослини, що погано живцюються, можна вкоренити таким способом, адже живці одержують з картоплі масу живильних речовин.

3. Сік алое. У воду із живцем додають 3-7 крапель свіжого соку алое. Він не тільки прискорює появу корінців, але й стимулює імунну систему живця.

4. Вербова вода. Кілька гілочок верби (підійдуть також тополя, багно, верба) поставити у воду й дочекатися появи коренів. Коли корінці з'являться, вербові прутики можна прибрати й поставити в цю воду живець. Отриману воду не міняють, лише доливають при необхідності.

5. Дріжджі. Готують розчин дріжджів (100 мг на 1 л) і поміщають у нього живці на добу, після цього їх обмивають і переносять у заповнену до половини ємкість із водою.

Джерело