Кожному садівнику й городнику відомо, що ґрунт потрібно готувати з осені, тому що осіння обробка є значно кориснішою, ніж весняна. Це важка робота, але останнім часом усе частіше лунають голоси прихильників органічного землеробства, які призивають від неї відмовитися.

Осіння обробка ґрунту на городі цілком залежить від того, який у вас ґрунт. Для важких глинистих і неокультурених ґрунтів осіння перекопка ґрунту є обов'язковою. А на легких, пухких, глибоко окультурених ґрунтах глибоку перекопку робити взагалі не слід, замінивши її глибоким розпушуванням.

КОЛИ ПЕРЕКОПУВАТИ?

До обробки ґрунту приступають відразу після збирання врожаю. Її проводять, насамперед, для видалення бур'янів і внесення в ґрунт добрив. Якщо утримується суха погода, то висохле бадилля овочів і корені бур'янів можна спалити, а попіл використати тут же при перекопуванні. Зрозуміло, при спалюванні бадилля помідорів і огірків з теплиці загинуть і всі хвороботворні початки.

Рихлити ґрунт на городі й видаляти багаторічні бур'яни необхідно, особливо якщо це важкі суглинні й глинисті ґрунти, структура яких недосконала. Оскільки під землею коріння рослин дихає, воно споживає кисень, що міститься в порах ґрунту, і виділяє вуглекислий газ. Значить, занадто щільні глинисті ґрунти сильно заважають диханню. При цьому коренева система рослин зазнає недолік кисню.

ЧИ ПОТРІБНО ГЛИБОКО ПЕРЕКОПУВАТИ?

Перекопку важкого ґрунту на глибину не більше 15 см необхідно робити тільки восени, причому, не перевертаючи ґрунт, а лише перекладаючи його і збираючи корені багаторічних бур'янів.

Осіннє перекопування ґрунту під овочеві культури наступного року треба проводити якомога раніше, до настання стійких холодів. Зазвичай його починають відразу після збирання пізньостиглих овочевих культур і збирання рослинних залишків.

Осінню обробку ґрунту не можна замінити весняною. Її необхідно завершити до початку заливних дощів, інакше замість розпушування ґрунту його можна навпаки ущільнити, особливо якщо це важкий глинистий ґрунт. Кращий час, для такої обробки ґрунту кінець вересеня-початок жовтня.

Починати таку підготовку бажано з легкого розпушування верхнього шару ґрунту на кожній грядці відразу після збирання на ній попередньої культури. Це можна зробити простіше, швидше й легше всього граблями. Ціль цієї роботи одна - спровокувати проростання насіння бур'янів, яке удосталь потрапило на вашу ділянку. Через два тижні після такого розпушування ваші грядки будуть покриті численними і дружними сходами бур'янів.

В очищеній восени від бур'янів землі на повний хід ідуть оздоровчі процеси. При регулярному проведенні цієї роботи зникають такі бур'яни, як кульбаба, пирій, мати-і-мачуха і т.д., оскільки їхньою видатною живучістю володіють тільки дорослі рослини. А їхня молода поросль має ніжні корінці, які при видаленні надземної частини рослини швидко гинуть.

Джерело