У нашій країні баклажани зараховують до овочів, однак їх правильніше називати ягодами. Ця трав'яниста рослина прийшла до нас з тропічних районів Індії, в дикому вигляді його можна зустріти на Середньому сході.

Користь баклажана

В східних країнах баклажан часто іменують овочем довголіття. Його рекомендують вживати людям, що страждають від захворювань серця і судин, а також цукрового діабету. Він сприяє виведенню солей з організму, знімає набряки. А органічні кислоти, присутні в плодах у великій кількості, благотворно позначаються на роботі кишечника.

Безперечна користь баклажан полягає в їх здатності виводити шкідливий холестерин з організму. Деякі фахівці стверджують, що цей овоч справляється з цим завданням навіть краще спеціальних ліків. Такий ефект досягається завдяки наявності в плодах великої кількості баластних речовин, таких як клітковина, пектин та інші. Вони майже не перетравлюються і погано всмоктуються кишечником, що дозволяє їм рятувати організм від шкідливих елементів. Саме тому баклажани стануть хорошою профілактикою ішемічної хвороби та атеросклерозу.

Може знадобитися баклажан і бажаючим схуднути. У ньому присутня незначна кількість калорій, він дає тривале відчуття ситості, благотворно позначається на роботі кишечника і покращує метаболізм.



користь та шкода баклажанів

Чим може зашкодити баклажан?

Шкоди можуть завдати тільки перестиглі плоди баклажана. У них міститься багато соланіну - отруйної речовини, здатного призвести до отруєння. Звичайно, соланін міститься і в недозрілих баклажанах, однак у набагато менших кількостях, не небезпечних для здоров'я. До речі, саме вмістом в овочах даної речовини і пояснюється їх гіркуватий смак.

Перестиглий плід від молодого відрізняється великою кількістю насіння в м'якоті, млявою темною плодоніжкою, зморшкуватою або вкритою плямами шкіркою.

Занадто захоплюватися баклажанами не рекомендується людям, що страждають від захворювань ШКТ.

Джерело