Прийшла пора збирання ділянки, підзимової підгодівлі і висадки рослин. Пам`ятайте, що багатьом плодово-ягідним деревам і чагарникам рекомендована посадка саме в осінні терміни.

1 по 10 жовтня, з 28 по 31 жовтня - зростаючий місяць. Час посадки, пересадки і ділення багаторічників. Рекомендовані подзимние посіви багаторічних рослин, підживлення мінеральними добривами, посадка саджанців дерев і чагарників. Збирайте врожай листових овочів і плодово-ягідних культур. Вдалий час для засолювання і консервації, виготовлення вина, зрізання квітів.

З 11 по 13 жовтня - повня, точний час -12 жовтня, 5:06. У цей період краще обмежитися прополкою бур`янів, розпушуванням і мульчуванням грунту.

З 14 по 24 жовтня - спадаючий місяць. Час для подзимнего посіву коренеплодів і цибулинних культур. Можливе проведення вологозарядні поливів, закладка врожаю на зберігання, викопування бульб багаторічників, перекопування і прибирання ділянки. Вдається знищення шкідників, живцювання. Виконуйте санітарну обрізку, збирайте урожай коренеплодів і цибулин, заготовлюйте дрова.

З 25 по 27 жовтня - молодик, точний час - 26 жовтня, 22:56. У день молодика краще не проводити ніяких робіт, а в дні напередодні і після зайнятися знищенням бур`янів і шкідників.

Прибирання городу

Закладіть бадилля і опале листя в компост, обробивши їх розчином сечовини. У багаторічників видаліть відмирають надземні частини. Спустошите і переверніть ємності з водою.

Перекопування городу

Внесіть добрива та спушите грунт. Це може бути безотвальное розпушування плоскорізом або перекопування з оборотом пласта. Краще не розбивати грудки землі для поліпшення припливу повітря.

Підзимовий посів

В кінці місяця посійте холодо і морозостійкі культури - моркву, петрушку, кріп, селера. Їх насіння повинні набрякнути, але не прорости. Рекомендується робити це в кілька етапів, щоб визначити, який термін підходить для вашої місцевості.

Прибирання теплиці

Зніміть плівку з теплиці. Запізнення може обернутися прогином каркаса при раптовому снігопаді. Врахуйте, що на початку або середині жовтня потрібно закінчити тепличний сезон, видаливши всі рослинні залишки. Теплицю потрібно обробити в цілях профілактики від хвороб дезінфікуючим складом, наприклад кальцинованої содою або хлорного водою.

Збір капусти в жовтні

На початку місяця викопайте кольорову капусту, у неї суцвіття ось-ось наллється, а потім прикопайте в підвалі або парнику. Приберіть пізню капусту. Якщо в верхівці листя зустрічається підмерзла вода з льодом, видаліть криють листи, висушіть качани і закладіть на зберігання. При закладці відберіть голівки по скоростиглості. Вогнища гнилей засипте сумішшю піску, гашеного вапна і крейди.

Джерело