Що робити з виноградом восени - ось питання, яке хвилює, без сумніву, кожного початківця виноградаря. Розібратися в тому, як доглядати восени за виноградом, допоможуть наші поради.

У вересні слід припинити полив. Це дозволить лозі визріти швидше і підвищить якість грон. За 10-14 днів до дозрівання врожаю необхідно видалити ті листи, які загороджують грона від сонячних променів. Але щоб не порушити процес харчування, більше 5 листків у кожній гроні видаляти не можна.

У разі якщо врожай ще не дозрів, а погода різко зіпсувалася і є ризик, що весь виноград визріти не встигне, то частину грон слід зрізати. Це дозволить отримати хоча б частину врожаю.

Обрізка винограду восени - одна з основних операцій, що входять в догляд за цією рослиною. Проводять обрізку в кінці жовтня-початку листопада і поєднують, як правило, з укриттям на зиму. Обрізка винограду має перед собою кілька цілей: по-перше, регулюється ріст лози і якість урожаю, по-друге - обрізаний виноград набагато легше укрити на зиму.

Обрізавши виноград, приступають до його укриття на зиму. Найпростіший і стародавній спосіб зберегти лозу від вимерзання засипання землею. Надійніше всього збережеться виноград, укритий на зиму за допомогою «повітряної подушки», коли покладене на землю рослина надійно захищене від примх погоди дошками, толем і грунтом. Обрізаний виноград зв'язують у пучки і укладають уздовж траншеї. Грунт під виноградом мульчують товстим (10-15 см) шаром листя або перегною.

Восени потрібно виконати ще одне важливе завдання - обробка винограду від хвороб і шкідників. Відклавши обробку виноградника до весни, садівник ризикує поплатитися за власну лінь урожаєм, адже хвороби успішно перезимують разом з надійно прихованим виноградом, а навесні продовжать свій руйнівний наступ. Дивуватися виноград може безліччю вірусних, бактеріальних і грибкових захворювань, але найчастіше зустрічаються мілдью, сіра і біла гниль, оїдіум. Уникнути їх допоможе обприскування винограду восени фунгіцидами або розчином мідного купоросу. Перед обприскуванням необхідно видалити пошкоджені листя і частини лози, які потім необхідно спалити.

Закласти базу для гарного врожаю винограду в наступному році можна за допомогою внесення правильної підживлення. Чим же підгодувати виноград восени? В перших числах вересня необхідно провести позакореневе підживлення винограду. В її якості вноситься водна витяжка суперфосфату і калійна сіль із розрахунку 20 і 10 грам/м2. До цієї суміші можна додати один з мікроелементів: борну кислоту (25 грама), марганець сірчанокислий (25 грама), цинк сірчанокислий (2 грами), молибденокислый амоній (5 грам). Вносити підживлення можна як в сухому вигляді, так і розчинивши у воді (40 літрів води на 1 м2 виноградника).

Під час осіннього перекопування грунту в винограднику можна внести органічні добрива (пташиний послід, гній, компост). Робити це потрібно не частіше, ніж раз в три-чотири роки. З такою ж періодичністю пізно восени перед укриттям на зиму виноград підгодовують і калійно-фосфорними добривами (по 25 г сірчанокислого калію і суперфосфату на 1 м2 виноградника). Правильно підгодовують виноград так: на відстані 50-80 см від куща викопують яму чи траншею глибиною 50 см, вносять в неї добриво і закопують.

джерело