Дуже важливо привчити любов дитини до книжок вже з малечку. Адже зараз дітей захоплює зовсім інше: гаджети, Інтернет... Щоб прищепити любов до книги, досить буде поглянути на списки книг для підлітків.

До прикладу, National Public Radio в США провело опитування серед 75 000 слухачів і склало свій рейтинг. Він включає в себе такі книги, як «Гаррі Поттер», «Голодні ігри», «Убити пересмішника», «Винні зірки», «Володар кілець», «Над прірвою в житі» і багато інших.

Гаррі Поттер

Кожен чув про цей феномен. Усі списки книг для підлітків включають у себе дану серію романів. Всього їх сім. Кожен з них є частиною великої історії про життя Гаррі Поттера – підлітка-чарівника. Сюжет охоплює його життя з 11 до 17 років – той вік, який підпадає під рамки підліткового.

Величезна кількість підлітків, які прочитали «Гаррі Поттера» тепер мріють потрапити в Хогвартс – дивовижну школу чарівництва, розташовану в замку, прихованому від очей сторонніх гостей. Боротьба добра зі злом подана так, що не вкладається в банальний сюжет – за перипетіями і долями героїв цікаво стежити на кожній сторінці. З кожною книгою історія стає все заплутаніше, і від цього тільки більше хочеться дізнатися про розв'язку.

Приголомшливий успіх книг продовжила серія фільмів. Саме завдяки їм величезна кількість дітей вирішилося відкласти убік свої звичайні справи і взяти у руки книги, які, здавалося б, давно перестали бути модними.

"Добре бути тихонею"

Сучасні топи обов'язково містять цей твір – класичний приклад успішного роману для аудиторії «coming-of-age». Це ще й епістолярний роман. Тобто весь його сюжет побудований на листах – листуванні головного героя Чарлі з його другом.

Це хороший приклад книги, в якій без прикрас або кривлянь розповідається про проблеми, пов'язані із появою особистого життя у підлітків. Чарлі доведеться зіткнутися з нерозумінням оточуючих, сварками, наркотиками, важкими рішеннями і багатьом іншим. Описуються ситуації, знайомі кожному Недорослем, так що роман, без сумніву, зацікавить аудиторію обох статей.

"Над прірвою у житті"

Цей роман зробив Джерома Селінджера по-справжньому відомий і навіть легендарний у США. У центрі сюжету перебуває 17-річний підліток Холден Колфілд. Саме від його особи ведеться розповідь.

Роман став таким популярним, що на нього в майбутньому орієнтувалися численні підліткові книги. Список підцензурних видань часто включав в себе «Над прірвою в житі» аж до 80-х через те, що там піднімалися табуйовані у суспільстві теми. Це були згадки про секс, бунтарстві проти суспільства. У майбутньому численні письменники і музичні групи згадували Холдена у своїх творах. Полеміка навколо роману стала поштовхом для перегляду багатьох оцінок, що стосуються підлітків в американському суспільстві.

"Вбити пересмішника"

Це «виховний роман». Дійсно7 тому що будь-який список книг про підлітків включає цю назву. Особливою популярністю «Убити пересмішника» користується в США, де твір обов'язково для вивчення в школі. На його основі виховуються діти. Вчинки персонажів аналізуються і стають прикладом для учнів.

"Володар кілець"

Це фентезі призначалося як казка для дітей, і напевно саме тому за інерцією вважається підлітковим твором. Толкієн написав для свого сина повість про карлику-хоббіта, після чого задумав величезну епопею про вигаданий світ.

Унікальний світ, створений уявою письменника, сповнений дивних народів і навіть створених з нуля мов (автор був філологом). Заслуга романів полягає в тому, що в них вмістилося величезна кількість європейських традицій і переказів епохи Середньовіччя. Але так як історичні хроніки часто просто нудно читати, то підліток може дізнатися ці дивовижні сюжети за допомогою «Володаря кілець».

"Голодні ігри"

Багато хто вважає, що гострий сюжет повинен бути обов'язковим елементом, яким володіють кращі сучасні книги про підлітків. Список подібних творів, безумовно, вінчає трилогія «Голодні ігри».

Читач зануриться в постапокаліптичний світ, де на території Північної Америки існує держава майбутнього. Щороку в ньому проводиться турнір під назвою «Голодні ігри». Головна героїня стає учасницею цього смертельного змагання.

Незважаючи на серйозність піднятих у книзі проблем, вона орієнтована саме на підліткову аудиторію. Читача чекають випробування і переживання головних героїв на тлі руйнування утопічного держави.

Джерело: faqukr