Маєш улюблену книгу та фільм і впевнений, що їх можуть прочитати чи побачити буде-де у світі? Не поспішай з висновками. Читай далі, які сучасні книги та стрічки заборонені.

1. Голодні ігри

Це серія книг, що стали касовим фільмом. Фільм і книга "Голодні ігри" торкнулися дуже спірних тем. До прикладу, такі як реаліті-шоу та боротьба дітей зі смертю у вигляді розваги. Таким чином першу серію фільму хотіли заборонити через високий ступінь дитячого насильства.

2. Виверт-22

Уперше надрукований ще у 1961 році, "Виверт-22" являє собою сатиричний роман написаний Джозефом Хеллером. Після виходу роману у світ декілька американських штатів, включаючи Огайо, Техас і Вашингтон, заборонили цю книгу у зв’язку із зневажливою згадкою про жінок.

3. Житіє Брайана по Монті Пайтону

Монті Пайтон – група коміків із Великої Британії, визнані найвпливовішими коміками усіх часів. Їх численні телешоу, фільми і п'єси були неймовірно успішними. Але проект "Житіє Брайана по Монті Пайтону" був заборонений у Норвегії, Ірландії та деяких областях Англії. Причина – образливі і недоречні жарти на релігійному ґрунті.

4. Аватар

"Аватар" став найкасовішим фільмом в історії кінематографа і побив рекорд зборів – 2 мільярди доларів. Безліч позитивних відгуків і два «Золотих глобуса». Тим не менше, Китай заборонив двомірну версію фільму, вважаючи, що фільм може призвести до бунту і насильства.

5. 1984

"1984" – роман Джорджа Оруелла, опублікований у 1949 році. Книга описує суспільство, що живе за правилами тоталітарного режиму. Усі дії і, навіть, думки людини піддаються жорсткому контролю. Через рік після випуску книги - її заборонили у Радянському Союзі. Також у США і Великій Британії книгу ледь не заборонили під час "кубинської кризи".

6. Скотний двір

Це ще один роман-антиутопія Оруелла у якому також описуються тоталітаризм і диктатура. Книга була заборонена у СРСР, ОАЕ. Щодо ОАЕ, це аргументують як те, що у книзі йдеться проти ісламських цінностей. У Північній Кореї та на Кубі книга заборонена і досі.