Україна - дивовижна країна, яка славиться своїми талановитими людьми, неповторними пейзажами, родючими землями. Цей список можна продовжувати дуже довго, тому ми обрали (*топ-найцікавіших фактів*) про нашу рідну Україну.

1. Населення України відноситься до найбільш освіченого, і тому ми займаємо 4 місце у світі за кількістю осіб з вищою освітою. Кількість людей з вищою освітою на душу населення вища, ніж середньоєвропейський рівень.

2. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему нашої планети.

3. Видатному українському поетові Тарасу Шевченку пам'ятники встановлені у 1200 місцях по всьому світу.

pic

4. Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні, а саме у с. Межиріччя Рівне нської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

5. Найбільшою в Європі пустелею є українські Олешківські піски.

pic 6. Першим вищим навчальним закладом у Східній Європі є Острозька Академія, найстаріша українська науково-освітня установа.

pic 7. Третій найбільш відвідуваний у світі Макдональдс знаходиться в Києві, біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє в п'ятірку найжвавіших Макдональдсів світу.

8.Народна пісня «Щедрик», записана українським композитором Миколою Леонтовичем, відома у всьому світі. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

9. Українська мова зайняла друге місце в світі по мелодійності після італійської на мовному конкурсі в Парижі, у 1934 році. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі по таких критеріях, як фонетика, лексика, фразеологія і споруда пропозицій після французької і персидської мов.

10.Станція метро «Арсенальна» в Києві — найглибша в світі, і вона входить під землю на 105 метрів. Станцію побудували однією з перших, в 1960 році.

11. Найбільшими та найвпливовішими чоловічими монастирями є Лавра. У світі статус Лаври мають тільки шість монастирів. Три з них знаходяться в Україні.

12. У 2001 році, український літак "Мрія", взявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

pic 13.Найдовша печера в Україні називається "Оптимістична" і знаходиться на Поділлі , це гіпсова печера на глибині 20м , протяжністю 216 км. Вона за протяжністю поступається лише Мамонтовій печері в США .

pic 14. Найдовший музичний духовий інструмент у світі - це українська "трембіта"

pic 15. Перша гасова лампа винайдена у Львові у 1853 р і в цьому ж році в одному з Львівських госпіталів була проведена перша операція при гасовій лампі.

Отож, любіть та пишайтеся своєю ненькою Україною!