Ви вирішили вінчатися? Тоді Вам необхідно ознайомитися з переліком свят і постів, в які Православна церква не вінчає.

Існує вінчальний календар на кожен рік, але також існують правила, які залишаються незмінними. За канонічним правилам не звершується одруження:

- По вівторках і четвергах усього року, напередодні неділі, тобто в суботу; - Напередодні храмових днів. Ви вибрали храм, тоді дізнайтеся, в які свята даний храм не вінчає, так як у кожного храму свої свята.

Церква не вінчає напередодні великих свят. Перехідні свята (залежать від Пасхи Христової):

- Вхід Господній в Єрусалим, - Вознесіння Господнє, - День Святої Трійці (П'ятидесятниця). - Вознесіння Хреста Господнього (Не вінчають напередодні і в сам день), - Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня), - Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), - Хрещення Господнє (Богоявлення) (19 січня), - Преображення Господнє (Спас) (19 серпня), - Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня), - Різдво Христове (7 січня), - Стрітення Господнє (15 лютого) і напередодні, - Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня).

Церква не проводить вінчання також у свята:

- Усікновення глави Іоанна Предтечі (11 вересня), а також напередодні, так як йде строгий піст, - Покров Пресвятої Богородиці (14 жовтня) і напередодні, - Обрізання Господнє і пам'яті святого Василія Великого (14 січня), - Різдво Іоанна Предтечі (7 липня), - Святих первоверховних апостолів Петра і Павла (12 липня).

Не можна вінчати під час багатоденних постів:

  - Великого (точна дата залежить від Пасхи Христової),   - Петрова (точна дата залежить від Пасхи Христової і може тривати від 8 днів до 6 тижнів),   - Успенського - з 14 серпня по 27 серпня.   - Різдвяного - з 28 листопада по 6 січня.

Також церква не вінчає в продовження Святок - з 7 січня по 18 січня, протягом Сирного тижня або масниці (точна дата залежить від Пасхи Христової) і протягом Великодньої (Світлої) седмиці (точна дата залежить від Пасхи Христової) включаючи день Пасхи Христової.