(*З 14 серпня розпочинається Успенський піст і триває до свята Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня.*)За своєю суворістю Успенський піст прирівнюється до Страсної Седмиці Великого Посту. Дата цього посту ніколи не змінюється і триває він два тижні.

Піст - це, перш за все, очищення душі. Віруючі люди під час посту багато часу приділяють молитвам, щоб спокутувати свої гріхи, щоб стати чистішими морально, а значить, щоб стати ближче до Всевишнього.

Якщо ви вперше вирішили постити, то краще порадитися з духовним батьком, який підкаже, які саме послаблення можна зробити саме вам. І маючи певні знання дотримуватися посту буде не складно.

Що ж можна їсти в Успенський піст.

В Успенський піст основу раціону складають картопля, овочі, фрукти та гриби. А такі продукти, як м'ясо, сир, масло, молоко і яйця на весь період Успенського посту з меню виключаються.

Понеділок, середа, п'ятниця в період Успенського посту вважаються днями, коли можна їсти тільки суху їжу і називаються вони днями сухоїдіння. Продукти, які можна вживати: сухий прісний хліб (сухарі), сирі овочі, фрукти і сухофрукти, мед, горіхи, воду, з приправ дозволяється сіль.

Вівторок і четвер під час посту - гаряча їжа без олії. До таких страв відносяться овочеві і грибні супи, чай, кава, компоти, відвари.

Субота і неділя під час Успенського посту - дозволяється вживання в їжу рослинного масла і вина.

pic

З першого дня Успенського посту після освячення меду благословляється його вживання в їжу, а також різноманітної випічки з медом: медові пряники, млинці з медом і маком, пироги з медом, плюшки з маком.

19 серпня, в свято Преображення Господнього, дозволяється їсти рибу і морепродукти.

Згідно традиціям після початку Успенського посту вже не купалися.

Весілля в Успенський піст, а тим більше вінчання, вважається великим гріхом. Адже піст - це час молитви, покаяння. Старі люди кажуть, що молоді, які вінчалися під час посту, ніколи довго разом не живуть.