У англійців є відоме прислів'я: «Не виховуй дітей, виховуй себе». Психологи з ним згодні. Адже дітям не потрібні моралі, тільки особистий приклад батьків здатний їх виховати гідно. Що категорично не можна робити батькам при дітях?

У перші роки життя діти, як губка «вбирають» від батьків все. Їх поведінка, слова і вчинки будуть впливати на подальше життя дитини. Важливий особистий приклад батьків і для підлітка. Що не можна робити при дітях ні в якому разі?

Кричати, лаятися і голосно з'ясовувати стосунки. Конфлікти трапляються в кожній родині, але вирішити їх можна конструктивно, знайшовши компроміс. Не конструктивно, це коли дорослі починають кричати, лаятися, а тим більше битися. В такому випадку, дитині стає небезпечно, у неї все стискається всередині. І цю модель нездорових відносин вона перенесе у доросле життя.

Критикувати значущих дорослих. Ви сто разів можете не любити свекрухи, але критикувати її в присутності дитини не можна. Особливо якщо у дитини з нею теплі відносини. Так ви підриваєте її і свій авторитет в очах малюка. Теж саме відбувається якщо при дітях ви критикуєте вчителів і вихователів, а в очі їм мило посміхаєтеся. Ви вчите дитину «лицемірити» з самого дитинства.

Говорити неправду в присутності дітей. Якщо ви брешете дітям або в їх присутності, не чекайте, що вони вам будуть говорити тільки правду і нічого крім правди.

Використовувати нецензурну лайку. Якщо не хочете червоніти на батьківських зборах, то не говоріть матом у присутності дитини. Від грубого лексикону ви її не вбережете, вона дізнається всі слівця, але не буде їх використовувати, тому що не побачить поганого прикладу у вашій особі.

Порушувати правила безпеки. «Проскакуючи» на червоне світло на світлофорі або переходячи дорогу в недозволеному місці, ви вчите дитину робити те ж саме.

Курити і розпивати алкогольні напої. Якщо не хочете боротися з підлітковими згубними звичками, краще вести здоровий спосіб життя, забувши про сигарети та алкоголь.

Замінювати спілкування гаджетами. Ви, звичайно, можете подивитися всією сім'єю кіно, як проведення часу, але не заміняти гаджетами всі 100% часу разом.