Обов’язки і проблеми сучасних батьків значно відрізняються від попередніх поколінь. Разом із інтернетом, мобільними телефонами та іншими формами сучасних технологій до нас завітали і нові проблеми і небезпеки. Постійно з’являються нові соціальні мережі, а також мобільні додатки, за якими просто неможливо простежити.

Через те, що неможливо контролювати все, багато батьків обурюються і просто опускають руки. Насправді ж, потрібно ретельно вивчити це питання і “озброїтись” новими знаннями. Можливо, ви не встигнете слідкувати абсолютно за всім, але іноді достатньо просто показати, що це так і є.

Пропонуємо вам ключові моменти і важливі деталі, на які батьки обов’язково мають звернути увагу, коли мова йде про дітей і сучасні технології.

Тривалість перегляду

pic

Поки діти ще малі, дуже легко слідкувати за їхнім переглядом телевізора або планшету, тому що ми і так не зводимо з них очей. Найважливіша проблема – це якість і тривалість використання цих приладів.

Академія педіатрів США (The American Academy of Pediatrics) розділяє процес використання сучасних технологій на пасивний, інтерактивний та конструктивний.

Пасивне використання – це перегляд мультиків, фільмів, програм, шоу та ін. І немає значення, чи це великий екран телевізора, чи невеликий планшет.

Інтерактивне використання –це відеоігри або будь-які додатки, навіть якщо вони розвиваючі.

Конструктивне використання – це дизайн сайтів, малювання, створення музики та інша діяльність, яка пов’язана із програмуванням.

Чіткої інструкції від американських педіатрів поки що немає, але батьки мають самі дуже ретельно контролювати цей процес. Наприклад, подивитися цікавий мультик або включити розвиваючі додатки можна у дощову погоду, коли не можна грати на свіжому повітрі.

Поради:

- Поговоріть зі своєю дитиною про те, що саме вона дивиться онлайн, і разом знайдіть необхідний баланс між соціальною активністю, розвиваючими додатками та переглядом мультфільмів;

- Допоможіть дитині навчитися розподіляти свій час. Разом складайте план на день і чітко його виконуйте. Так ви зможете обмежити використання ґаджетів, а також навчити своє чадо основам тайм-менеджменту;

- Введіть обмеження на перегляд телевізора і комп’ютера. Діти у всьому копіюють батьків, тож стежте за тим, що ви самі робите.

Ергономіка

pic

Це те, на що батьки рідко звертають увагу, але це дуже важливо у світлі того, що діти все більше і більше прив’язані до своїх “електронних друзів.” Ергономіка – це наука, яка дозволяє спроектувати та ретельно спланувати робоче середовище. Наприклад, вона пояснює, наскільки високо має розміщуватись монітор, щоб зменшити навантаження на шию, або як правильно тримати руки, щоб уникнути нервових порушень від тривалого використання мишки. Але головне – це створити комфортне робоче середовище, яке сприятиме продуктивній праці.

Поради:

- Встановіть регулярні перерви, під час яких дитина обов’язково має відволіктися і трохи розім’ятися. Постійно нагадуйте дітям, що під час роботи за комп’ютером потрібно рівно тримати спину, щоб потім не було плачевних наслідків для здоров’я;

- Обладнайте робоче місце з комп’ютером так, щоб воно підходило всім членам родини. Наприклад, стілець обов’язково має регулюватись по висоті.

Доступ до інтернету

pic

Як тільки діти починають використовувати інтернет, з’являється ще більше проблем і приводів турбуватися. Тепер треба розуміти, що саме дитина дивиться або читає онлайн, а також із ким вона спілкується. Але як проконтролювати, чи не зайшла вона на заборонений сайт, коли ви дозволяєте використовувати інтернет для навчання? І як зрозуміти, що ваш син або донька не розповідають свої особисті данні незнайомим людям, які можуть становити загрозу?

Поради:

- Перш за все, використовуйте веб браузери зі спеціальним “безпечним” фільтром, який не дозволить зайти на заборонений сайт. Але не думайте, що не потрібно також і самим періодично перевіряти історію веб-сайтів, які відвідували ваші діти;

- Домовтесь із дитиною про те, що саме вона робитиме в інтернеті. Це дозволить вам побудувати взаємну довіру;

- Навчіть дитину основам безпечного використання інтернету. Наприклад, тому, що не можна завантажувати незрозумілі програми, або відкривати спливаючі вікна із попередженнями. Крім того, поясніть, що на сайтах соціальних мереж є люди, які видають себе за інших, і яку загрозу це може становити.

Мобільні телефони

pic

Як тільки дитина стає більш самостійною – ходить сама до школи, в гості до друзів або грається сама на вулиці, саме час подумати про купівлю мобільного телефону. Але це принесе ще більше приводів для турбування, тому що у дітей з’являється ще більше свободи та можливостей, а вам ще складніше все контролювати.

Поради:

- Не забувайте про обмеження у використанні. Обов’язково забирайте всі ґаджети перед сном та зберігайте і заряджайте їх у загальній кімнаті, наприклад, у батьківській спальні;

- Розкажіть дитині про небезпеку, пов’язану із використанням мобільного телефону та інших приладів. Обов’язково зауважте, що вона має розповідати батькам абсолютно про ВСЕ, що відбувається, і ні в якому разу не боятися це зробити;

- Спочатку купіть досить простий телефон із обмеженою кількістю функцій, а коли дитина покаже своє відповідальне ставлення – переходьте до дорожчого та складнішого смартфону.

Соціальні мережі

pic

Використання соціальних мереж дітьми – це дуже важливе питання, яке викликає безліч приводів для занепокоєння. Перш ніж дозволити дитині реєструватися у будь-якій мережі, впевніться, що вона вже достатньо доросла, та виконуйте ряд обов’язкових правил.

Поради:

- Обговоріть із дитиною всі питання, пов’язані із використанням інтернету і соціальних мереж. Розпитайте, чому саме вона любить той чи інший сайт, і що її у ньому цікавить;

- Якщо ваш син або донька зробили щось не так, ні в якому разі не намагайтесь принизити або висміяти його або її, бо наступного разу вона просто закриється у собі і перестане із вами ділитися важливими речами;

- Ви самі маєте поставитись дуже серйозно до небезпеки кібер залякування і зрозуміти, як важливо правильно налаштувати дитину.

Наостанок…

Найважливіше, що ви маєте зробити це:

- Говорити із дитиною про всі небезпеки, які пов’язані із використанням сучасних технологій, а також уважно слухати все, що говорить дитина у відповідь;

- Намагатися повністю контролювати доступ до інтернету та соціальних мереж;

- Встановити певні обмеження і заборони для дитини, як і у будь-якій іншій сфері. Можливо, ваші діти намагатимуться їх порушувати, але вони повинні чітко розуміти, що дозволено, а що є неприпустимим.

Джерело Цікаво знати.