Відкриті навстіж вікна - перевірений, але не завжди ефективний спосіб охолодити приміщення в спеку. Набагато краще встановити в будинку надійний кондиціонер. Ділимося порадами, як його вибрати і встановити.

Завдяки американському винахіднику Вілліс Керріер на початку XX століття на прилавках магазинів з'явилися перші прототипи кондиціонерів - вони боролися з вологістю в промислових приміщеннях. Сучасні моделі вміють підтримувати необхідну температуру в одній або відразу декількох кімнатах, включатися і вимикатися в заданий час. Однак від помилок в їх виборі та монтажу ніхто не застрахований. Розповідаємо, як їх уникнути.

Порада 1: враховуйте особливості приміщення

Від характеристики кімнати багато в чому залежать вимоги до технічних якостей кондиціонера. Ось кілька важливих параметрів приміщення, які важливо врахувати при виборі кліматичної техніки: • розміри і призначення приміщення; • кількість, величина і розташування вікон; • кількість і особливість електроприладів в кімнаті.

Виходячи з цих характеристик підбирається потужність кондиціонера. Наприклад, кімнату з вікнами на південь знадобиться охолоджувати довше, ніж ту, що орієнтована на північ. В середньому прилади з потужністю охолодження 3,5 кВт підійдуть для кімнат 30-35 квадратних метрів.

pic

Порада 2: визначитеся з типом кондиціонера

Помилково вважати, що кондиціонери кріпляться тільки на стіну: на ринку представлена велика кількість різних видів кліматичної техніки. Особливо актуальні для приватного будинку і квартири шість з них:

Настінний: широко поширена модель з не дуже високою потужністю (до 7кВт), здатної охолодити близько 70 квадратних метрів. У продажу є як бюджетні, так і високотехнологічні дорогі моделі.

Віконний: простий в монтажі, недорогий, але при цьому досить галасливий. При його установці доведеться деформувати віконні рами, що не завжди естетично.

Підлоговий: ще його називають мобільним, оскільки його зручно переносити з кімнати в кімнату. У ньому є система очищення повітря. Але коштує така модель недешево, шумить і до того ж потрібно регулярно виливати з нього воду-конденсат, що осідає.

Підлого-стельовий: він призначений для великих, просторих приміщень, де висота стелі повинна бути від 2,5 метра. Він рівномірно розподіляє холодне повітря в просторі, але гірше справляється з обігрівом кімнати.

Спліт-система: найпопулярніша модель. Два його блоки становлять єдине ціле, поєднані між собою кабелями і мідними трубками. Один блок монтується зовні, а інший - всередині приміщення. Зазвичай ці системи кріпляться на стіну.

Мульти-спліт система: вдосконалена і дорога спліт-система з одним зовнішнім і декількома внутрішніми блоками. Вона дозволяє охолоджувати відразу кілька кімнат. Але якщо один з блоків вийде з ладу, то вся система перестане функціонувати.

pic

Порада 3: вибирайте тільки необхідні функції кондиціонера

Ціна на кондиціонер залежить не тільки від потужності, дизайну і виробника, а й від кількості виконуваних ним функцій. Сучасні моделі, крім охолодження і обігріву повітря, вміють очищати, іонізувати, рятувати приміщення від зайвої вологості. Наявність додаткових можливостей моделі збільшує її вартість. Тому заздалегідь визначтесь, прилад з якими саме параметрами вам необхідний, і не переплачуйте за непотрібні функції.

pic

Порада 4: віддавайте перевагу перевіреним виробникам

Існує думка, що звертати увагу на виробника кондиціонера необов'язково. Але краще придбати техніку у авторитетних компаній, що мають солідний досвід на ринку: не в їх інтересах псувати собі репутацію поганою якістю товару в умовах жорсткої конкуренції на сучасному ринку. До того ж вирішувати питання, що стосуються неполадок техніки, з великими і досвідченими фірмами-виробниками буде простіше.

pic

Порада 5: не економте на монтажі

Наважуючись встановити кондиціонер власними силами, ви серйозно ризикуєте порушити правила монтажу - а це може позначитись на якості його роботи і терміні служби. Те ж відбудеться, якщо установкою займеться бригада непрофесіоналів без належного досвіду, документів і ліцензії. Найкраще найняти монтажників від компанії або магазину, де ви купували кондиціонер.

pic

Порада 6: знайте свої права

При скаргах на несправну техніку торгові компанії часто перекладають провину і гарантійну відповідальність на монтажників. Це ще один привід проводити установку кондиціонера через фірму-продавця.

pic

Порада 7: при установці враховуйте висоту поверху

Зовнішній блок кондиціонерів на першому поверсі вішають, як правило, не нижче 1,8-2 м від землі і захищають спеціальною кліткою. Додатковий металевий козирок зможе вберегти техніку від погодних негод. На високих поверхах установку здійснюють за допомогою драбини або спеціально підготовлених альпіністів. На останньому поверсі зовнішній блок кондиціонера допустимо встановити на даху.

pic

Порада 8: не забувайте доглядати за технікою і дотримуватися правил її експлуатації

Тривала і якісна робота кондиціонера багато в чому залежить від правильного догляду. Ознайомтеся з рекомендаціями виробника і не забувайте регулярно проводити чистку техніки. Ніколи не ставте кондиціонер близько до нагріваючим приладів і джерела вогню. Це не тільки знизить ефективність його роботи, але і може бути небезпечним для життя.

pic