Іноді виникає нестерпне бажання самотності. Бажання спокійно випити чашку кави, зосередитися на кулінарному експерименті, без перешкод посидіти за комп’ютером. Але якщо у вас є дитина двох-трьох років, тоді куди б ви не пішли, чим би не займалися – він йтиме за вами. Що робити - розберемося далі.

Година або два вільні часи (поки дитина зайнята іграшками в дитячій) це щось з області фантастики. Але звільнити собі 15-20 хвилин на відпочинок або важливу телефонну розмову – цілком реально:

1. Попросіть дитину принести з кімнати синю вантажівку, потяг і екскаватор. Пошуки усіх цих іграшок займуть деякий час і є надія, що, порпавшись в іграшках, малюк захопиться ними. Якщо він виконає ваше прохання, давайте наступне завдання(принести три круглі предмети, дві пластмасові іграшки, п’ять предметів на букву К і тому подібне). Чим дитина старша, тим завдання мають бути важчі. Тоді вийде подвійна користь. По-перше, дитина повторює рахунок, букви, форми, кольори і тренує пам’ять, увагу. По-друге, ви насолоджуєтеся декількома хвилинами самотності.

2. Давайте малюкові ігрові завдання. Пропонуйте укласти ляльок спати, полагодити машину, нагодувати усіх звірів. Добре, якщо окрім завдань ви запропонуєте дитині незвичайні інструменти для гри (наприклад, гайковий ключ для машини або вимите коритце від сирка для пригощання звірів).

3. Кожній мамі бажано завести чарівний мішок. У цей мішок складете коробочки, бульбашки, дрібні іграшки, пробки від пластикових пляшок, тасьомочки, намиста з гудзиків, природні матеріали. Загалом все, що дорослі вважають сміттям, а діти – найдорожчими скарбами (відбираючи предмети, не забудьте про безпеку!). Дитина, такий мішок, що отримав, надовго (точніше на 15-20 хвилин) залишить вас в спокої. Не забувайте час від часу оновлювати вміст мішка і не давайте його малюкові занадто часто. Крім того, у вас в квартирі напевно знайдуться вже такі мішки – валіза із старим одягом, скринька з шпильками для волосся, коробочка для рукоділля (після вилучення небезпечних предметів).

4. Відпочиваючи увечері біля телевізора, вирізуйте картинки з упаковок від продуктів, буклетів, старих листівок. Зайняття це дуже добре заспокоює, а конверт з фігурками тварин, машин, посуду, продуктів допоможе вам зайняти дитину.

5. Якщо дитина упевнено використовує дитячі ножиці – віддайте йому на поталу декілька старих журналів. Втім, журнали захоплять і малюка – покажіть йому, як весело рвати папір, протикати дірки, м’яти папір в грудки.

6. Найпринадніший і ефективніший спосіб відстояти свою самотність – поставити дитині мультфільми. Але заради здоров’я малюка зловживати ними не варто. Не забудьте так само аудіокниги, комп’ютерні презентації, слайдшоу.

7. Попросіть малюка вам допомогти. Наприклад, витерти пил в усіх кімнатах, щось віднести або розкласти по місцях.

8. Піди, подивися, прилетіли пташки на балкон? – дієва формула залишитися наодинці на хвилину-дві. Балкон зачинений звісно.

9. Попросіть дитину сісти поруч і зайнятися тим же, що і ви. Якщо ви читаєте, запропонуєте йому дивитися картинки в дитячій книжці, говорите по телефону – вручите і малюкові стару трубку, пишете текст – дістаньте для малюка непотрібну клавіатуру, хай і він натискає клавіші.

10. Якщо ви купили іграшку (просто так, не в якості подарунка), яка захопила дитину, не чекайте, поки він награється. Краще сховайте іграшку, щоб дістати її в потрібний момент, через день або два. Хай і вам від неї буде користь.

11. Якщо ви зберігаєте картонні коробки, наприклад з-під взуття, дістаньте їх, складіть одну в іншу або складіть один на одного – гра а що ж усередині? Чи зламай-побудуй вежу захопить дитину на декілька хвилин.

12. Повітряні кульки. Надуйте їх не занадто сильно, щоб звести до мінімуму ризик вибуху кульки в процесі гри. Покажіть дитині, як грати ними у футбол або підкидати, або запропонуйте сховати кулю в іншій кімнаті.

Напевно у вас не виникне питань, на що витратити хвилини, що звільнилися. Але все таки дозвольте дати раду – відпочиньте, розслабтеся, насолодіться цими хвилинами. А домашніми справами можна займатися і разом з дитиною. Нехай буде більше мороки- проте це весело. Адже це час із вашим малюком.