Для більшості людей поява кондиціонера в квартирі величезна радість. Особливо в тих випадках, коли спека стоїть і днями і ночами. Однак щоб кондиціонер по-справжньому приносив вам користь, необхідно знати деякі нюанси його установки. Найголовніший з них - це де встановити кондиціонер. Якщо не дотриматися певні вимоги щодо цього питання, то він може доставляти велику кількість клопоту.

Внутрішній блок кондиціонера: вибір місця

Кожен розуміє, що установка кондиціонера здійснюється в два етапи: перший - монтаж внутрішнього блоку, другий - монтаж зовнішнього блоку. Що стосується внутрішнього блоку кондиціонера, то його повітряний потік не повинен потрапляти на людей. Чому? Якщо ви налаштуєте на температуру +20°С, то пам'ятайте, що це температура при вході, а на виході (тобто в квартирі) вона може становити +9°С.

Якщо на вас повіє холодний повітря всю ніч, то, найімовірніше, на ранок ви не зможете повернути шию або сильно простудитесь. Ось з цієї причини важливо уважно продумати, де краще встановити кондиціонер. У більшості випадків це місце, де рідше всього знаходяться люди.

Що стосується спальні, то тут важливо визначитися, на яку зі стін його повісити. Деякі не ризикують це робити на стіні біля ліжка. Тому вирішують встановити кондиціонер на протилежну стіну. У цьому випадку холодний потік повітря буде дути на ноги, а вони завжди під ковдрою. Якщо такої можливості немає, то допускається встановити кондиціонер над головою.

pic

Інтер'єр та внутрішній блок спліт-системи

Безумовно, установка внутрішнього блоку кондиціонера не повинна псувати загальний вигляд інтер'єру. За цієї причини його не слід монтувати навпроти входу. Більш того, негарно буде, якщо він встановлений впритул до стелі. Залиште хоча б 10-15 см. Також є особливе правило і по відношенню до меблів. Установка допускається, якщо до найближчого шафи є відстань не менше 70см.

Якщо не дотримати цю умову, то при кожному включенні кондиціонера знаходиться пил на меблях буде розлітатися по квартирі. Більш того, наявність поблизу горизонтальній поверхні може привести до кругообігу повітряного потоку, і, як наслідок, особливої користі від його роботи ви не відчуєте.

Зверніть увагу! Встановлений кондиціонер не можна закривати шторами або жалюзями. Інакше комфортна температура буде знаходитися тільки в цьому просторі!

pic

При виборі місця також важливо враховувати і довжину траси. Чим траса буде довша, тим дорожче вам обійдеться установка, більш того, це буде значно знижувати ефективність роботи агрегату. Краще всього здійснити установку перед оздоблювальними роботами. Так вам вдасться не зіпсувати весь інтер'єр і заховати всі важливі комунікації всередину стіни. Адже якщо на всю довжину стіни встановлювати короб для траси, то особливого виду це не додасть. Якщо у вашому випадку є високі вимоги щодо оформлення інтер'єру і ніде в квартирі встановити кондиціонер, то можна встановити канальний агрегат. Але при такому розкладі вам доведеться розщедритися.

Зовнішній блок кондиціонера: поради та рекомендації

Необхідно завчасно подбати про місце розташування зовнішнього блоку. Нерентабельно встановлювати його на голій стіні дев'ятиповерхівки. Це призведе до більш ускладненої роботі, що сильно підніме її вартість. Більш того, це буде сильно ускладнювати його обслуговування з чищення та захисту від бурульок. Ідеальним місцем монтажу кондиціонера буде, наприклад, на балконі.

Зверніть увагу! Не можна встановлювати зовнішній блок кондиціонера на заскленому балконі через утруднене виведення тепла. Це допускається, якщо на балконі можливо відкрити широко вікна.

Вкрай важливо врахувати робочий діапазон температури зовнішнього повітря. Максимальний його межа, залежно від моделі кондиціонера, знаходиться в районі 40-45°С.

Також врахуйте побажання ваших сусідів. Буде зовсім не етично, якщо він їм буде заважати, адже кондиціонер створює додатковий шум і з нього постійно стікає конденсат. Всі виробники не допускають установку кондиціонера на сонячну стіну, адже сонце може спровокувати перегрів приладу, а це призводить до його відключення. Також на нього не повинен потрапляти постійний вітер, інакше це буде перешкоджати виведенню з кімнати тепла в навколишнє середовище. Це буде наслідком порушення роботи вентилятора.

Також забороняється установка приладу в наступних місцях:

1. Біля крони дерева;

2. На землі;

3. Біля місць, де може статися вибух газу.

pic

Безпосередньо біля крони дерева кондиціонер не можна встановлювати з причини швидкої насиченості теплообмінника листям. Під час сильного пориву вітру листя і гілки можуть сильно нашкодити роботі приладу, засмітити ребра теплообмінника і пошкодити вентилятор. Якщо біля вашого будинку багато дерев, то перед установкою кондиціонера спиляти частину гілок, які безпосередньо знаходяться біля нього. Що стосується другого випадку, то не можна встановлювати зовнішній блок кондиціонера на землю, так як він забрудниться і буде постійно засипатися снігом. Якщо іншого варіанту немає, то для блоку слід придбати спеціальну підставку. Третій випадок заборони стосується прилеглих труб газопроводу. Це чревате наслідками. Якщо будується новий будинок, то для них можуть передбачатися технологічні ніші.

Також при виборі місця для установки зовнішнього блоку слід враховувати відведення конденсату. У більшості випадків він відводиться на вулицю. Важливо, щоб волога не потрапляла на стіну. Якщо біля будинку тротуар, то це буде простим рішенням. Хоча в деяких випадках можна змонтувати систему каналізації, яка не буде сильно збільшувати проект в ціні.

Джерело