У кожної господині напевно є набір гудзиків, які збираються і зберігаються на всякий випадок. Вони виручають, коли раптом відриваються і губляться гудзики від одягу.

Але крім прямого призначення можна придумати величезну кількість оригінальних ідей, як використовувати ґудзики. Фахівці з hand-made використовують їх в основному для створення аксесуарів: сумочок, шпильок, браслетів і т. д. Але також зараз стає популярним декор інтер’єру гудзиками. Здавалося б, можна лише пришивати їх до текстильних аксесуарів, прикрашати подушки або штори, але насправді декор з гудзиків може бути набагато цікавіше і масштабніше. Бажання творити і фантазія можуть подарувати світові чимало справжніх шедеврів, коли ми декоруємо інтер’єр гудзиками. Причому і сам процес створення таких декоративних прикрас стане захоплюючим заняттям, а ще до цього можна сміливо залучати дітей.



pic

Універсальність матеріалу

Різноманіття різних видів, кольорів і форм гудзиків дозволяє використовувати їх практично в будь-яких цілях. Яскравий декор з гудзиків відмінно виглядає навіть у лаконічних інтер’єрах, додаючи їм позитиву і безпосередності. У стилі поп-арт яскраві художні об’єкти завжди в пошані, а тому там без яскравих блискучих гудзикових аксесуарів не обійтися.

Дитячі кімнати відмінно виглядають, коли використовується декор інтер’єру гудзиками. Причому саме тут можна включити в процес створення цікавих деталей самих власників кімнат – їх ідеї нерідко виявляються більш оригінальними, ніж у дорослих. У вітальнях вдало виглядає текстиль, прикрашений яскравими ґудзиками або ніжними пастельними відтінками. Панно або картини з гудзиків знайдуть собі тут почесне місце на одній із стін. Спальні, кухні і навіть ванні кімнати можуть стати трішки затишніше, якщо додати в них декор з гудзиків.



pic

Взагалі декор інтер’єру гудзиками можна умовно розділити на безпосередньо створення інтер’єрних аксесуарів або виробів і прикраса вже існуючих елементів інтер’єру. І в тому, і в іншому випадку виходять дуже ефектні і красиві речі.

Декор предметів інтер’єру

Декор інтер’єру гудзиками дозволяє багатьом застарілим або обридлим речей отримати друге життя. Варіантів того, що можна таким незвичайним чином прикрасити, маса. Найпоширеніший спосіб використання гудзиків не за прямим призначенням – це, звичайно, прикраса штор або іншого текстилю. Так, однотонні штори в спальні або вітальні можна трохи змінити одноколірними або різнокольоровими ґудзиками. Чарівно виглядають, наприклад, яскраво-жовті або білі гудзики у верхній частині яскраво-синіх або темних однотонних штор, символізують нічне небо з зірками.



pic

У дитячій кімнаті можна зобразити на шторах щось яскраве, причому можна навіть пришити гудзики у вигляді картинки, наприклад, жирафа, слона або іншого великої тварини. Такий дитячий декор інтер’єру гудзиками допоможе позбавити малюка від страху темряви.



pic

Декоративні подушки також можна прикрасити за допомогою ґудзиків. На них можна вишити різні зображення або букви. Причому для класичних інтер’єрів краще підбирати однотонні гудзики, а для сучасних, більш сміливі та яскраві рішення.

Цікаво можна оформити фоторамки або рамки для дзеркал, а для кращого ефекту можна в одному стилі оформити кілька предметів інтер’єру. До речі, обклеювати рамки чи інші плоскі поверхні можна незвично, створюючи об’ємні зображення або візерунки.



pic

Декор з гудзиків підійде для посуду, ваз, квіткових горщиків, лійок, причому тут можна використовувати не тільки самі гудзики, але й інші матеріали: монети, шпильки, скріпки, стрічки і т. д. Такі незграбні речі цілком підійдуть для кантрі-стилю. У цьому випадку предмети можна навіть не обклеювати «по колу», а відразу нанести клей на поверхню і немов предмет занурити в гору яскравих дрібничок. Так вони приклеяться в хаотичному порядку, створюючи оригінальний малюнок. Аналогічно можна прикрасити світильники, плафони, свічники і абажури: вони тільки виграють, якщо їх доповнити різнокольоровими ґудзиками.



pic

Скриньки під прикраси або під інші дрібниці теж можна прикрасити таким способом, щоправда, тут краще декорувати тільки верхню частину або кришку, інакше шкатулка стане нестійка. Сумки та валізи можуть заграти по-новому і привнести нотку Сходу в інтер’єр, якщо підібрати для них гудзики яскравих фруктових і карамельних квітів.



pic

Можна застосовувати гудзиковий декор навіть для великих предметів меблів, наприклад, всі ручки шаф можна обклеїти однотипними композиціями з гудзиків або навіть цілі дверцята декорувати таким способом. Це здорово обновить старі меблі, якщо покупка нової поки не входить у ваші плани.

Створення декоративних аксесуарів

Прикрашати і робити старі речі новими, звичайно, цікаво, але ще цікавіше створювати самостійні елементи інтер’єру з різних матеріалів. І декор інтер’єру ґудзиками в цьому плані не виняток, адже з цих дрібних деталей можна робити самі немислимі речі.



pic

Одним із перших варіантів виробів з гудзиків можна розглянути створення квіткових композицій. Поєднуючи гудзики по кілька штук, можна робити серцевину, а використовуючи щільну тканину або навіть папір, виконати пелюстки. «Посадивши» такий квітка на дріт, додавши до нього пару таких же, можна отримати дуже симпатичний весняний букетик. Як варіант: можна просто з’єднувати ґудзики за принципом піраміди, починаючи з найменшої і закінчуючи найбільшою. Залежно від використовуваних кольорів підбирається ваза, пляшка або інша ємність, які завершують композицію.



pic

З гудзиків можна зробити нитяні штори, які підійдуть для вікон і аркових прорізів, якщо гармонійно підібрати кольори. Особливо доречно подібні штори виглядають на кухні, але також вони можуть служити своєрідним роздільником між коридором і кімнатою.

З допомогою гудзиків можна не тільки декорувати предмети посуду, але і створювати нові. З них, звичайно, поїсти не вдасться, але зберігати деякі дрібниці у вигляді ключів або ниток для в’язання цілком можна. Робляться такі ємності досить просто: потрібно склеювати гудзики між собою, як би обрамляючи відповідну основу. Можна використовувати в якості основи повітряну кульку, який після створення тарілки або вази треба луснути, або справжню тарілку, правда, при цьому слід стежити, щоб клей не потрапив на сам посуд.



pic

Аналогічно можна зробити абажур для світильника, кашпо для квітів або цікаву скриньку. Якщо склеювати звичайні гудзики на площині, можна зробити підставку під келихи або під гаряче.

З гудзиків виходять витончені магніти на холодильник, причому можна робити найпростіші варіанти, просто приклеюючи до гудзика невеликий магніт, або більш складні композиції, використовуючи додаткові матеріали: тканина, картон, природні матеріали. Так, наприклад, виходять оригінальні гілочки із сухих паличок з приклеєними до них гудзичками.



pic

Також гудзики можуть стати своєрідним циферблатом в саморобних годинах. Якщо є годинниковий механізм, то зробити цікаві годинник для кухні або дитячої не складе особливої праці. Можна позначати кожну цифру різним кольором або розміром гудзика, а можна склеювати між собою кілька однакових деталей, щоб показати конкретну цифру. Виходить дуже яскрава, унікальна і в той же час корисна річ для дому.



pic

Художники в душі можуть за допомогою маленьких і великих гудзиків створювати справжні шедеври. Найпоширеніша картина, яка виконується таким чином, – це гілка або ціле дерево. З допомогою гудзиків легко зобразити плоди або листя, а саму гілку намалювати темною фарбою або також викласти коричневими гудзичками. Любителі нестандартних рішень можуть придумувати цілі пейзажі, натюрморти або навіть портрети з гудзиків. Подібні шедеври можна робити прямо на стіні, а можна на полотні або папері, потім вставляючи таку картину в раму.



pic

Навіть діти можуть малювати гудзиками, особливо якщо їм попередньо зробити начерк-заготовку. Таким же чином створюються панно з буквами і написами, які стали популярними останнім часом. До речі, і самі об’ємні букви, що набули поширення не тільки за кордоном, але і в нашій країні, можна легко скласти з гудзиків.



pic

Вінки на вхідні двері теж можна виготовити з ґудзиків. Бажано для цього використовувати якусь основу, щоб гудзики приклеювалися або були пришиті тільки по її краю, інакше їх буде потрібно дуже багато.



pic

Найрізноманітніші прикраси для будинку – це, природно, іграшки. Причому це можуть бути не тільки дитячі іграшки, але і тематичні прикраси, наприклад, на новий рік або на весілля. В якості дитячих іграшок легко можна зробити різних тварин, причому використовуючи в якості основи тонкий дріт, звірі зможуть рухати кінцівками і головою. Виконання таких іграшок мало чим відрізняється від виготовлення виробів з бісеру, правда, тут вихідний матеріал буде трохи крупніше.

Таким же способом робляться яскраві новорічні іграшки та ялинкові прикраси. З’єднуючи між собою зелені гудзики, легко можна створити ялинку, білі – сніговика, а червоні – зірку. Подібність весільного букета або бутоньєрки для гостей теж можна виконати з гудзиків.

Можна придумати безліч варіантів, як декорувати новорічний або весільний стіл, та й взагалі приміщення для будь-якого торжества з допомогою ґудзиків. Прикрасити серветки, запрошення, таблички для розсадження, пам’ятні сувеніри для гостей – все це можна зробити з використанням ґудзиків. Дійсно, в руках умільців вони перетворюються в оригінальний пластилін, із якого можна ліпити все що завгодно. Залишилося тільки знайти незліченну кількість гудзикових скарбів і можна втілювати в життя самі яскраві дизайнерські ідеї.