У Національній парламентській бібліотеці України в місті Київ відбулася презентація та передавання провідним українським бібліотекам і музеям фундаментального факсимільного видання «Книжкова спадщина Франциска Скорини».

Франциск Скорина (народився біля 1490 р. у Полоцьку – помер не пізніше 1551 р. у Празі) – великий білоруський першодрукар, просвітитель і мислитель, митець-графік, 1517 року він заснував у чеській столиці в місті Прага друкарню, в якій видав кириличним шрифтом Псалтир, що є першою білоруською книгою. Тож 2017 рік оголошений ЮНЕСКО Роком Франциска Скорини.

Загалом за державною програмою «Культура Білорусі» планується видати в світ 25 книг спадщини Франциска Скорини. З них 11 томів вже побачили світ. Посол Білорусі в Україні Андрій Конопляников і директор Національної бібліотеки Білорусі Роман Мотульський вручили перші 11 томів цього монументального видання семи бібліотекам і музеям України, серед яких – і комунальний заклад «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівне нської обласної ради.

- Білоруська сторона враховувала насамперед внесок конкретних бібліотек і музеїв у дослідження і популяризацію спадщини Франциска Скорини, білоруської культури в цілому. Це гідний подарунок білоруських колег Державному історико-культурному заповіднику м. Острога, головний музей якого у замку князів Острозьких цього серпня відзначатиме своє перше сторіччя. Як відомо, вже 31 рік в складі заповідника працює Музей книги та друкарства, де є експозиційний розділ, присвячений Франциску Скорині. На жаль, оригінальні скоринівські видання в острозьких колекціях і експозиціях відсутні, відвідувачам їх заміняють майстерні книжкові муляжі. Але в Музеї книги є оригінал – стародрук іншого видатного білоруського друкаря Петра Мстиславця ХVІ ст., інші пам’ятки білоруського друку і білоруської книжкової культури, – розповів заступник директора комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівне нської обласної ради Микола Манько.

Про це повідомили на сайті Рівне нської обласної ради.