«Розумний будинок» багато хто звик вважати частиною мрії про майбутнє, непридатною до життя в типовій квартирі. Але це вже давно не так. Будь-яку квартиру, незалежно від року спорудження будівлі або метражу житлової площі, можна перетворити в «розумний будинок» і зробити її більш комфортною.

Що таке «розумний дім»?

Величезна кількість різних систем і пристроїв в сучасному будинку робить наше життя комфортним: це і освітлення, і вентиляція, і опалення, і система безпеки.

Коли людина вирішує вийти на новий рівень комфорту, перед ним постає питання зручного та ефективного управління інженерними системами будинку. Тут приходить на допомогу «розумний дім». Він дозволяє об'єднати всі процеси в єдину систему і управляти ними централізовано і синхронізовано, а також грамотно використовувати ресурси.

pic

Як працює «розумний дім»?

Уявіть, що ви повернулися додому ввечері і хочете відпочити. Вам достатньо натиснути одну клавішу - і включається сценарій «Вечір»: приглушене і тепле підсвічування по периметру кімнати, яка допоможе після довгого дня розслабитися і не буде дратувати яскравістю, при цьому в квартирі автоматично встановиться задана температура.

Якщо ви вирішили подивитися кіно, можна запустити інший сценарій: світло ще більше приглушується, закриваються жалюзі або штори на вікнах, включається проектор.

Коли у вихідний до вас прийшли друзі, ви просто запускаєте сценарій «Вечірка» - він включить більш яскраве світло з динамічним підсвічуванням, музику ... Інтелектуальне управління аудіо- і відеоапаратурою відбувається через multiroom - це система розподілу аудіо-і відеосигналів в приміщенні або за його межами (Система KNX Schneider Electric може бути легко інтегрована в multiroom-систему).

Під індивідуальний графік і стиль життя людини можна створити скільки завгодно сценаріїв. При цьому управляти будинком можна не тільки за допомогою спеціальних вимикачів, а й через мобільні додатки зі смартфона або планшета.

pic

Що ще вміє «розумний дім»?

«Розумний будинок» допомагає грамотно використовувати інженерні системи: наприклад, ви можете встановлювати температуру в приміщенні, синхронізуючи роботу кондиціонера і опалення так, щоб ці дві протилежні системи не конфліктували. А коли нас немає вдома, інтелектуальна система автоматично відключить світло у всіх приміщеннях і переведе, наприклад, теплу підлогу в енергозберігаючий режим.

pic

«Розумний будинок» як синонім безпеки

Система «розумний будинок» - це не тільки комфорт і раціональність, це і безпека в тому числі. Якщо ви їдете у відпустку або просто надовго залишаєте будинок, систему можна налаштувати так, щоб світло періодично включалося, створюючи ефект присутності - це дуже важливий момент для забезпечення безпеки будинку. А картинку з камер відеоспостереження завжди можна отримати на мобільний телефон - і бути в курсі того, що відбувається в будинку, де б ви не знаходилися.

Звичайно, безпека будинку - це захист не тільки від зовнішнього вторгнення, але і від аварій. «Розумний будинок» дає можливість уберегти житло і від цього. Хороший приклад - застосування датчиків протікання. Дізнатися про протікання труби у ванній ви можете від сусідів, уже залитих і підраховують збитки. А можете і за допомогою мобільного повідомлення про те, що вода в трубі була перекрита, тому що на підлозі у ванній її було трохи більше ніж потрібно. Погодьтеся, різниця істотна.

pic