Кожен, хто вперше виїздить на автомобілі за межі країни повинен знати, які документи на транспортний засіб потрібно мати, щоб на кордоні не завернули назад. Всі ці питання регулюються двома головними нормативними актами: Конвенцією про дорожній рух і Постановою Кабінету міністрів України №1388 від 07.09.1998.

Згідно Віденської конвенції про дорожній рух, на автомобіль повинна бути вся необхідна реєстраційна документація, в яку входять:

• Свідоцтво про реєстрацію;

• Розпізнавальний знак автомобіля;

• Посвідчення водія;

Страхування «Зелена карта»;

• Документи для окремих випадків;

В свідоцтві про реєстрацію автомобіля повинна міститися наступна інформація:

• порядковий (реєстраційний) номер;

• рік випуску автомобіля;

• П.І.Б. і місце проживання власника техпаспорту;

• назва марки і моделі автомобіля, заводу-виробника транспортного засобу;

• порядковий номер шасі (заводський або серійний номер заводу-виробника);

• дозволена максимальна вага, якщо мова йде про вантажний транспортний засіб;

• дата закінчення терміну дії свідоцтва, якщо вона обмежена.

При цьому, особиста інформація, що прописана в свідоцтві про реєстрацію повинна дублюватися латиною. На кожному автомобілі має бути присутній розпізнавальний знак тієї країни, в якій він зареєстрований. (для українських авто — білий овал з чорною окантовкою і написом «UА»).

Всі країни віденської конвенції, в яку входять більшість країн Європи, зобов’язані визнавати національні водійські посвідчення (крім посвідчень водія зразка СРСР). З водійськими посвідченнями останнього покоління за кордоном фактично ніяких проблем не виникає, а от з ламінованими, які видавалися до 2011 року, на практиці виникають курйози, пов’язані з відсутністю графи «дійсні до». В таких випадках можна отримати міжнародне водійське посвідчення.

Водій транспортного засобу перед виїздом за кордон, обов’язково повинен придбати страхування цивільно-правової відповідальності — «Зелену картку». «Зелена карта» — це страховий поліс (сертифікат) єдиної форми, введений на початку 1950-тих років, діє у більшості країн Європи, а також в деяких країнах Азії та Африки.

У разі відсутності права власності на транспортні засоби оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі заяви власника транспортного засобу або документів, що підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами. Особам, що здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки за їх бажанням видаються свідоцтва про реєстрацію на їх ім'я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім'я власника транспортного засобу, і документи, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються у відповідних сервісних центрах МВС.

Автомобіль, який знаходиться під тимчасовою забороною зняття з обліку, до поїздок в інші країни не допускається (крім лізінгу).

Про це повідомляють у регіональному сервісному центрі МВС в Рівне нській області.