Останнім часом у продажу все частіше стали з’являтися спеціальні таблетки з пресованого торфу, призначені для вирощування розсади, укорінення живців та інших подібних потреб. Зустрічаються таблетки різного розміру, з різним складом субстрату, випущені різними виробниками, як зарубіжними, так і вітчизняними. На жаль, далеко не до всіх з них додається інструкція по правильному застосуванню. Між тим, ці крихітні на перший погляд, вироби можуть стати справжньою знахідкою для городника-любителя. При вмілому використанні вони дозволяють значно економити час, працю і кошти, витрачені на підготовку горщиків, ящиків і склянок, а також на заповнення їх вмісту.

Що являють собою торф’яні таблетки?

Це своєрідні циліндричні міні-контейнери з пресованого торфу, в які доданий пісок, необхідні для росту рослин речовини та мінерали. Досить залити їх водою, і через якихось півгодини вони перетворюються на подобу невеликих горщиків, заповнених живильною земляною сумішшю. Причому, ця суміш дивним чином зберігає свою форму і не розсипається навіть після повного висихання такого горщика. Так що, якщо раптом якісь з них виявляться зайвими, або насіння попадеться невсхоже, то цілком можна буде зберегти вже розмочену таблетку навіть до наступного року.

Як ними користуватися?

Немає нічого простішого! Береться будь-яка ємність, на дно якої в один шар розкладаються вийняті з упаковки торф’яні таблетки. Глибина ємності повинна бути достатньою, щоб залиті водою таблетки занурювалися в неї майже повністю. Вода годиться будь-яка, але краще – чиста і відстояна. Температура – звичайна кімнатна або трохи тепліша. Занурені у воду таблетки починають швидко її вбирати, і розбухаючи, «ростуть» прямо на очах. Через 20 – 30 хвилин, залежно від розміру, це вже не таблетки, а маленькі циліндричні контейнери, по краях яких ледь помітна дуже тонка сіточка із паперу, оброблена спеціальними фунгіцидами. Коли вбирання припинитися, їх можна просто взяти в руки і перемістити в заздалегідь приготовлені піддони, контейнери або міні-теплички.

Для розміщення готових до посадки циліндрів дуже зручно використовувати плоскі харчові контейнери з кришкою, зроблені з прозорого пластику. В такі часто розфасовують салати та інші готові до вживання продукти, призначені для роздрібного продажу. Циліндри щільно ставляться на дно один до іншого, закривається кришка – імпровізований парник готовий. Насіння поміщають у верхню частину розмоченої таблетки, туди, де є спеціальне поглиблення. Якщо насіннячко велике, то поглиблення можна додатково збільшити, а потім прикрити шматочками витягнутого субстрату.



pic

Торф’яні таблетки бувають різної кислотності – для вирощування рослин, що потребують різних ґрунтосумішей. Підгодовувати посіяну в них розсаду не потрібно, так як в субстрат вже додані всі необхідні добрива. Світло легко проникає крізь прозорі стінки такої «теплички», а кришка перешкоджає занадто швидкому випаровуванню вологи. При необхідності циліндри можна легко вийняти з контейнера по одному або всі відразу, і перемістити в іншу «теплицю».

Замість прозорих контейнерів цілком підійдуть і невисокі піддони, які для створення більш вологого мікроклімату краще помістити в поліетиленові мішки.

Насіння розкладають в таблетки по одному. Якщо посіяти відразу два, то по мірі зростання більш слабку з рослин доводиться видаляти. Якщо цього не зробити, то при висадці розсади в ґрунт доведеться прямо-таки роздирати субстрат і зрощене в ньому коріння, що неминуче призведе до пошкодження молодих рослин.

Розсаду або живці можна вирощувати в торф’яних таблетках до тих пір, поки розрослі корінці не почнуть показуватися зі стінок циліндрів. Якщо це сталося, то значить рослини пора висаджувати в більш просторі індивідуальні горщики, або на город. І зволікати з цим не можна – коріння не повинно довго перебувати на повітрі без землі, так і світло для нього, як правило, зовсім не корисне.

Джерело: http://agronomist.in.ua/