Весна в повному розквіті в буквальному сенсі слова. Ми нарешті дочекалися теплих сонячних променів, зеленої травички, пахучого цвітіння дерев… і загострення алергії як у дорослих, так і у дітей.

Сьогодні алергія у дітей стала дуже серйозною проблемою. Лікарі з тривогою відзначають, що вона значно "помолодшала": якщо раніше вважалося, що поліноз (сінна лихоманка) виникає в тільки в підлітковому віці, то зараз часто-густо алергічна реакція на цвітіння зустрічається у малюків до року. Причин чимало - це і погана екологія, і гени. Якщо у батьків алергія, то дитина вже в групі ризику.

Алергія на цвітіння: симптоми

На жаль, ознаки початку застуди і полінозу (так називають алергію на цвітіння) мають багато спільного. Тому багато батьків насамперед починають давати малюкові противірусні, імуностимулюючі препарати. Шкоди вони не принесуть, але і користі від такого лікування мало. Щоб визначити симптоми алергії на цвітіння, насамперед рушайте на консультацію до фахівця. Самолікування може коштувати вам здоров'я малюка.

Варто відзначити, що далеко не всі ознаки ГРЗ проявляються при сезонній алергії у дітей. Ви ніколи не побачите червоне горло, запалені лімфовузли у дитини при полінозі. Також у дитини не спостерігаються при алергії на цвітіння підвищення температури, характерна слабкість, ломота в тілі і нудота. Однак серед ознак алергії на цвітіння можуть зустрічатися періодичні головні болі.

Щоб розпізнати алергію навесні у дітей, необхідно пройти розгорнутий і імунологічний аналізи крові. Ніколи не надавайте дитині самостійно ліки. Це може погіршити ситуацію. Крім того, лікар не завжди відразу призначає прийом препаратів маленькому пацієнтові. Якщо ж це не перший випадок алергічного нападу, то для полегшення стану фахівець може запропонувати антигістамінний засіб.

Алергія навесні у дітей: що робити мамі?

Якщо ви вже визначили, що в сезон цвітіння дитині доводиться боротися з полінозом, необхідно постійно використовувати всі заходи профілактики:

у спекотну вітряну погоду краще залишитися вдома, так як концентрація пилку в цей час дуже висока; встановіть в кімнаті дитини зволожувач повітря; встановіть на вікна сітку і регулярно протирайте її;

Для лікування алергії на цвітіння використовують три основні методи.

Перший передбачає прийом протиалергічних ліків.

Другий варіант пропонує використання препаратів для зняття симптомів (риніту або набряків), їх використовують для підтримки дитини до призначення схеми лікування.

Третій спосіб передбачає підготовку організму до періоду цвітіння за допомогою ароматерапії.

Будь-який з варіантів повинен призначати фахівець.