Вирощування екзотичних рослин у домашніх умовах чи теплиці – неймовірно захоплююче заняття. Більшості з них не підходять стандартні умови догляду, і потрібно докласти чимало зусиль, щоб рослина відчувала себе також добре, як в природному середовищі. Зате як радіє власник, коли його заморський гість нарешті вирішується цвісти або плодоносити.

Це рослина сімейства Бромелієвих родом з Центральної Америки. Налічується всього 5 видів ананасів, найпоширеніший з них, Ананас Чубатий, культивується із-за незвичайного смаку і користі своїх плодів.

Ананас напрочуд простий у догляді. Він з легкістю переносить прямі сонячні промені, високу температуру, недостатній полив, і до того ж, практично не схильний до захворювань і нападів шкідників. Можна забезпечувати рослині мінімальний догляд і мати ефектну зелену розетку з листя, але щоб змусити ананас цвісти і плодоносити в домашніх умовах, потрібно приділяти йому набагато більше часу.

Як виростити ананас в домашніх условиях?

Отримати цю рослину можна досить просто з купленого плоду ананаса. При купівлі слід вибирати екземпляри з яскраво-зеленою розеткою, не перестиглі і не зіпсовані. Розпочати вирощування можна двома способами. Перший спосіб – акуратно відокремити зелену розетку від плоду і поставити у склянку з водою для вкорінення. Коли з’являться корінці, посадити рослину в грунт. Для реалізації другого способу потрібно зрізати розетку листя з невеликою частиною плода і підсушити її в темному місці. При цьому слід підвісити розетку таким чином, щоб листки були внизу. Через тиждень зріз необхідно присипати товченим деревним або активованим вугіллям, і тільки потім можна приступати до посадки.

Коренева система ананаса росте переважно вшир, тому ємність для посадки слід вибирати широку і відносно плоску. На дно обов’язково укладається шар керамзиту і шматочки деревного вугілля. Щоб ананас гарантовано вкоренився, грунт для нього потрібно готувати особливо ретельно. Бажано зробити субстрат на основі дернової землі, додавши в нього листову землю, торф і березову тирсу в рівних частинах. Потім додаємо трохи грубозернистого піску, після чого вся суміш пропарюється і просушується.

Якщо держак укорінявся у воді, то перед посадкою бажано видалити кілька нижніх листків, а якщо держак з частиною плоду, то треба на пару сантиметрів заглибити цю частину в грунт. Після посадки майбутній ананас бажано полити слабким розчином марганцю, а потім помістити під прозорий пакет або зробити теплицю. Потім держак ставиться на добре освітлюване місце з температурою близько 25 °C і регулярно поливається. Через 1-2 місяці живці вкорінюються, про що свідчить зростання молодих листочків.

При дотриманні цих правил через 2-3 роки з невеликого черешка виростає гарний пишний кущ, а ще через пару років ананас може порадувати цвітінням і ароматним плодом. Цвіте ананас близько двох тижнів, а приблизно через півроку дозріває довгоочікуваний урожай.



pic

Догляд за ананасом в домашніх умовах

Щоб ананас зацвів, необхідно регулярно підживлювати рослину і стимулювати її до плодоношення. По-перше, з весни до осені ананас двічі на місяць підгодовують настоєм коров’яку. По-друге, в домашніх умовах ананасу необхідна стимуляція цвітіння за допомогою розчину ацетилену, який кілька днів поспіль заливається всередину розетки. Розчин можна приготувати вдома, просто додавши 10-15 грам карбіду в один літр води. Поряд з цим методом застосовується й інший, коли ананас на кілька днів поміщають в теплицю, ставлять у неї банку з водою, і кожен день кладуть в неї шматочок карбіду вагою приблизно 5 грам. Дим, що виділяється при цьому стимулює рослину до цвітіння. Бажано робити це навесні, щоб дозрівання ананаса проходило в теплий і сонячний період, тоді плід буде найбільш смачний.

Коли квітконіс з’являється, а відбувається це через 1,5-2 місяці після проведеної процедури, в грунт вносять мінеральні добрива. А коли починає дозрівати плід, поновлюються підживлення органікою.

Всю зиму у ананаса триває період спокою. В цей час рослина практично не має потребу в поливі, припиняються, підгодівлі, а температура в приміщенні повинна бути дещо знижена, але не нижче 15 °C. Навесні полив збільшують, а температуру підвищують. Поливати ананас рекомендується теплою відстояною або дощовою водою.

При правильному догляді ця тропічна рослина обов’язково порадує власника своїм незвичайним суцвіттям, а важкий, соковитий і довгоочікуваний ананас стане гідною нагородою за увагу і турботу.

Джерело: http://agronomist.in.ua/