Встановити правильний лічильник, вимикати за собою світло, використовувати енергозберігаючі лампи - способів економити електроенергію маса. Розповідаємо про найефективніших з них.

Порада №1: поставте правильний лічильник

За статистикою, у більшості жителів нашої країни встановлені звичайні однотарифні лічильники. З цієї причини багато хто платить по одному нормативу як за денний, так і за нічний час. Однак вночі ціни на електрику набагато нижче. Відновити справедливість допоможуть дво- або трьох тарифні лічильники, які дозволяють розподіляти нормативи по зонах доби.

pic

Порада №2: йдучи, вимикайте світло в кімнаті

Мабуть, це одне з першорядних і найпростіших правил, які допомагають заощадити електроенергію в будинку. Заведіть корисну звичку, йдучи, гасити світло - і зможете заощадити до 30% електронергіі. Якщо ж перевчити себе складно, то встановіть в кімнаті світлові датчики руху, автоматично вимикають світло після виходу людини з кімнати, або таймери, за допомогою яких можна запрограмувати вимикання світла в будь-який зручний для вас час.

pic

Порада №3: : перейдіть на точкове освітлення

Фахівці радять відмовитися від одиночного стельового світильника, а замість нього використовувати настільні лампи, торшери або бра. Навіть кілька світильників в кімнаті витрачають електроенергію менше, ніж одна яскрава люстра. До того ж точкове освітлення допомагає урізноманітнити світловий дизайн в кімнаті. Якщо ж немає бажання відмовлятися від стельового світильника, просто використовуйте менш потужну лампу.

pic

Порада №4: встановіть світлорегулятори

Одне з нововведень в світловій індустрії для будинку - диммери або светорегулятори. З їх допомогою можна легко міняти інтенсивність світлового потоку, що помітно економить електроенергію і дозволяє створювати різні світлові сценарії. Сучасні диммери відрізняються не тільки функціональністю, але і декоративністю. Для кожного стилю інтер'єру і кольору стінової обробки можна підібрати відповідну модель світлорегулятора.

pic

Порада №5: задійте денне світло

Перш за все, бажано дотримуватися режиму дня. Так, це може бути непросто - лягати трохи раніше звичайного. Але це дозволить раціонально використовувати денне світло і менше витрачати електрику в темний час доби. Щоб сонячні промені краще проникали в ваші вікна, не забувайте періодично їх мити і протирати від пилу. Приберіть з підвіконня високі кімнатні рослини в масивних горщиках. Для оздоблення стін вибирайте світлі тони.

pic

Порада №6: проведіть інвентаризацію побутових приладів

Безумовно, побутові прилади роблять наше життя комфортним. Але чи всі вони нам потрібні? Залишайте вдома лише енергоефективні та необхідні в побуті прилади, а від зайвих «енергопроглотов» краще позбутися: подарувати чи продати.

pic

Порада №7: правильно використовуйте техніку

Чимала частина електроенергії йде даремно через нераціональне використання побутових приладів. Наприклад, при неправильному завантаженні (занадто багато або занадто мало білизни) пральна машина може зловживати електроенергією і швидко прийти в непридатність. Завантажуйте її по максимуму, але в межах, зазначених в інструкції.

Споживання електроенергії пилососом збільшується, коли забивається мішок. Реально економити і на прасці: коли вона добре розігріється, ще довго тримає тепло, і можна прасувати, висмикнувши шнур з розетки. Не варто весь час використовувати праску на високих температурах: для кожного типу матеріалу вибирайте відповідний режим. А щоб холодильник працював економно, не ставте його близько до стіни і до джерел тепла, регулярно розморожуйте і чистіть його.

pic

Порада №8: купуйте енергоефективні побутові прилади

Одним з головних орієнтирів у виборі побутових приладів повинна стати позначка з буквою «А», а саме: вищий клас енергоефективності. Багато сучасних електроприладів для будинку вже запрограмовані на раціональну витрату електроенергії. Наприклад, деякі посудомийні і пральні машини здатні самостійно вибирати режим роботи, дозувати воду і миючі засоби для максимально економних енерговитрат.

pic

Порада №9: відмовтеся від «холостого» режиму

Якщо ви вже навчилися гасити світло, виходячи з кімнати, то запам'ятайте ще одне корисне правило економії: завжди відключайте електроприлади з розетки, коли ви ними не користуєтеся. Особливо це стосується оргтехніки, яка постійно підключена до мережі. Пам'ятайте: все, що підключено до розетки, навіть у вимкненому стані витрачає електроенергію (за рік може набігти близько 5-10% від загальних енерговитрат).

pic

Порада №10: уникайте електронавантаження

При великій кількості електроприладів в будинку нерідко трапляються скачки напруги в мережі, що значно підвищує енерговитрати. Розумний вихід із становища - використовувати фільтри, які допомагають раціонально розподіляти енергію приладів.

pic Ми в соціальних мережах: ВК ФБ