Сонячні промені зігрівають повітря вже зовсім по­весняному. Здавалося б живи і радій! Але якраз у такий період ми можемо спостерігати, що дитині вранці голову від подушки відірвати стає все важче і важче, та й після школи дитину хилить на сон. Знайома картина? Причиною може бути банальний весняний авітаміноз, адже це явище серед дітей дуже поширене.

На цю проблему варто звернути увагу, адже дитячий організм інтенсивно росте, й вітаміни йому потрібні постійно. А нестача вітамінів, мінералів і мікроелементів негативно позначається на розвитку дитини і на роботі всіх органів і систем його організму.

Лікарі радять батькам бити тривогу, якщо у дитини спостерігається:­

- підвищена стомлюваність. Уважні батьки обов'язково помітять, що дитина стала швидко втомлюватися, весь час намагається прилягти. У дітей старшого віку можуть початися проблеми з успішністю в школі, спостерігатись зниження уваги, погіршення пам'яті.

- порушення сну. Авітаміноз може виявлятись порушеннями сну. У одних дітей може спостерігатися підвищена сонливість, у інших ­безсоння.

- проблеми з яснами. Ще однією вірогідною ознакою авітамінозу найчастіше стають кровоточивість ясен. У цьому випадку батьки повинні якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

- простудні захворювання. Якщо дитина починає часто хворіти простудними захворюваннями, батьки також повинні задуматися про можливість авітамінозу.

- деякі інші захворювання. Якщо в організмі дитини не вистачає вітамінів групи В, можливий розвиток захворювань серцево­судинної системи, підшлункової залози, нервової системи, кон'юнктивіту. І точно встановити причину, яка спровокувала розвиток цих захворювань, практично неможливо. Тому набагато розумніше намагатися запобігти авітамінозу, ніж потім лікувати його наслідки.

- мала вага і зріст. Звичайно ж, природні і спадкові чинники грають величезну роль. Але, якщо ваша дитина надмірно повільно набирає вагу або уповільнюється ріст, обов'язково задумайтеся ­ а чи немає у дитини авітамінозу?

Пам'ятайте про те, що у весняний час проблема авітамінозу є особливо гострою. Тому і прояви можуть розвинутися вкрай швидко. Подбайте про профілактику авітамінозу своєчасно.

Вітамінно-­мінеральні комплекси

Звичайно ж, вирішення цієї проблеми є, і воно зовсім поруч. Сучасна фармакологія пропонує різноманіття вітамінних комплексів. Вітамінно­ мінеральні комплекси стали доступними людям відносно недавно ­приблизно 50 років тому. Саме цим і оперують противники фармакологічних вітамінних препаратів: «адже жили ж раніше люди без вітамінів, і нічого! І такого слова, як авітаміноз, не було в арсеналі медиків тих часів".

Але у певних випадках, за призначенням лікаря, не варто відкидати досягнення сучасної фармакології. Проте в іншу крайність впадати також не варто ­ вітаміни не цукерки, і споживати їх безконтрольно ні в якому разі не можна. Передозування вітамінів не менш небезпечне для дитячого організму, ніж його нестача. Всі вітамінно­мінеральні комплекси дитині повинен призначати його лікуючий лікар ­ педіатр, який обізнаний про стан здоров'я дитини та індивідуальні особливості її організму.

Правильне харчування

Дуже важливо правильно збалансувати раціон харчування дитини. Навесні він повинен бути збагачений продуктами, які у великій кількості містять вітаміни і мікроелементи, необхідні дитині. Молочні продукти повинні становити не менше 40% усього раціону харчування дитини. Причому актуальні всі молочні продукти ­ молоко, кефір, ряжанка, сметана, йогурти. У молоці міститься велика кількість кальцію, який сприяє засвоєнню всіх інших вітамінів.

Зрозуміло, слід віддати перевагу продуктам, що не містять штучних барвників. Також необхідно стежити за тим, щоб у меню малюка була достатня кількість тваринного білка. Він просто необхідний для повноцінного розвитку дитини та функціонування його організму. Але не забувайте про те, що всі м'ясні страви для дитини повинні проходити ретельну термічну обробку.

Природні вітаміни

Дуже багато батьків, побоюючись розвитку у дитини авітамінозу, намагаються купувати їй якомога більше різних овочів і фруктів. Але вирішити проблему таким способом навряд чи вдасться. Адже до весняного періоду в привізних фруктах і овочах практично не залишається ніяких вітамінів. Тому нічого корисного, крім клітковини, дитина не отримає. І ось тут час згадати про те, що нам може запропонувати природа.

Різноманітні сухофрукти

Всі сухофрукти багаті такими вітамінами, як А, В1, В2, В3, В5, В6. Та й мінеральних елементів також досить багато ­ це і натрій, і фосфор, і магній, і кальцій, і залізо. Сухофрукти досить солодкі, тому їх люблять практично всі діти без винятку. Навряд чи у вас виникне проблема з тим, як змусити дитину їсти сухофрукти.

Можете приготувати дитині вітамінну суміш з сухофруктів. Візьміть рівні частини чорносливу, родзинок, інжиру та кураги. Пропустіть їх через м'ясорубку, додайте такі ж рівні частки меду та лимону. Суміш ретельно перемішайте і помістіть в скляну ємність, яку потрібно зберігати в холодильнику.

Якщо дитина схильна до частих простудних захворювань, до отриманої вітамінної суміші можна додати або одну частину листя алое, або одну ампулу екстракту алое. Суміш можна давати дитині просто ложками, а можна намазувати на хліб або печиво ­ ефект буде однаковим. У день дитина повинна з'їдати вітамінну суміш з розрахунку одна чайна ложка на кожні десять кілограм ваги.

Сирий буряк і морська капуста

Практично безцінними джерелами йоду для дитини можуть стати морська капуста і сирий буряк. Звичайно ж, ці продукти мають дуже своєрідний смак, і змусити з'їсти маленьку дитину подібний салат може виявитися завданням складним. Однак можна все ж спробувати. Та й для дорослих дітей цей варіант може виявитися оптимальним.

Корінь селери

Селера ­ незамінний помічник батьків в боротьбі з авітамінозом. У ній міститься величезна кількість калію і заліза. Крім того, вона має приємну особливість ­ гарний смак. Незважаючи на те, що найчастіше діти не люблять приправи, страви з кореня селери завжди користуються у них підвищеним попитом.

Причому можна споживати усе: корінь селери, пропущений через м'ясорубку, сік селери. Ви можете додавати селеру в перші та другі страви дитячого меню в необмежених кількостях. Побоюватися надлишку вітамінів не варто ­ всі надлишки покинуть організм малюка без будь­яких негативних наслідків.

Шипшина

Шипшину в народі називають «джерелом» вітамінів неспроста ­ у ній містяться такі вітаміни, як P, K, E, B2, і C. Крім того, в шипшині у великих кількостях містяться ефірні масла, лимонна і яблучна кислоти і каротин. І, звичайно ж, в шипшині міститься величезна кількість незамінного вітаміну С ­ в 30 разів більше, ніж у лимоні.

Звичайно ж, у весняний час свіжу шипшину не знайти, але практично в буд-­якій аптеці можна придбати сухі плоди. Ви можете заварювати шипшину як чай, а можете варити з неї відвари ­ і ваша дитина отримає всі необхідні їй вітаміни. Якщо ви заварюєте шипшину як простий чай, то просто подрібніть її і помістіть в заварний чайник, як звичайну заварку.

Якщо ж ви вирішили приготувати відвар, це також не займе багато часу. Помістіть в емальований посуд 5 столових ложок сухих плодів шипшини, залийте їх одним літром води і доведіть до кипіння. Після цього вогонь потрібно зменшити, накрити каструлю кришкою і кип'ятити протягом 30 хвилин. Враховуючи, що відвар готується для дитини, додайте туди 5 столових ложок цукру.

Якщо відвар шипшини призначений для дітей більш старшого віку, цукор можна замінити медом. Зрозуміло, в тому випадку, якщо у дитини немає алергічних реакцій на мед. Готовий відвар оберніть махровим рушником і залиште настоюватися на кілька годин. Після цього процідіть відвар за допомогою марлевої тканини.

Однак пам'ятайте, що не можна приймати полівітамінні комплекси і вітамінні відвари одночасно, без згоди і схвалення лікаря, у такому випадку виникає ризик надлишку тих чи інших вітамінів. Будьте здорові і радійте весні!