Батьки повинні знати, що згідно із законом лікар зобов'язаний проводити або призначати алергопроби за найменшої підозри на алергію.

Відповідно до наказу Мінохорони здоров’я України № 127/18 від 02.04.2002 р. "Про організаційні заходи щодо впровадження сучасних технологій діагностики й лікування алергійних захворювань", лікар у випадку виявлення алергії повинен перед призначенням препаратів або введенням анестезії проводити скрінинг-діагностику.

Буває, що батьки не вважають малюка алергіком, а частий нежить і кашель списують на застуди. Але досвідчений лікар за багатьма ознаками визначить алергіка.

Проводити алергопроби необхідно: - якщо у дитини бувають напади ядухи, задишка, душить кашель, періодичні хрипи. - у малюків часто або постійно закладений ніс, бувають виділення без застуди, без явної причини з’являється свербіж очей, повік, носа. - якщо впродовж року з’являються висипи та набряки шкіри. - якщо всі перераховані реакції виникають після застосування ліків, побутової хімії, вживання харчових продуктів. - якщо дитина хворіла на бронхіальну астму, алергійний дерматит. - якщо у дитини були небезпечні реакції на укуси комах.

Для чого потрібні шкірні алергопроби та як їх проводять Одна з найпростіших за виконанням – голковий тест, або прік-тест. Це безкровний тест, у процесі якого шкіру малюка не проколюють, а лише злегка дряпають у ділянці передпліччя. Потім на подряпину наносять алерген і чекають реакції протягом 15-20 хвилин. До речі, з собою на алергопроби можна захопити передбачуваний алерген, щоб з'ясувати, чи справді цей предмет є збудником алергії.

Оцінюють результат алергопроби прік-тест так: негативна – немає реакції, сумнівна – 1-2 мм почервоніння або здуття, позитивна – 3-7 мм, явно позитивна – 8-12 мм, гіперергічна – 13 мм і більше. Часто прік-тести проводять у випадку призначення препаратів або анестезії дитині-алергіку.

Алергологи вважають прік-тест зручним, дешевим і точним способом визначення алергійної реакції. І що дуже важливо для маленьких дітей – не треба здавати кров із вени, пальця. Хоча прік-тести доволі небезпечні, оскільки алергійна реакція при проведення прік-тесту може бути моментальною. Тож алергопроби на шкірі необхідно робити тільки в спеціалізованих центрах, де є можливість одержати першу допомогу у разі гострої алергійної реакції.

Після прік-тесту дитина має перебувати під наглядом лікаря не менше півгодини. Важливо пам'ятати! Будь-який алергоскрінинг не можна робити під час загострення алергії, і не раніше ніж через 2-3 тижні після гострої алергійної реакції, тому що чутливість організму в цей час знижується.

Також, якщо ти даєш дитині антигістамінні препарати, перед алергопробами необхідно зробити перерву на 5 діб.

І простеж, щоб виявлену в малюка позитивну реакцію на будь-який препарат зафіксували в медичній картці. Зрозуміло, що такий препарат для дитини – під забороною.