Зазвичай пекінська капуста є улюбленим вітаміном багатьох у холодну пору року. Її ще люблять за легкість вирощування і цікавий смак. Навіщо дачникові-любителю купувати пекінську капусту на ринку, якщо є можливість спробувати виростити «пекінку» самостійно на дачній ділянці, без особливих зусиль і спеціальних навиків.

Посадка пекінської капусти розсадою

Насамперед потрібно знати, що якщо пекінську капусту вирощувати для росту листя і зав’язі качанів, то їй потрібен світловий день не менше дванадцяти годин і температура 16-20°С (посів потрібно проводити навесні на розсаду або у середині липня), а для стрілкування понад тринадцять годин і при будь-якій зміні погодних умов (різке похолодання, спека).

Для весняної посадки розсади пекінської капусти: в кінці квітня (з 15 по 25) в розсадні горщики з торфо-перегнійною сумішшю посійте по три насінини і через три-чотири дні чекайте появи перших сходів. Коли з’являться перші листочки, залиште самий сильний і міцний, інші видаліть. Через три тижні, коли з’являться 5-6 листочків, пересадіть розсаду пекінської капусти у відкритий грунт за схемою 35×25 сантиметрів.

Полийте під корінь кожну рослину і перший час на ніч вкривайте капусту від похолодань і заморозків. Протягом перших чотирнадцяти днів після посадки вечорами накривайте розсаду лутрасілом для штучного скорочення світлового дня (для зав’язування качанів). Урожай отримаєте вже в червні місяці.



pic

Навесні можна обійтися і без вирощування розсади пекінської капусти, а сіяти насіння безпосередньо у відкритий грунт на глибину до одного сантиметри, роблячи відстань між рядами 20-25 сантиметрів. При появі перших сходів проведіть проріджування через кожні 8-10 сантиметрів, а через тиждень ще одне проріджування через одну рослину.

Для вирощування пекінської капусти розсадою: наприкінці липня у відкритому грунті зробіть лунки і в кожну посійте по три насінини на глибину два-три сантиметри, роблячи відстань між лунками 35-40 сантиметрів, а між рядками 40-50 сантиметри. При появі перших сходів залиште в кожній лунці по одному сильному паростку, а з рештою «попрощайтеся». Через 21 день проведіть підгортання пекінської капусти. За вегетаційний період проведіть неглибоке розпушування (до п’яти сантиметрів) міжрядь (3-4 рази), а після змикання листя в міжряддях проведіть прополку. Поливати пекінську капусту потрібно помірно, але регулярно, не допускаючи перезволоження і посухи грунту. При тривалій спеці грунт зволожуйте до 20-сантиметрової глибини.

Для вирощування качанових сортів, посів насіння проводять в кінці липня, так як при ранньому посіві качани не утворюються.

Після посіву насіння пекінської капусти незалежно від часу посіву (квітень або кінець липня) через 10-12 днів проведіть нову сівбу, так можна зробити дві-три сівби. Таким чином, капуста у вас буде дозрівати в різний час.

Джерело: http://agronomist.in.ua/