Працювати над мовленням дитини – це не просто бажана інвестиція у розвиток вашого чада, а й потрібна. В цій статті ми запропонуємо вам один із шляхів розвитку мовлення вашої дитини – українські скоромовки. А також спробуємо відповісти на питання: як правильно підібрати скоромовку саме для вашої дитини та як завчити скоромовку?

Скоромовка як жанр – це витвір народної педагогіки, зокрема народної логопедії. Турбуючись про діток, народна педагогіка створила на кожний звук, який опановує дитя, відповідну скоромовку. Є також багато скоромовок на поєднання кількох звуків. Для групового заучування народна педагогіка пропонує скоромовки-діалоги.

Скоромовка для дитини – це гра. Особливість скоромовки: її не читають, а повторюють зі слуху. Цінність скоромовки, на відміну від віршиків, загадок та інших жанрів, не в її змісті, а в насиченості певним звуком та в поєднанні кількох звуків у слові, а таких слів – у реченні.

Як завчити скоромовку?

1. Спочатку повільно проговоріть скоромовку двічі, чітко артикулюючи (вимовляючи) кожен звук.

2. Якщо ваша дитина старшого дошкільного віку, то запитайте: "Який звук є у кожному слові? В яких словах цей звук повторюється двічі (варіант – тричі)?". Можна запитати простіше: "Який звук часто повторюється?".

3. Далі дитина повторює сама чи з вашою допомогою скоромовку кілька разів повільно. Якщо ви заучуєте з двома-трьома дітьми, то можна влаштувати конкурс на кращого читця.

4. Повторювати скоромовку можна таким чином (щоб перетворити це в гру): пошепки – повільно, тихо – трішки швидше, голосніше – ще трішки швидше, дуже голосно – дуже швидко.

Можете при цьому «диригувати» рукою, показуючи різні рівні (знизу вгору чи навпаки), а дитина (діти) будуть з відповідною силою голосу вимовляти (так зване «радіо»).

Для заучування діалогів або поділіть дітей на дві групи, або вирішіть з дитиною, хто з вас буде запитувати, а хто – відповідати. Потім поміняйтеся місцями. При цьому однак заохотьте дитину кілька разів розповісти весь текст скоромовки.

Як підібрати скоромовку саме для Вашої дитини?

Якщо Ваша дитина вже старша, а ще не опанувала якогось звуку для молодших діток – не поспішайте, заучуйте, пробуйте тексти з іншими поєднаннями складних для вас звуків. Підходьте вибірково!

Пам’ятайте, що скоромовки заучують навіть дорослі для вироблення чіткої дикції. Тож і ви самі можете покращити артикуляцію. От ми знайшли ще один плюс таких занять.

Повірте, для дитини це – гра, радість, задоволення від часу, проведеного разом!