Вивчати іноземні мови - престижно і потрібно. Діти швидко та легко запам'ятовують нові слова і вирази. Та як вчити з малюками іноземну мову правильно та ефективно?

Перш ніж починати навчати маленьких дітей французької мови, їм необхідно розповісти про те, що в світі існує багато країн і, що в цих країнах люди розмовляють різними мовами. Детальніше розкажіть про французьку мову. Підберіть і покажіть дитині красиві фотографії франкомовних країн (Франція, Канада, Швейцарія, Бельгія, Демократична республіка Мадагаскар, Сенегал та інші). Поясніть, що вивчивши французьку мову, вона зможе знайти друзів в різних країнах, на різних континентах. Познайомте дитину з визначними пам’ятками, географією, культурою цих країн, розкажіть про їх свята. Почитайте з дітьми книги французьких письменників. Все це викликає в дитини бажання вивчати французьку мову, виховує повагу до інших народів.

Старшим дітям можна пояснити, що знання французької мови дасть їм можливість спілкуватися з людьми, читати газети, журнали франкомовних країн, слухати їх радіо і дивитися телебачення; розуміти значення слів французького походження; розуміти французькі слова і вирази в творах класиків; читати твори французьких письменників і поетів в оригіналі; читати і розуміти інформацію на французьких товарах; отримати гарну освіту; влаштуватися на хорошу роботу.

Крім того, вивчення французької мови впливає на загальний розвиток дитини, її мовні здібності, на розширення загального кругозору.

Особливості навчання дітей французької мови у віці від 4 до 7 років.

Вік від 4 до 7 років є найкращим для початку вивчення мови, так як в цьому віці діти мають гарну пам’ять і з задоволенням сприймають все нове.

Існує ряд особливостей при навчанні маленьких дітей, які потрібно враховувати. Перш за все, це тривалість занять. У віці 4 років заняття має тривати не більше 20 хв. в 5 років - 25 хв. в 6-7 років - 30 хв. Заняття повинні проходити в спокійній, дружній обстановці. Слід пам’ятати, що в цьому віці основним видом діяльності є гра. Тому всі заняття повинні проходити в ігровій формі. Обов’язковим є використання наочності (великі яскраві іграшки, барвисті картинки). Не забувайте, що дитині необхідна зміна видів діяльності (зміна ігор, вправ). Як вчити дітей французької мови у віці 4-7 років? Якщо Ви вирішили самі навчити свою дитину французької мови, почніть з розповіді про Францію. Розкажіть малюкові про те, що у Франції живе маленький Французький язичок, у нього є свій будиночок (ротик), в якому є дно, піднебіння і стінки. Нехай дитина язичком поторкає їх у себе в роті. Нехай дитина кілька разів м’яко, плавно, але швидко відкриє і закриє ротик. Це проста вправа допомагає дитині подолати зажатість щелепних м’язів і допоможе надалі чітко й виразно говорити французькою. Більшість французьких голосних округлені, тому у дитини необхідно виробляти навик руху губ вперед, навик тривалого збереження напруги в витягнутих губах. Для цього можна запропонувати дитині в ігровій формі наступну артикуляційну вправу: “Французький язичок” любить грати на трубочці. (Робимо губи трубочкою і витягаємо їх вперед, дитина повторює). “Язичку”це так подобається, що він при цьому посміхається. (Не розтуляючи губ, плавно переходимо з положення губи трубочкою в посмішку, потім знову робимо губи трубочкою. Під час виконання вправи стежте, щоб дитина не розслаблювала губи). Підключіть свою фантазію і придумайте різні історії про “Французький язичок” при вивченні французьких звуків. Навчанню фонетиці необхідно приділити велику увагу на початковому етапі. Для цього сам батько повинен володіти бездоганною вимовою. Пам’ятайте, якщо дитина буде неправильно вимовляти звуки, вона не буде розуміти правильну усну французьку мову. Кожне заняття французькою мовою починайте з фонетичної зарядки.

Лексика

Навчання лексиці включає в себе кілька етапів:

Ви показуєте велику іграшку або картинку і називає її французькою. Дитина повторює. Ви стежите за вимовою. За одне заняття вводиться не більше 4-6 нових слів. Чим молодша дитина, тим менше нових слів вводиться. Закріплення лексики проходить в ігровій формі. Наприклад, ви називаєте певний предмет французькою, дитина знаходить цей предмет і показує його. Потім міняєтеся ролями. На етапі тренування дитина включає нові слова в коротенькі фрази. Розіграйте міні-діалоги, використовуючи нові слова. Щоб нова лексика закріпилася в словнику дитини, обов’язково необхідно її повторювати.

Паралельно з введенням нової лексики можна вводити 1-2 нові граматичні конструкції, показуючи на прикладі як їх можна використовувати.

З самого початку намагайтеся на заняттях розмовляти з дитиною французькою мовою і залучайте її в діалог. Найбільш елементарний міні-діалог дитина може освоїти вже на першому занятті. Не рекомендовано на початковому етапі навчання французької мови навчати дитину читанню та письму.