Про користь харчової соди багато з нас з дитинства знають не з чуток. Її розчином ми звикли полоскати горло під час застуди, робити компреси від сверблячки після укусу комах. Деякі знімають напади печії за допомогою соди. Господині використовують її як розпушувач для випічки, як засіб для чищення посуду. Завдяки властивостям і доступності соди, її широко застосовують в лікувальних цілях у домашніх умовах.

Якщо щось з їжі пригоріло в емальованій каструлі, то налийте в неї воду, додайте 2 столові ложки соди і прокип'ятіть. Ні в якому разі не шкребти металевими предметами. Якщо дуже підгоріло, то спочатку налийте на ніч солону воду, а потім прокип'ятіть. Можна кип'ятити і содовий розчин.

Теплою мильною водою з содою миють керамічну плитку. Потім протирають насухо.

Корисна порада господині – якщо на вулиці мороз, а вам потрібно сушити білизну. Протріть ганчіркою змоченою у розчині солі або харчової соди білизняний мотузок. Так само при полосканні білизни можна додати у воду жменьку солі. Тоді білизна не тільки не примерзне, але й буде мати приємний блиск.

Якщо вершкове масло згіркло, то залийте його водою і додайте чайну ложку питної соди. Після злийте воду, влийте на 1 кілограм масла склянку молока і перетопіть.

Питна сода добра помічниця при митті сталевого посуду. Її додають у воду. Після миття каструлі та все інше протріть сухим рушником.

Для чищення сильних забруднень на конфорках, чавунах, сковорідках. Знімаються шляхом кип'ятіння в міцному розчині соди в воді.

Щоб срібні ложки блищали, прокип'ятіть їх, але не довго, у воді з додаванням соди.

Якщо на фарфоровому посуді плями, то почистите їх содою. Так само відтирають темний наліт від чаю на стінках чашок і заварного чайника. А ось якщо є золотистий обідок, то цей спосіб не підійде. Чистку проведіть водою з нашатирем, протираючи посуд м'якою ганчіркою. Не забудьте добре сполоснути холодною водою.

А ось що робити з чайним нальотом в носику чайника? Залийте в нього окріп, додайте соди. Потім накрийте кришкою і укутайте, щоб пропарити години дві. Після такої чистки добре прополощіть водою. Наліт має відмитися.

Корисна порада господиням щодо прибирання запаху за допомогою соди. Якщо зберігати сир або цибулю в пластиковому посуді, то вона вбирає запах. Позбутися його допоможе миття теплою водою з питною содою. Таким чином видаляють і неприємні запахи при митті холодильника.

Якщо додати в молоко на літр 1/4 частину чайної ложки соди, то воно не згорнеться при кип'ятінні.

Харчова сода - чудовий продукт, за допомогою якого можна недорого, але відмінно доглядати за обличчям, тілом, волоссям. Очистіть волосся від зайвої «хімії». Сода відмінно усуває волосся від жиру і залишків різних косметичних товарів - гелів, лаку, надлишку масок і т.п. Змішайте ваш повсякденний шампунь з содою щодо 4:1, потім вимийте голову як звичайно. Волосся будуть дуже м'якими і блискучими. Відмінна новина для найяскравіших блондинок, брюнеток і рудоволосих: ця суміш дуже щадне діє на фарбоване волосся, так що ваш колір не злиняє.

Сода допомагає вивести з організму зайву воду, тому її з успіхом можна використовувати для зцілення набряків повік і мішків під очима. Зробіть розчин соди (на 1 склянку води 1 ч.л. соди) або додайте соду в випитий чай, змочіть у розчині ватні диски, трохи відіжміть їх і на 10-15 хвилин покладіть на повіки або під очі.

Купайтеся з користю. Щоб розслабитися в приємній атмосфері після напруженого денька, не неодмінно розтрачувати кошти на дорогі солі і пінки. Спробуйте зробити таку суміш для ванни: з соди (2 ст.л.), солі (2 ст.л.) і (за бажанням) декількох крапель ефірної олії. Всі інгредієнти необхідно перемішати, зберігати в банку, у ванну додавати по одній столовій ложці.

Цей розчин заспокоює нервову систему, а шкіру робить гладенькою і пружною. Не рахуючи того, після такої ванни зменшуються прояви целюліту.

Почистіть пензлика і спонж. Відтерти косметичні девайси від залишків старенькій косметики і бруду теж можна за допомогою водного розчину соди. На відміну від мильного він не залишає нальоту на пензлик і спонжем, а їх ворсинки не злипаються, а навпаки стають кошлатими і гладкими. Той же розчин відмінно очищає гребінці і щітки для волосся. Просто замочіть в концентрованому розчині соди гребінці і щітки на 3-4 години, а потім помийте їх під струменем води - бруд піде.

Джерело: http://103fm.com.ua