Цукати стали для багатьох одним з найулюбленіших ласощів. Тому виникає питання: чи так вони корисні, і в якій кількості? Це ласощі з'явилося на Сході дуже давно. Це був один із способів заготівлі фруктів, щоб вони не псувалися в умовах сильної спеки. Каравани купців привезли цукати в Європу, і вони припали до смаку людям у всіх куточках планети. Їх можна приготувати навіть у домашніх умовах.

Здавалося б, дивно, що при такій технології, за якою готують цукати, калорійність їх викликає жвавий інтерес. Адже всім ясно, що солодощі дієтичними не буває. Але, тим не менше, серед людей, які борються із зайвою вагою за допомогою дієт, знайдеться багато ласунів і не всі з них заради схуднення готові відмовитися від улюблених ласощів. А цукати, без всяких сумнівів корисніше цукерок. Багато з таких людей часто замислюються про те, скільки калорій в цукатах? Відповідаючи на це питання, слід зауважити, що калорійність цукатів висока. Але, незважаючи на це, багато господинь давно усвідомили їх корисні властивості і з задоволенням використовують при приготуванні різних солодких страв.

Дуже часто цукати додають у випічку, морозиво, желе, сир та інші молочні вироби. Крім цього, ними прикрашають тістечка і торти, і вони можуть виступати в якості самостійного солодкого блюда, яке подають до кави або чаю.

Приготувати цукати в домашніх умовах зовсім нескладно, але цей процес вимагає певної вправності. Тому бажаючих зробити цукати будинку не так-то багато, та й на полицях магазинів сьогодні є величезна різноманітність екзотичних фруктів в сушеному вигляді.

Калорійність цукатів становить 216,4 ккал на сто грамів продукту. Цей показник калорійності цукатів досить високий, але може бути ще вище, залежно від вихідних продуктів. Крім того, калорійність цукатів включає в себе білки, жири і вуглеводи.

Види цукатів

Любителі заморських солодощів чудово розбираються в асортименті цукатів, які бувають різних кольорів і смаків. Найпопулярнішими на сьогоднішній день вважаються зацукровані кокос, папайя, ананас і апельсин. Відразу слід сказати, що калорії в цукати цих видів містяться у великій кількості.

За способом виготовлення цукати ділять на відкидні, кондірованние і тиражений. Крім цього, виділяють ще кілька видів цукатів залежно від їх розміру і форми — цукати бувають у формі кубиків, кілець, таблеток, листочків і сегментів. На смак це не впливає, а при оздобленні десертів має важливе значення.

Склад цукатів

Склад цукатів, калорійність яких досить висока, до неймовірності простий: вихідна сировина у вигляді ягід, фруктів і овочів і цукровий пісок. Але часто покупні цукати не відповідають стандартам, тому що деякі недбайливі виробники, для того щоб надати цукатам презентабельний вигляд, обробляють їх штучними барвниками, у зв’язку з чим калорії цукатів зростають ще більше, та й взагалі стають шкідливими для здоров’я людини. До того ж, не варто забувати, що калорії в цукати включають в себе вуглеводи, що говорить про їх високої поживної цінності.

Калорійність цукатів з ананаса

Як вже було зазначено вище, калорійність цукатів залежить від вихідних інгредієнтів.

Калорійність цукатів з апельсина становить 301 ккал на сто грамів продукту.

Як видно, калорійність різних видів цукатів різниться, причому істотно. Але все ж, слід сказати про те, що наприклад, калорійність цукатів з ананаса, крім того, що висока, містить в собі багато корисних речовин.

Справа в тому, що в самому ананасі міститься багато органічних кислот, фосфор, залізо, калій, магній, йод, марганець, цинк, не кажучи вже про вітаміни В1, В2, В12 і А.

Люди, що сидять на якихось дієтах, окрім питання про те, скільки калорій в цукати, цікавляться їх корисними властивостями.

Ананас сприяє розрідженню крові, він знижує артеріальний тиск, а також запобігає атеросклерозу, тромбоз та інсульт. Але на цьому його корисні властивості не обмежуються.

Ананас підвищує ферментну активність шлункового соку і стимулює тим самим травлення. Цей фрукт ефективний при захворюваннях центральної нервової системи і різних інфекційних захворюваннях.

Багато людей використовують ананас як додатковий продукт при схудненні і в цьому є певний сенс, тому що ананас підвищує в крові вміст серотоніну — речовини, яка виводить з організму зайву рідину і притуплює відчуття голоду.

Тому, незважаючи на таку високу калорійність цукатів з ананаса, користі в них набагато більше, ніж шкоди.



pic

Калорійність апельсинових цукатів

Апельсинові цукати, також як і цукати з ананаса, — корисне і смачне ласощі, що являє собою зацукровані апельсинові кірки. Але, незважаючи на великий вибір апельсинових цукатів в магазинах, далеко не всі з них можуть бути корисними.

Дуже часто можна зустріти апельсинові цукати неприродно яскравих відтінків, що говорить про додавання в них великої кількості харчових барвників.

Незважаючи на те, що калорій в цукати апельсинових міститься багато, їх додають в різні кондитерські вироби, десерти і випічку, і просто використовують для прикраси готових страв.

Калорійність цукатів з апельсина — 301 ккал на сто грамів продукту і такий показник трохи нижче калорійності цукатів з ананаса.



pic

Корисні властивості цукатів

Очевидно, що вживання калорійних зацукрованих фруктів і ягід у великих кількостях стає причиною ожиріння і це ніяк не назвеш корисним. Але з іншого боку, для людей, які займаються важкою фізичною працею, цукати — хороший джерело енергії. Тому, можна сказати, що висока калорійність цукатів може служити і на благо, необхідно тільки розумно їх вживати.

Цукати, до того ж, мають ряд корисних властивостей, яких немає в інших кондитерських виробів. Так як їх виготовляють з овочів і фруктів, вони містять клітковину, яка допомагає травленню, очищає організм від шлаків і токсинів. Так, воліючи інших солодощів цукати, людина може очистити свій організм.

Незважаючи на термічну обробку, калорійність цукатів включає в себе ті ж самі вітаміни, що містяться у фруктах і овочах, з яких вони приготовлені. Наприклад, приготовані з яблука, груші, сливи, апельсина, кавуна і моркви цукати, збагачують організм вітамінами РР, А, В, С. Потрапляючи в організм людини, цукати легко засвоюються і надають благотворну дію.

Крім великої кількості вітамінів, цукати містять багато мікроелементів. Це магній, фосфор, залізо, натрій. Без них нормальний обмін речовин неможливий.

Шкода цукатів

Надмірна любов до таких ароматним екзотичним солодощів може обернутися шкодою для людського організму: зіпсовані зуби, ожиріння, виразка шлунка та цукровий діабет. Тому при вживанні цукатів потрібно знати міру. Їх можна включати в раціон харчування навіть під час дієти, але в розумних кількостях.

Джерело: http://poradu.pp.ua http://beauty.at-its.com/