Здавна це маленьке кисле диво використовувалося на Русі не тільки в харчуванні, але і в лікувальних цілях. Сьогодні вона є однією з найбільш цінних дикорослих ягід, проте не багато хто в захваті від її специфічного смаку, який крім кислоти має вельми виражену гіркоту. Але варто лише додати її в компот або кисіль, зварити освіжаючий морс або закрити варення на зиму, то все зайве кудись випаровується, залишається лише приємний аромат і виражений кисло -солодкий смак. Корисні властивості і протипоказання її з давніх часів популярні не тільки в нашій країні, але і по всьому світу - в Європі і Азії, Канаді та США, які є одними з найбільших виробників і постачальників ягоди.

Які цінні речовини містить журавлина?

Користь і шкода рослини визначаються його багатим складом. Основна частина, а саме - 90 %, припадає на " вітамінну воду ", 10% - це так необхідні організму харчові волокна, органічні кислоти, моно- і дисахариди. При цьому калорійність ягоди не перевищує 18 ккал на 100 грам. А адже в ній ще й вітаміни (A, B1/2/6/9, C, PP), і мікро -, макроелементи, такі як калій і кальцій, фосфор і магній, натрій і залізо. Весь цей комплекс обумовлює величезну користь рослини в харчуванні та лікуванні, а також його стійкість до несприятливих зовнішніх умов і довгий термін зберігання врожаю.

Є ряд причин, по яких цю ягоду просто обов'язково вживати, якщо не регулярно, то хоча б час від часу. Ними є лікувальні властивості журавлини, які широко використовуються в народній медицині:

• лікує простудні захворювання - велика кількість вітаміну C сприяє підвищенню імунітету, зниження температури, допомагає боротися з вірусами;

• є природним антибіотиком - завдяки своїм антибактеріальним і протизапальним властивостям, вона перешкоджає розвитку ряду захворювань (від звичайної застуди до серйозної інфекції);

• нормалізує роботу серцево - судинної системи - речовини, що містяться в ній, перешкоджають утворенню тромбів / бляшок в судинах, зміцнюють їх стінки, покращують стан крові;

• зупиняє поширення і зростання ракових клітин;

• допомагає при хворобах сечостатевої системи.

Зокрема, досить істотна користь журавлини для здоров'я жінки. Особливо в таких випадках:

• допомагає при циститі - бензойна кислота і проантоціаніди сприяють полегшенню симптомів і допомагають організму справитися з недугою;

• показана вагітним - сприятлива для розвитку розумових здібностей майбутньої дитини;

• є природним антиоксидантом - виводить з організму токсини, уповільнює старіння шкіри, допомагаючи тим самим довше зберегти молодість.

Крім корисних властивостей, у журавлини (як у всіх ягід і фруктів) є і протипоказання. У наступних випадках вживати ягоду потрібно з обережністю:

• гастрит з підвищеною кислотністю, виразка шлунка;

• чутлива зубна емаль;

• алергія.

Журавлина знижує або підвищує тиск?

Це питання можна нерідко почути від любителів ягоди, і не випадково. Захоплюватися їй при гіпотонії не варто, так як вона здатна істотно знизити артеріальний тиск. Зате гіпертонікам вживати її дуже корисно (як морс, так і самі ягоди).



pic

Рецепти здоров'я на основі журавлини

З метою профілактики та лікування захворювань використовуються як морси, відвари, так і свіжа журавлина. Морс із журавлини. Рецепт цього напою хороший не тільки в лікувальних цілях (при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів, головних болях і простудних захворюваннях), але і як відмінне жаждоутоляющее засіб. Втім, одне іншому не заважає.

Приготування: На 1,5 л води візьміть склянку журавлини і півсклянки цукру. Відіжміть сік з ягід (за допомогою марлі, наприклад), а вичавки занурте у воду. Кип'ятіть протягом 20 хвилин, потім процідіть. У морс додайте цукор - розмішайте до повного розчинення, в самому кінці влийте свіжий журавлинний сік, розмішайте і знімайте з вогню. Морс можна пити і теплим, і охолодженим - по 1-2 склянки на день.

Всі знають, чим меншій тепловій обробці піддається продукт, тим більше вітамінів та інших корисних речовин він зберігає незруйнованими. Саме тому рекомендується закривати журавлину у вигляді ягідного пюре, а не варення. До того ж, зробити його набагато простіше. Рецепт його виявиться під силу будь-кому.

Пропорції ягід і цукру беруться рівні: 3кг цукру на 3 кг журавлини. Ягоду промиваємо, перебираємо і подрібнюємо блендером до однорідного стану. Потім засипаємо цукровим піском і залишаємо на деякий час в кімнаті (щоб цукор повністю розчинився). Перемішуємо, перекладаємо в стерилізовані банки і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.

Джерело: http://momandkids.net.ua