Батьки відчувають радість, коли відчувають щиру любов своїх дітей. Але буває й так, що за здоровою, корисною прихильністю дитину до мами і тата ховається спотворене і хворобливе відчуття.Прилипливі діти не бажають, щоб їх залишали ні на хвилину і не бачать в батьківському особистість зі своїми правами, інтересами і почуттями.

Симптоми нездорової прихильності

1. Дитина перестав робити що-небудь самостійно, під будь-яким приводом перекладає на батьків свої обов'язки.

2. Малюк постійно вимагає присутності мами чи тата поруч з собою, не відчуває потреби побути на самоті і знайти собі заняття.

3. Спілкування з дитиною стає виснажливим і вимагає значних емоційних витрат з боку батьків. Вони мимоволі починають віддалятися від дитини, що викликає в ньому ще більше прагнення бути в центрі уваги. Чим сильніше дитина «чіпляється» за спідницю матері, тим більше вона прагне до отримання особистого простору і всіляко відстоює права на особисту свободу.

Як подолати нездорову прихильність дитини

1. Не обмежуйте спілкування дитини вузьким колом сім'ї: малюк повинен спілкуватися зі своїми однолітками, бабусями і дідусями, а не тільки з батьками.

2. Привчайте дитину допомагати іншим дітям, вітатися з сусідами, ввічливо розмовляти зі старшими.

3. Залишаючи малюка з нянею або кимось з родичів, запевніть його, що йдете не назавжди і скоро повернетесь. Якщо ви скажете точний час свого приходу і при цьому запізнитеся, дитина може важко переживати очікування. В такому випадку краще говорити приблизний час свого повернення.

4. Якщо дитина тільки почав ходити в дитячий садок і боїться залишатися в незнайомій обстановці, постарайтеся зрозуміти його страх. Обійміть його і переконайте, що вихователька хороша і не заподіє йому шкоди. Розкажіть малюкові, чим він буде займатися в садку, поки ви не прийдете: грати з іншими дітьми, їсти, гуляти на свіжому повітрі у дворі.

5. Дуже важливо будувати з дитиною спільні плани на майбутнє, щоб дати зрозуміти дитині, що ви теж хочете з ним проводити час і приділяти увагу. Наприклад, пообіцяйте купити великий диван замість маленької ліжечка, коли він виросте або навчити грати в шахи або пекти торт.

6. Вмійте наполягати на своєму, але при цьому не сперечайтеся з дитиною. Поясніть дитині, що ви не можете весь час бути поруч, тому що у вас є особистий час і обов'язки.

7. У разі хворобливої прихильності дитини обов'язково зверніться до дитячого психолога, який допоможе подолати тривожність, вдавшись до арт-терапії та казкотерапії. За допомогою творчості і казок малюк в алегоричній формі буде переживати власну історію, замінюючи сумний кінець хепі-ендом.

Дитяча надмірна привязаність небезпечна так само, як і будь-яка інша патологічна залежність. Більш того, іноді така тривожність може не пройти з роками і тільки посилитися.

Нездорова прихильність дитини заважає побудувати довірчі відносини між батьками і дітьми, робить їх несамостійними та егоїстичними. Діти дуже бояться бути відкинутими, тому частіше говоріть навіть примхливій і неслухняного дитині, як сильно ви його любите.