29 жовтня відбулося судове засідання Березнівського районного суду за позовом кандидата на посаду Балашівського сільського голови Грицик Уляни про визнання незаконними та скасування результатів голосування, підсумків голосування з виборів Балашівського сільського голови. У позові було задоволено, повідомили у ГМ "Опора".

Звернемося до витоків конфлікту:

Так, 1 жовтня Балашівська сільська виборча комісія постановила (Постанова №5) зареєструвати Грицик Уляну кандидатом на посаду Балашівського сільського голови від політичної партії «Воля». Однак, вже 5 жовтня Балашівська виборча комісії скасувала свою постанову в частині реєстрації Грицик Уляни кандидатом на посаду Балашівського сільського голови (Постанова №6) на підставі звернення партії «Воля» (від 4 жовтня). Відповідно, 7 жовтня Балашівська виборча комісія затвердила текст бюлетеню по виборах Балашівського сільського голови без відомостей про Грицик Уляну, як кандидата на посаду Балашівського сільського голови.

Грицик Уляна звернулась до Березнівського районного суду, який 9 жовтня постановив визнати протиправною та скасувати рішення Балашівської СВК від 5 жовтня про відмову щодо її реєстрації на посаду сільського голови. Рішення набрало законної сили 14 жовтня.

Таким чином, Грицик Уляна відновила свій статус кандидата на посаду міського голови Балашівки.

Керуючись цим рішенням, 16 жовтня Уляна Грицик звернулась з заявою до Балашівської СВК щодо внесення змін до затвердженого тексту бюлетеня шляхом його доповнення відомостями про неї як про кандидата.

17 жовтня Балашівська сільська виборча комісія направила до Березнівської районної виборчої комісії матеріали за зверненням партії «Воля» щодо скасування реєстрації Грицик Уляни, як кандидата на посаду Балашівського сільського голови (Постанова №9). Це рішення було оскаржене кандидаткою до Березнівського районного суду, який 21 жовтня постановив визнати протиправною та скасувати рішення Балашівської СВК від 17 жовтня «Про скасування постанови №6 від 05.10. 2015 р. (рішення суду) та звернення до комісії вищого рівня для прийняття рішення за письмовим зверненням від 04 жовтня 2015 року районної партійної організації «Воля» у Березнівському районі про скасування рішення Балашівської сільської виборчої комісії про реєстрацію кандидата на посаду сільського голови з виключенням його з виборчого списку від 02.10.15 р. Районної партійної організації «Воля» у Березнівському районі Рівне нської області». Рішення набрало законної сили 24 жовтня.

23 жовтня Березнівський районний суд визнав протизаконною бездіяльність Балашівської СВК щодо поновлення виборчого права Грицик Уляни, шляхом внесення змін до тексту виборчого бюлетеня з виборів Балашівського сільського голови та доповнення його відомостями про неї. Рішення набрало законної сили 25 жовтня о 4:00 год.Грицик Уляна, у свою чергу, подала до Балашівської сільської виборчої комісії дві заяви від

25 жовтня, згідно яких вимагала негайно вжити заходів щодо припинення голосування на всіх дільницях Балашівської сільської ради по виборах сільського голови. Однак, голосування на виборчих дільницях №560006, 560007, 560008, 560009 в день проведення виборів відбулось з використанням виборчих бюлетенів, в яких була відсутня інформація про Грицик Уляну, як кандидата на посаду Балашівського сільського голови.

Звертаємо Вашу увагу на ч. 3 ст. 4 Закону України «Про місцеві вибори», де встановлено , що усі кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані у встановленому цим Законом порядку, мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі відповідних місцевих виборів.

Згідно ст. 5 даного Закону місцеві вибори є прямими. Виборці безпосередньо обирають сільського, селищного, міського голову, старосту шляхом голосування за кандидатів, висунутих та зареєстрованих у порядку, передбаченому цим Законом.

У відповідності до ч. 7 ст. 74 Закону України «Про місцеві вибори» у виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі зазначаються порядковий номер, великими літерами повна назва відповідної місцевої організації партії, далі маленькими літерами в дужках – прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) першого кандидата в списку кандидатів, далі через тире - великими літерами прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) кандидата у депутати, закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом. Між порядковим номером та зазначеними відомостями розміщується порожній квадрат.

В результаті, 29 жовтня Березнівський районний суд задовільнив адміністративний позов Грицик Уляни про визнання незаконними та скасування результатів голосування, підсумків голосування з виборів Балашівського сільського голови. Зокрема, суд встановив:

- недійсність виборчих бюлетенів з виборів Балашівського сільського голови (дільниця №560006 – 1304 шт., №560007 – 524 шт., №560008 – 484 шт., 560009 – 93 шт.);

- визнати незаконними та скасувати результати голосування з виборів Балашівського сільського голови;

- визнати незаконними та скасувати результати підсумків голосування з виборів Балашівського сільського голови;

- визнати такими, що не відбулися вибори Балашівського сільського голови.

Це рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку у дводенний строк з дня його проголошення.

ОПОРА нагадує, що згідно ч. 11 ст. 85 Закону України «Про місцеві вибори», вибори у виборчому окрузі визнаються такими, що не відбулися, у зв’язку з настанням обставин, передбачених частиною дев’ятою цієї статті та частиною другою статті 48 цього Закону.

pic