В ГМ ОПОРА підсумували другий тур виборів мера Рівного.

Під час повторного голосування за мера Рівного на декількох дільницях спостерігачі фіксували факти фотографування виборчих бюлетенів. 

Про це йшлося на конференції ГМ ОПОРА за підсумками повторних виборів. 

Такі випадки помітили на дільницях № 560725 (смт Квасилів, вул. Молодіжна, 30, Квасилівський професійний ліцей), № 560942 (м. Рівне, вул. В’ячеслава Чорновола, 74, Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти), № 560920 (м. Рівне, вул. Павлюченка, 24, навчально-виховний комплекс № 26), № 560972 (м. Рівне, вул. Гайдамацька, 15, дитячий садок № 47), № 560947 (м. Рівне вул. Олександра Карпинського, 14А,) та кілька фактів на дільниці № 560982 (м. Рівне, вул. Фабрична, 3). 

- Це може свідчити про те, що відбувалося контрольоване голосування, а сам процес міг бути частиною підкупу виборців. На сьогодні поліцією вже зареєстровано дві справи та внесено до ЄРДР, - сказав координатор спостереження ГМ ОПОРА за виборами у Рівненській області Михайло Балик.  

Окрім цього серед порушень спостерігча фіксували нестачу кабінок та скриньок для голосування та часткве недотримання карантинних обмежень. 

- Певну частину заходів члени виборчих комісій намагалися виконувати у міру того забезпечення, яке їм було надано. Зокрема був температурний скринінг та засоби дезінфекції. Але при цьому температурний скринінг проводився засобами, які не до кінця спрацьовували належним чином - не показували правдиву інформацію, - розповіла громадська обмудсменка із захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип'ящук.

- Також більшість комісій зрозуміли так, що якщо є вимога до облаштування окремих кабінки для людей з ознаками гострих респіраторних захворювань, то вже можна не облаштовувати кабінку для людей з інвалідністю, або маломобільних людей. Адже практично на кожній дільниці не було кабінок для людей з інвалідністю, - додала вона. - Натомість могли бути відповідні позначки - для голосування людей з температуторою. Але самі кабінки не були відокремлені, що пов'язано з особливістю матеріально-технічного забезпечення. Це не зовсім відповідає встановленим вимогам, адже кабінки мають бути відокремлені, також це стосується і скриньок для голосувань. У поодиноких випадках кабінок та скриньок було недостатньо. 

Водночас ці порушення не надто вплинували на загальний процес голосування. 

Окремо відзначається, що на дільницях також була відсутня будь-яка інформація про кандидатів, натомість була інформація від громадських організацій. також на деяких дільницях фіксували порушення процедури підрахунку голосів, перевищення кількості спостерігачів від кандидатів. 

Нагадаємо, явка на повторних виборах мера Рівного становила 30,12% виборців, тобто 54 965 виборців зі 184 110

Читайте також: Стало відомо, хто переміг на мерських виборах у Рівному