Місцеві вибори на Рівненщині пройшли загалом спокійно і без системних грубих порушень

26 жовтня в медіа-центрі Рівне нського агентства новин ERVE.UA відбулася прес-конференція на тему «Підсумки виборів – 2015 на Рівне нщині ». На заході спостерігачі розповіли про те, як в області проходив день голосування та процес підрахунку голосів і які основні порушення вони виявили.

Так, директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький констатував, що за попередніми даними спостереження організації день голосування на чергових місцевих виборах у Рівне нській області загалом пройшов без масових системних грубих порушень. Однак в окремих населених пунктах Рівне нщини деякі грубі порушення все ж можуть вплинути на результат волевиявлення виборців. В основному такі ситуації можливі в сільській місцевості, де обирали депутатів сільради чи сільського голову.

За словами Олексія Горецького, масових порушень встановленого порядку видачі бюлетенів і голосування на виборчих дільницях Рівне нської області не було виявлено. Були поодинокі спроби видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення ними паспортів. Така ситуація є традиційною під час виборів у сільській місцевості, де люди знають один одного і вважають, що можна в день голосування приходити на дільниці і без паспорта.

Фіксували представники організації і поодинокі факти сімейного голосування та заповнення бюлетенів за інших осіб.

Були зафіксовані нечасті факти присутності в приміщеннях для голосування осіб, які не мають права бути присутніми. Однак вони не втручалися в роботу ДВК і не перешкоджали волевиявленню виборців.

Ще впродовж дня голосування спостерігачі Рівне нського КВУ неодноразово фіксували факти, коли члени виборчих комісій з моменту відкриття дільниць наперед починали заповнювати деякі дані в протоколах про підрахунок голосів (наприклад, назви партій, прізвища кандидатів тощо). Хоча відповідно до законодавства робити це вони мають вже після завершення голосування. Такі ситуації були масовими, особливо в сільській місцевості. Таким чином, члени ДВК намагалися собі полегшити роботу, однак цим порушували передбачені законодавством процедури.

В основному всюди було дотримано встановленого порядку транспортування та супроводження виборчої документації до ТВК після підрахунку голосів. Однак частими були випадки, коли голови ДВК брали із собою печатки комісії з документацією і їхали з ними в ТВК, щоб у випадку необхідності на місці виправляти помилки.

Наразі порядок прийняття і розгляду документів членами ТВК переважно дотримується. За необхідності, тервиборчкоми відправляють членів ДВК на уточнення. Якість складених ДВК протоколів є низькою, тому і випадки відправлення на уточнення є частими. Найбільш поширені порушення при здачі дільничними комісіями документації в ТВК: незапечатані протоколи про підрахунок голосів; протоколи з виправленнями; на пакетах з документацією не було вказано дату і час пакування; в протоколах підрахунку голосів не вписані імена кандидатів, як вони були в бюлетенях.

Однак у переважній більшості випадків члени ДВК не їхали назад на дільниці складати уточнені протоколи, як того вимагає законодавство, а писали їх або в приміщенні, де знаходиться ТВК, або ж в автомобілях, на яких приїхали здавати документацію. І після внесення виправлень знову заходили в ТВК здавати документацію.

Член Рівне нської міської виборчої комісії Андрій Катеринчик запевнив, що наразі ТВК докладає всіх зусиль, аби якнайшвидше прийняти протоколи від дільничних комісій. За його словами, сьогодні до кінця дня планується прийняти всі протоколи міських ДВК.

Керівник виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук, презентуючи результати спостереження опорівців у день голосування, окрім іншого, серед порушень наголосив на агітації деяких кандидатів і партій у «день тиші» та в день голосування. На його думку, щоб у подальшому уникнути маніпуляцій у цьому аспекті, варто було б на законодавчому рівні дозволити агітувати кандидатам за себе аж до дня голосування.

Координатор громадського руху «Чесно» на Рівне нщині Віталій Примак розповів історію про те, як вчора о 21 годині на одній з дільниць Рівного він, маючи посвідчення журналіста, хотів залишити межі дільниці. Однак голова ДВК відмовилася його випускати. І лише після дзвінка до міліції йому вдалося покинути приміщення дільниці. За його спостереженнями, були випадки, коли під час підрахунку голосів члени ДВК старшого віку засинали. Через був ризик, що інші члени комісії мали змогу підмінити результати підрахунку голосів. Тому, на його думку, варто ретельніше підбирати людей, котрі мають працювати у виборчих комісіях. Інформація надана у інформаційному відділі РОГО КВУ