Корисні властивості плодів шипшини безмежні, концентрація в них деяких важливих для здоров'я речовин в кілька разів перевершує зміст цих же речовин у багатьох лікарських рослинах. Але не тільки плоди шипшини корисні для здоров'я, насіння, пелюстки і коріння цієї рослини також мають масу корисних якостей. Спробуємо розібратися, чим корисна шипшина і як заварювати шипшину так, щоб при цьому не губилися її цілющі якості.

Чим корисна шипшина?

Плоди шипшини - це справжнє джерело корисних для організму речовин, вітамінів і мікроелементів. Вміст вітаміну С в них в 45-50 разів більше, ніж у лимонах - найбільш популярних "джерелах" цього вітаміну. Вміст вітаміну С в плодах шипшини коливається від 6 до 18% залежно від різновиду рослини.

Крім вітаміну С ці ягоди багаті вітамінами групи В, вітамінами А, К, Р і Е, а також такими мікроелементами як калій, кобальт, кальцій, хром, залізо, магній, мідь, натрій, фосфор, марганець і молібден. І це ще не все! У плодах шипшини містяться пектини, органічні кислоти, цукру, ефірні масла, дубильні речовини.

Де застосовується шипшина?

Сфера застосування даної рослини досить широка завдяки багатому біологічного складу. Шипшина, володіючи вираженою сечогінною дією, стимулює діяльність нирок, благотворно впливає на діяльність органів травлення, а також перешкоджає розвитку запальних процесів і розмноженню шкідливих бактерій.

Високий вміст вітаміну С робить настій шипшини одним з найбільш часто використовуваних лікарських настоїв при простудних захворюваннях, атеросклерозах та авітамінозах. Регулярне вживання настою плодів шипшини дозволяє зміцнити судинну систему, поліпшити стан хворих при малярії, більш ефективно лікувати розлади сечостатевої системи і анемію, а також знизити тиск.



pic

Як правильно приготувати настій шипшини?

Щоб повною мірою скористатися цілющими властивостями цієї корисної рослини необхідно знати, як заварювати плоди шипшини. Однак з плодів шипшини можна готувати не тільки традиційні відвари, з нього виходять відмінні екстракти, чаї та настоянки. Крім цього важливо знати скільки разів заварювати шипшину.

Приготування настою

Для отримання максимальної користі від плодів шипшини, необхідно правильно його заварювати. Важливою умовою є точне дотримання пропорцій - на одну частину шипшини має припадати десять частин води, або на один літр окропу вам буде потрібно сто грам плодів шипшини (це приблизно чотири столові ложки). Найкраще настоювати плоди цієї рослини в термосі. Для цього плоди шипшини необхідно злегка пом'яти або проколоти голкою, помістити в термос, залити окропом і настоювати протягом семи годин.

Приготування відвару

Щоб якомога більше корисних речовин "вийшло в воду" з плодів шипшини їх можна спершу відварити в закритому посуді, а потім настоювати в термосі протягом 12 годин. Потім відвар проціджують і п'ють по одній склянці перед їжею.

Приготування настою шипшини для дітей

Настій плодів шипшини корисний не тільки дорослим, але й дітям. Однак багато мам зіштовхуються з проблемою як заварити шипшина дитині, щоб вона пила його із задоволенням. Це зробити досить просто, необхідно трохи підсолодити настій і додати в нього ще чогось смачненького, наприклад, курагу.

Рецепт смачного чаю з шипшини для дитини

У більшості випадків кажучи про те, як заварити чай з шипшини, мається на увазі, що будуть заварюватися саме сушені плоди. Отже, для приготування чаю з шипшини вам знадобляться такі інгредієнти: окріп, сухі плоди шипшини, трохи цукру і сухофрукти.

Ягоди шипшини необхідно промити під проточною водою і засипати в термос, попередньо пом'явши або подрібнивши. Потім додати в термос столову ложку родзинок або кураги і стільки ж цукру. Після цього необхідно залити в термос окріп і настоювати 7-8 годин.



pic

Корисні поради по вживанню

Перед вживанням і відвар, і настій плодів шипшини необхідно пропускати через марлю, щоб не проковтнути волоски, які є всередині плодів.

Зміцнювати своє здоров'я за допомогою настою шипшини необхідно протягом одного місяця по 100 мл 2-3 рази на день перед їжею. Потім необхідно зробити перерву як мінімум на два тижні і курс можна буде повторити.

Настій шипшини при вагітності

Тепер про те, як заварювати шипшину при вагітності. В даному випадку краще всього використовувати спосіб настоювання сухих плодів шипшини в термосі, при цьому важливо пам'ятати про те, що в 15 ягідках цієї рослини міститься добова доза вітаміну С, тому зловживати цим настоєм не варто.

Чи можна заварювати корінь шипшини?

Пам'ятаючи про корисні властивості всіх частин даної рослини, багато хто замислюється над тим як заварювати корінь шипшини. Готується відвар з коріння шипшини наступним чином: одна столова ложка подрібнених коренів відварюється протягом 15-20 хвилин в 500 мл води, настоюється 15 хвилин під закритою кришкою і проціджується.

Вибір і зберігання плодів шипшини

Купуючи плоди, зверніть увагу на їх зовнішній вигляд, вони повинні бути оранжевого або червоно-бурого кольору без плям і цвілі. Занадто темний і навіть чорний колір ягід свідчить про те, що шипшина пересушена, і користь від неї буде мінімальною. Зберігати шипшину найкраще в мішечку з тканини або в сухих чистих скляних банках у темному місці.

Джерело: http://www.ilady.in.ua/