19 жовтня о 16:00 год. розпочалося засідання Костопільської міської виборчої комісії. Наприкінці якого кандидат на посаду міського голови Костополя Андрій Юзич («Сила людей») озвучив заяву у якій вимагав скасувати Постанову МВК №4 від 25 вересня 2015 року «Про реєстрацію кандидатів на посаду Костопільського міського голову в частині, що стосується Денисюка Є. О.».

Згідно Постанови №4, яка датована 25 вересня Костопільська міська виборча комісія зареєструвала на посаду міського голови Костополя чотирьох осіб :

- Рощука Андрія Анатолійовича;

- Денисюка Євгена Олексійовича;

- Дідуха Давида Олександровича;

- Кльопа Василя Федоровича.



pic

Представники політичної партії «Сила людей» стверджують, що кандидат Денисюк Євген Олексійович був зареєстрований неправомірно. У підтвердження своїх слів, вони надали комісії фото копії рішення конференції Костопільської партійної районної організації політичної партії України «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»про висування кандидата на посаду Костопільського міського голови від даної політичної сили – Денисюка Євгенія Олексійовича. У документі зазначено, що конференція, де був висунутий кандидат відбулася 23 вересня, а Президією Політичної ради партії ВО «Батьківщина» за підписом Юлії Тимошенко воно було погоджене – 26 вересня, тобто вже після реєстрації міською виборчою комісією кандидата на посаду міського голови Денисюка Євгена Олексійовича.

У ст. 40 Закону України «Про місцеві вибори» визначений перелік документів за умови подання яких виборча комісія реєструє кандидатів на посаду міського голови. Серед переліку цих документів має бути рішення конференції місцевої організації партії погоджене її центральним керівним органом, що засвідчується підписом керівника та печаткою цієї партії (п.4 ч.1 ст. 40 Закону).

Зважаючи на це, представники партії «Сила людей» просили показати голови комісії оригінал цього документу. Проте вона відмовилась надавати документи для огляду, зачинивши при цьому сейф та поспішно своїм одноосібним рішенням закрила засідання. Після тривалих суперечок представники політичних партій, кандидати у депутати, а також кандидати на посаду міського голови від різних політичних партій оголосили, що проведуть ніч у приміщенні ТВК, аби документи не зникли.



pic

У приміщення приходили троє чоловіків, які назвалися представниками «Правого сектору». Потім до присутніх звернулися керівник Рівне нської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Кучерук Микола, голова Костопільської районної ради Ткачук Сергій та начальник Костопільської міліції. Вони зазначили, що усі присутні знаходяться у приміщенні незаконно.

Станом на 22:00 год. у приміщенні Костопільської МВК перебувало 4 кандидати на посаду міського голови та близько десятка кандидатів у депутати до Костопільської міської ради. Усі вони обіцяли дочекатися 9:00 год. ранку, щоб побачити документи.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, що, якщо факти, які озвучили представники партії «Сила людей» знайдуться підтвердження, то дії Костопільської МВК при реєстрації кандидата на посаду міського голови Денисюка Є. О. можуть бути визнані як такі, що порушують виборче законодавство. Може виявитися, що комісія зареєструвала кандидата, який не виконав умови для реєстрації, тобто не подав всі документи необхідні для реєстрації його у якості кандидата.

Варто зазначити, що згідно ч. 2 ст. 43 ЗУ «Про місцеві вибори» подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости закінчуються за 24 дні до дня голосування, тобто 30 вересня, а не пізніше як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидата або про відмову від його реєстрації (ч. 4 ст. 43 Закону). Тому, якщо вищезгадане рішення конференції погоджене центральним апаратом партії разом з іншими документами було б подане до комісії 26 або навіть 30 вересня (за умови, що кандидат ще не зареєстрований), то жодного порушення Закону у цьому не було б.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА