Педагоги стверджують, що інтер'єр дитячої кімнати грає дуже важливу роль у формуванні особистості малюка. Розвиток дитини, її інтерес до навколишнього світу, бажання вчитися - залежать від того, настільки комфортно, зручно і приємно їй знаходитися у своїй кімнаті.

Не секрет, що для дитини її кімната слугує одночасно і спальнею, і вітальнею, і ігровою кімнатою, а з часом - ще і місцем для навчання. 

Тому дизайн дитячої кімнати повинен передбачати найкращі умови для різного роду занять. Для створення таких умов застосовують методи зонування, за допомогою яких дитяча кімната розділяється на різні функціональні зони - навчальну, ігрову, зону відпочинку.

pic

Також у дитячій кімнаті бажано влаштовувати невеликий спортивний комплекс. Таке зонування кімнати можна здійснити самостійно. Але при цьому треба враховувати багато чинників, які впливають на особливості і формують інтер'єр дитячої: 

- вік дитини; 

- стать дитини;

- її схильності та інтереси. 

pic

Звичайно, чималу роль у облаштуванні дитячої грає матеріальна сторона, адже сьогодні якісні матеріали, дитячі іграшки, приладдя та інше устаткування коштують досить дорого, а для дитини дуже важливо забезпечити екологічність і безпеку в кімнаті. Та все ж – зробити красиву і зручну кімнату – можливо, навіть, з обмеженим бюджетом.

pic

Перше, що треба враховувати, розробляючи дизайн дитячої - це кольорова гама, адже для дітей колір дуже важливий. До двох місяців діти розрізняють тільки білий і чорний кольори. З часом починають розрізняти червоний, жовтий та інші яскраві кольори. До десяти років улюбленим кольором більшості дітей залишається червоний, а в деяких випадках — жовтий і рожевий. Нині кольорові вподобання дітей доволі сильно пов'язані зі статевою приналежністю. Дівчатка віддають перевагу рожевому, лавандовому і фіолетовому, а хлопчикам подобаються темніші тони. Колір є дуже потужним засобом впливу на дітей. Його можна і треба використовувати для навчання, натхнення дитини і її гармонійного виховання. При цьому треба враховувати, що кольорові вподобання з віком міняються, і інтер'єр дитячої кімнати не повинен залишатися однаковим: 

- для дітей дошкільного віку підійде дитяча кімната з домінантними пастельними

- від 9 і до 11 років - кімната в помаранчевому, жовтому, зеленому кольорі; 

- після 12 років дитячу кімнату доцільно оформити у відтінках синього кольору; 

Оформляючи дитячу кімнату не треба робити її надмірно яскравою та насиченою.

Дитина швидко втомлюватиметься під впливом такої кольорової гами. При цьому треба уникати надлишку темних кольорів у шпалерах, меблях, іграшках, оскільки вони діятимуть на дитину пригнічуюче. Також стомлюють дітей контрастні поєднання, які дорослим часто подобаються (наприклад, біло-чорно-червоний). У інтер'єрі дитячої кімнати треба поєднувати близькі по тону, не занадто яскраві кольори, і гармонійно кольорами; 

поєднувати контрастні. Стіни, підлогу і стелю краще всього обробити в блідо-рожевих, світло-жовтих, зеленуватих або ніжно-блакитних кольорах, а колір меблів вибрати темнішими. При цьому меблі не мають бути нейтрального кольору. 

Дуже важливі матеріали, з яких виготовлені меблі дитячої. Екологічними вважаються меблі з дуба, покриті лаком. Також можна вибрати меблі з бука або сосни. Останній варіант є не дуже надійним, оскільки швидко розхитується. Для дитини до двох років ліжко з сосни стане хорошим вибором, оскільки воно недороге, і малюкові швидше знадобиться нове ліжко, перш ніж старе встигне розхитатися. Менш дорогими є меблі з МДФ, ДСП і багатошарової фанери. 

Купуючи меблі, треба поцікавитися наявністю на неї гігієнічного сертифікату. Важливо враховувати безпеку меблів - не повинно бути гострих кутів, металевої фурнітури, скляних вставок або виступаючих деталей. Меблі мають бути стійкими і відповідати зростанню та віку дитини. Для малюка до двох років в кімнаті буде достатнім дитяче ліжко, комод для одягу, стілець для годування і підлогове покриття. Це необхідний мінімальний набір. Для дітей до 6 років мають значення форми предметів, що її оточують.

Діти в цьому віці дуже активні та допитливі. Тому дитину можна порадувати оригінальною моделлю ліжка у вигляді корабля з верхніми палубами і мотузяними сходами або ліжко-човен. Ліжко може бути обладнане гіркою, по якій можна з'їжджати вниз. Можна вибрати ліжко-горище. На першому поверсі такого ліжка знаходиться місце для ігор, а на другому — спальне місце.

Для дитини від 2 років треба ще передбачити стіл, стілець і все необхідне приладдя для письма та малювання. Можна вибрати регульовані меблі, термін служби яких буде продовжений, оскільки меблі трансформуватимуться у міру зростання дитини. Також варто придбати стелажі для зберігання іграшок і комод із великими ящиками, який може стати одночасно яскравим кольоровим акцентом в кімнаті та місцем зберігання іграшок. 

Для дітей до дванадцяти років кімнату треба обладнати серйознішими меблями.

Дитину не варто рано знайомити з комп'ютером, але питання про його наявність стає відкритим відразу після походу в школу. Разом з його появою треба кімнату облаштувати додатковими полицями, шафками і приладдям для зберігання всіх необхідних «комп'ютерних» речей. 

Слід зауважити, що важливу роль у облаштуванні дитячої грає освітлення. Залежно від віку дитини кімнату освітлюють більш менш яскравим світлом. У будь-якому випадку має бути хороший доступ природного сонячного світла. У дитячій кімнаті треба передбачити безпечні розетки. Краще всього вибрати розетки із захисними шторками, які відкриваються тільки при одночасному введенні в розетку двох металевих контактів штепселя.  Від вибору дешевих електроприладів краще відмовитися.

Існують і інші нюанси оформлення - суто індивідуальні. Варто зважити – є безліч готових дизайнерських рішень, за прикладом яких можна оформити незабутній дизайн дитячої кімнати.

pic