Небезпечними можуть бути не лише однорукі бандити, а й рослини, які поруч. Така давно росте на Рівненщині. ЇЇ називають траваю Геракла, або ж Борщовиком Сосновського. Сік цієї рослини спричиняє опіки, які гояться місяцями. Борщовик навіть смертельний, якщо його спробувати на смак. На ботаніка перетворилася Руслана Броновицька, щоб дослідити небезпечну траву.

На перший погляд це ветенський кріп заввишки з дерево. За гігантський зріст цю рослину називають травою Геракла. Хоча більшості вона відома як борщовик сосновського. Його зонтики виглядають досить екзотично, листя нагадує звичайний лопух, а стебла розміром як водопровідні труби. От тільки сік цієї незвичайно рослини - надзвичайно небезпечний. Навіть легкий дотик до листя спричиняє опіки. Цілі зарослі Борщовика - у селі Таракаінв, дубенського району. Тут він собі вподобав місцину біля форту. Тому саме туристи часто стають жертвами цієї отруйної рослини.

Трапва геракла містить в собі фуранокумарин. Ця речовина підвищує чувствливість організму до ультрафіолетового випромінювання, пояснюють лікарі. Тому рослина особливо небезпечна у ясну погоду, бо опіки борщовика часто плутають з сонячними опіками.

Ще, радить дерматолог, випити діазолін. Можна використати і протиопікову мазь. Та всеж самолікуванням займатися не варто. Реакція на подібні отрути індивідуальна. Тому після першої допомоги потрібно звернутися до спеціалістів. А з борщовиком краще мати лише візуальний контакт.