З роками з різних причин цікавість до навчання у дітей все слабшає. Саме у такі моменти повинні втрутитись батьки і показати дітлахам, що вчитись можна весело та цікаво. Одним із способів зацікавити дитину пізнавати щось нове - показати різноманітні наукові досліди. Які? Давайте розглянемо!

1. "Кулька"



pic

Для виконання нам потрібно:

- 2 кульки,

- свічка,

- вода.

Надуваємо першу кульку та підносимо до свічки, попередньо запаливши її. Кулька луснула через високу температуру. Після цього беремо в руки другу кульку та наливаємо в неї води. Піднесемо тепер цю кульку до вогню. Вона не лусне. Чому? Пояснення дуже просте - вода, маючи чудову теплопровідність, поглинає все тепло від свічки.

2. "Дикобраз"



pic

Для виконання нам потрібно:

- вода,

- поліетиленовий пакет,

- кілька олівців.

Наливаємо пів пакета води та ізолюємо доступ до повітря, закривши пакет. Після цього протикаємо пакет олівцями в місцях, де він заповнений водою і бачимо, що рідина не витікає. Чому?

Пов'язано це з тим, що через тиск, молекули поліетилену стискаються щільніше, в даному випадку - з поверхнею олівця. Якщо пакет спочатку проткнути, а потім налити води - вона витече.

3. "Кольорова» капуста"



pic

Для виконання нам потрібно:

- 4 склянки води,

- харчові барвники,

- чотири білих квітки або чотири листи капусти.

Змішуємо барвники з водою, після чого вставляємо в склянки листя. Вже дуже скоро побачимо, як рослини забарвляться в колір барвників через капілярний ефект- завдяки йому можлива життєдіяльність рослин.

4. "Чи всі яйця вміють плавати?"



pic

Для виконання нам потрібно:

- 2 яйця,

- 2 склянки води,

- сіль.

В один стакан наливаємо просту воду, а в другий - теплу, після чого засипаємо в неї сіль і розмішуємо. Чекаємо, поки вода охолоне, потім кладемо по одному яйцю в кожну склянку. У склянці з чистою водою, яйце впаде на дно через те, що його щільність вища, ніж щільність води. У склянці з соляним розчином яйце має плавати, так як щільність води з сіллю - вища.

Якщо яйце плаває і в склянці з чистою водою, то воно протухло і його варто викинути.

5. "Невидимка



pic

Для виконання нам потрібно:

- сірник,

- ліхтарик.

Беремо і запалюємо сірник та підносимо його до стіни на відстань 5 см і починаємо підсвічувати його ліхтариком. Що бачимо? Тільки тінь від руки і сірника, але не від вогню. Цілком очевидно, що вогонь пропускає світло і не ускладнює його проходження. Просто, але тим не менш - цікаво.

6. "Кристали"



pic

Для вирощування кристалів потрібно:

- вода,

- цукор,

- прозорі судини.

- харчові барвники,

- каструля, палички,

- щільний папір.

Для початку в ¼ склянки варимо цукровий сироп. Після цього висипаємо пару столових ложок цукру на папір. Вмочуємо паличку в сироп, а потім збираємо їй цукринки з паперу. Зібраний цукор рівномірно розподіляємо по паличці.

Після всього цього залишаємо палички з цукром сушитися на ніч. На ранок розчиняємо в 2-ох склянках гарячої води 5 склянок цукру. Чекаємо 15 хвилин, поки отриманий сироп охолоне (тільки не до кінця!). Розливаємо сироп по банках і змішуємо його з барвниками. В отриману субстанцію опускаємо палички-заготовки так, щоб вони не торкалися стінок і дна посудини.

Через деякий час, коли цукор в сиропі охолоне його здатність до розчинення ослабне, і він осяде на стінах банок і на паличці. Отримані ласощі можна сміливо їсти, якщо використовувався харчовий барвник.

Ось такі прості та цікаві досліди. Варто наголосити, що складові для дослідів прості і є майже на кожній кухні. Тому приділіть дитині увагу та весело проведіть час разом.