В середині осені, у розпал падолисту, в районах із прохолодним кліматом садовий сезон уже добігає кінця. У більш теплій місцевості квітникарі ще мають час дати лад своєму квітникові та підготувати його до настання холодів, адже після зими настане весна, а добрий господар готується до неї з осені.

Догляд за багаторічними квітами в жовтні

Полив квітів.

Полив квітів у жовтні вже не проводять, зволоження потребують лише хвойники, для яких насичення вологою в жовтні – обов'язкова умова успішної зимівлі.

Підживлення квітів.

Підживлення в цей час багаторічним квітам не потрібне – вони вже перебувають у стані спокою або, у всякому разі, вже готові до нього. Останнє удобрення для квітів потрібно було внести в кінці вересня. І тільки газон із рідкісним травостоєм потребує підживлення компостом або перегноєм із розрахунку 1-2 кг на м².

У жовтні багаторічні рослини потребують розпушування ґрунту та прополювання. Із середини жовтня багаторічники починають готувати до зимівлі.



pic

Догляд за однорічними квітами

Догляд за квітами в жовтні набагато легший, ніж улітку: видаляйте навколо них бур'яни і розпушуйте ґрунт, ось і весь догляд. Коли вони відцвітуть, видаліть їх, перекопайте ґрунт, вносячи під перекопування добрива, і залиште ділянку чекати весняної посадки культур, які ви намітили на ній вирощувати наступного року. Рослинні залишки однорічників краще спалити, оскільки в них могли поселитися шкідники або збудники хвороб.

Посадка квітів у жовтні

Які квіти саджають у жовтні.

У жовтні здійснюється посадка цибулинних – тюльпанів, гіацинтів і садових конвалій. До закінчення падолисту потрібно посадити спірею, щоб вона встигла вкоренитися до морозів. У кінці місяця у відкритий ґрунт сіють однорічники календулу, ешольцію, запашний тютюн, китайську айстру,алісум, портулак, нагідки, ротики. І якомога пізніше, але до того, як промерзне земля і випаде сніг, потрібно посіяти багаторічники – ехінацею, гайлардію, лілійник,орлики, гіпсофілу, примулу, дельфіній.

Як посадити квіти.

Цибулинні рослини висаджують за встановленою схемою: глибина розташування цибулини в ґрунті дорівнює трьом її діаметрам. А відстань між цибулинами на клумбі безпосередньо залежить від їхніх розмірів і сорту рослини: що більші цибулини і сорт квітів, то більша відстань має бути між екземплярами. Спірею саджають у яму розміром 50х50 см, відстань між кущами спіреї дотримується в межах 50-70 см.

Насіння квітів сіють неглибоко в борозенки, закладають у ґрунт, потім посіви згори мульчують шаром піску або тирси, який по весні прибирають, щоб паросткам було легше пробитися на світло. За зимові місяці насіння пройде в ґрунті природну стратифікацію, і навесні ви побачите дружні здорові сходи, які вам залишиться прорідити або розсадити. Відомо, що посаджені під зиму квіти ростуть набагато більш міцними і здоровими, ніж висаджені навесні, крім того, квіти весняного посіву трохи відстають у розвитку і зацвітають на два-три тижні пізніше, ніж посіяні або посаджені восени.



pic

Обрізування квітів

У жовтні майже всі квіти вже відцвіли, тому у таких багаторічників, як рудбекія, скабіоза, деревій, айстра, астильба, волотистий флокс, ехінацея, молочай, півонія, дельфіній, монарда, золотарник, гіпсофіла, водозбір, волошка, дзвіночок, кореопсис, конвалія, ліатріс, лілія і лінхіс, обрізають усе листя і стебла, залишивши над поверхнею лише пеньки заввишки до 3 см. Потім посадки цих квітів мульчують компостом або присипають сухою садовою землею.

На кущах троянд вирізують слабкі тонкі пагони, видаляють листя, а стебла підгортають. Санітарному та проріджуючому обрізуванню піддають також гортензії іклематиси.

Джерело: http://floristics.info