Всі батьки прекрасно знають, що набагато легше зацікавити дитину грою. Адже саме так малюк і запам’ятовує інформацію, і не вередує. Пропонуємо Вам кілька цікавих ігор, які допоможуть розвивати мовлення Вашої дитини.

Якщо Вашій дитині від 10 місяців до 3 років тоді гра "Вчимо ляльку" для Вас.

Для того, щоб розвивати активне мовлення малюка, візьміть велику ляльку та посадіть її собі на руки. Дитина нехай сяде навпроти вас. Тепер потрібно сказати дитині, що зараз вона навчатиме ляльку говорити. Переконайте дитину, що іграшку потрібно навчити розмовляти та попросіть сказати: "Уа", "Ляля", "Мама", "Баба", "Папа", "Агу" та інше. Слідкуйте за тим, щоб малюк звертався саме до ляльки та рухайте головою ляльки, ніби погоджуючись. Говоріть тоненьким голосом за ляльку, повторюючи звуки, які вимовляє маленький учитель.

Для чого ми це робимо?

До певного моменту дитина в цій грі буде вимовляти слова, наслідуючи дорослого. Тільки після 1,5 року вона зможе прийняти правила гри в повній мірі, тобто розмовляти з лялькою. Тоді роль учителя дитині безумовно сподобається, і вона охоче виступатиме ініціатором "навчання".



pic

Наступна гра "Їжачок" розрахована для діток від 1 до 2 років.

З її допомогою ми розвиваємо дрібну моторику та тренуємо "пінцетне" тримання (великим та вказівним пальцями). Для цього нам потрібно вирізати з білого або кольорового картону силует їжачка без голок та намалювати йому очі і носик.

Скажіть малюкові: "Ах, який їжачок! Загубив всі свої голочки!". Попросіть малюка допомогти їжачкові і начепити голочки на місце. Принесіть 6-10 різнокольорових прищіпок та покажіть дитині, що потрібно зробити, щоб прищіпки розкрилися. При необхідності допоможіть малюкові причепити прищіпки на спинку їжачкові. Наприкінці разом подивіться який гарний, казковий їжачок у вас вийшов.

Для чого ми це робимо?

Для використання прищіпок маляті доводиться діяти великим і вказівним пальцями ("пінцетне" тримання). Моторика пальців в дошкільному віці найтіснішим чином пов'язана з мовним розвитком, а "пінцетне" тримання, безумовно, допоможе дитині з більшою легкістю освоїти навички малювання і письма.

Наступна гра має назву "Покажи та розкажи!". Вона розрахована для дітей віком від 1,5 до 3 років. З допомогою цієї гри ми розширюємо словниковий запас малюка та розвиваємо комунікативну функцію мови. Нам потрібно посадити перед малюком декілька його улюблених іграшок. Попросіть показати, де сидить лялька Катя, де ведмедик Тимко, де лисеня Рижик. Візьміть у руки ляльку і розкажіть про неї: "Ця лялька Катя. У Каті гарне біле плаття і рожеві туфельки. Катя любить грати. У Каті є багато друзів!". Дайте малюкові ведмедика. Нехай він спробує розповісти про іграшку. Спочатку це буде дуже коротка розповідь. Допомагайте малюкові.

Можливо, надалі малюк буде придумувати історії чи казки, де головними героями будуть його іграшки.

Чому ми це робимо?

Перші слова, які освоює дитина, використовуються нею для повідомлення батькам про свої потреби, спонукання до яких-небудь дій, супроводу дій. Оповідати, розповідати, описувати що-небудь ще потрібно навчитися. У нашій грі ми даємо дитині модель оповіді, вчимо вибудовувати повідомлення, передавати інформацію про навколишні предмети.



pic

Наступна гра називається "Ми поети". Для діток віком від 2 до 5 років.

З допомогою цієї гри ми розвиваємо фонематичний слух та словесно-логічну пам'ять дитини.

По дорозі в дитячий садок або в транспорті складайте з малюком віршики з двох рядків. Спочатку придумуйте двовірш цілком самі, тільки не договорюйте останнє слово, нехай його скаже дитина. Наприклад:
Весь дитсадок йде гуляти,
Будемо весело ми (грати!)

Потім можете помінятися ролями. Нехай тепер дитина починає будь-яку фразу, а ви придумуєте продовження. Після 3 років малеча вже зможе сама придумати повністю другий рядок віршика. Не виправляйте її, якщо рима або ритм будуть порушені. Поступово ви помітите, як віршики малюка будуть дедалі цікавішими!

Чому ми це робимо?

Треба відзначити, що складання віршів дуже захопливий творчий процес. Дітям у віці від 2 до 5 подобається створювати нові слова і словесні конструкції, у словотворчості активно відбувається освоєння рідної мови. Щоб правильно заримувати закінчення віршика, дитині необхідно утримувати в пам'яті слова фрази, які вже звучали - тобто активно використовувати свою словесно-логічну пам'ять.

При створенні рими важливо дотримуватись віршованого розміру та звукову узгодженість закінчень, а це відмінний тренінг для фонематичного слуху.

Остання наша гра це - "Чарівні слова". Вона розрахована для діток від 3 до 7 років. З її допомогою ми розвиваємо концентрацію уваги і фонематичний слух. Скажіть малюкові, що ви знаєте чарівні слова, які починаються на букву "М": мама, молоко, машина, морозиво, ми, малюк і так далі.

Тепер попросіть дитину уважно вислухати одну цікаву розповідь. Але з однією умовою: коли вона почує чарівне слово на букву "М", нехай плескає в долоні. Починайте розповідь: "Жила на світі добра мама. У неї був чарівний малюк".

Чому ми це робимо?

З допомогою цієї гри ми ставимо перед дитиною завдання, яке розвиває увагу. Адже щоб почути "чарівне" слово потрібно уважно слухати.

pic