Навчальний рік уже розпочався. Всі дітки пішли до школи, а деякі з них переступили її поріг вперше. Життя першокласника раптово змінюється і одне з головних завдань батьків - правильно розподілити час дитини.

Коли школяр іде в школу, значне місце у його житті починає займати навчання. А це нові обов’язки, які вимагають від дитини зібраності та затрат не тільки моральних, а й фізичних сил. Тому дуже важливо правильно скласти план дня для вашого малюка. Якщо у дитини з’являються дратівливість, неспокій, поганий апетит, порушення сну, відставання у фізичному розвитку, то причина найчастіше полягає саме в недотриманні режиму дня.
Давайте спробуємо розібратися, як зробити це правильно.

Підйом

Часто трапляється, що зранку дорослі поспішають на роботу та підганяють дитину. Щоб цього уникнути, потрібно вчасно лягати спати та вчасно прокидатися. Все необхідне для занять краще підготувати звечора, щоб не було лишніх клопотів зранку.
Також привчайте дитину вставати зразу після пробудження, адже затяжний підйом породжує млявість.
Привчіть дитину до щоденної зарядки. Найкраще буде, якщо зарядку робитиме вся сім’я разом.
Дитинi потрібен повноцiнний снiданок, оскiльки попереду напружена розумова праця. Нехай вона з’їсть i гарячу страву, i чай, i фрукти. Як правило, щось дiти їдять з апетитом, чогось вони не люблять, а дещо взагалi не вживають. Прислухайтесь до цього. Такi переваги не завжди є виявом дитячих капризiв. Інодi це потреба органiзму, з якою не рахуватися не можна. Попросiть дитину допомогти прибрати зi столу, помити посуд.
Пам’ятайте: все, що дитина може, вона повинна виконати сама: зробити зарядку, старанно застелити лiжко, помитися, одягнутися, вчасно вийти з дому. Це важлива умова виховання самостiйностi.

Дорога до школи

З дому слiд виходити завчасно, iти енергiйно. Ви повиннi показати дитинi найбезпечнiший шлях до школи, час вiд часу нагадувати про дотримання правил вуличного руху.

Обiд

Бажано, щоб вiн складався з трьох страв. Сiдаючи обiдати, дитина має переодягнутися, помити руки, а пiсля обiду - помити посуд, навести порядок на кухнi.
Для вiдновлення зниженої на кiнець першої половини дня працездатностi потрібно відпочити - прогулятися, зіграти рухливi iгри та розважитися. Молодшим школярам рекомендують перебувати на свiжому повітрi не менше трьох годин в день. Це необхiдно для того, щоб дитина росла здоровою. Але, як показує практика, так вiдпочиває лише третина учнiв. Причини рiзнi: не дозволяє мама, дитина не встигає виконувати домашнi завдання, займається в гуртку чи секцiї. Тому такi дiти швидше втомлюються, гiрше працюють, частiше хворiють.
Для шестирiчних першокласникiв важливий пасивний вiдпочинок - денний сон протягом години.

Пiдвечірок

Дитина може випити склянку молока чи соку з булочкою, з‘їсти сирi овочi, фрукти. Пiсля цього слiд приступати до виконання домашнiх завдань.
v Кожнiй дитинi необхiдно мати постiйне робоче мiсце. Рацiонально обладнаний куточок сприяє зосередженостi, а звичка пiдтримувати в ньому порядок виховує почуття вiдповiдальностi.
Для учня бажано видiлити окрему кiмнату. Якщо ж такої можливостi немає — затишне мiсце бiля вiкна. Стiл ставлять так, щоб свiтло падало злiва. Праворуч вiд стола розмiщують етажерку або прикрiплюють полицю для книжок. Основна вимога до обладнання робочого мiсця — меблi повиннi вiдповiдати зросту школяра. Висота стiльця має бути такою, щоб нога всiєю ступнею торкалася пiдлоги, висота стола— 55— 65 см (для дiтей зростом 120— 150 см).
Важливо подбати i про колiрне оформлення кiмнати. Добре, коли переважають теплi i спокiйнi тони - коричневий, жовтий, зелений. Оранжевий i червоний кольори в цiлому мають збуджувальний ефект, але на невеличких дiлянках поверхнi стимулюють загальну активнiсть учня. В робочому куточку школяра мають знайти мiсце i квiтка, вирощена дитиною, i малюнок чи аплiкацiя, зробленi власноруч, i розклад урокiв. Радимо час вiд часу оновлювати iнтер’єр куточка.
Одне з найважливiших питань в обладнаннi робочого мiсця школяра - забезпечення правильної пози при сидiннi. Учень має глибоко сидiти на стiльцi, спираючись попереково-кряжовою частиною хребта на спинку. Голова — у вертикальному положеннi або трохи нахилена вперед (пiд кутом не бiльше 15°). Тулуб теж трохи нахилений уперед, передплiччя вiльно лежать на столi. Плечовий пояс розмiщений горизонтально. Ноги повною ступнею спираються на пiдлогу чи пiднiжку.
Вiдстань вiд очей до предметiв, якi розглядаються, має становити 30—35 см. Верхню частину книги трохи пiдняти за допомогою пiдставки.
Важливо виробити у першокласника звичку правильно тримати ручку. Ручку слiд тримати трьома пальцями: великим, вказiвним i середнiм, на вiдстанi 1 — 1,5 см вiд кульки. Вона має проходити бiля згину першого суглоба великого пальця та третього суглоба вказiвного, кiнець спрямований на праве плече. Якщо пiдняти вказiвний палець, то ручка тримається великим i середнiм.
Зараз у магазинах є спеціальні ручки для першокласників зі спеціальною резинкою, яка привчить дитину правильно тримати ручку Важливо привчати дитину до порядку на робочому мiсцi. Кожна рiч повинна мати своє мiсце.

Вечiр

Поспiлкуйтеся з дитиною. Поцiкавтеся, як пройшли уроки в школi, що нового дізналася, розпитайте про життя класу. Все це зближує вас з дітьми, сприяє взаєморозумінню.
Телевiзор та комп’ютер. У кожної сiм’ї ставлення до нього рiзне: вiд категоричної заборони дивитися телепередачi та "зависати" в інтернеті до довготривалого "сидіння2 перед екраном.
Зауважимо, що лiкарі та психологи радять дивитися передачі не частiше трьох разiв на тиждень, причому сумарна тривалiсть не повинна перевищувати шести-семи годин. Практикуйте колективний перегляд окремих телепередач з наступним їх обговоренням. Безперервна робота за комп’ютером для дітей -25 хвилин. Важливо слідкувати за цим.
Вечеря має бути легкою i становити не бiльше 20% денного рацiону. Молоко, овочi, фрукти та iнша легкозасвоювана їжа повиннi складати основну частину вечiрнiх страв.
Перед сном дитина має скласти все, що необхiдно до занять, провiтрити кiмнату, помитися, почистити зуби, якщо є можливість — прийняти душ (але обов’язково помити ноги), постелити постiль, побажати усім доброї ночi.

Сон

Першокласника рекомендують вкладати спати не пiзнiше 21.00. На жаль чимало дiтей порушує цей режим. Скорочення ж тривалостi сну, як відомо, сприяє васнаженню нервової системи, ослабленню здоров’я. Малюк стає збудженим, неуважним. Щоб забезпечити достатньо глибокий сон, необхiдно привчати дитину лягати спати i вставати завжди в один i той самий час; практикувати перед сном 20-30-хвилинні прогулянки на свiжому повiтрi; спати, в мiру можливості, при вiдчиненiй кватирцi i, звичайно, на окремому лiжку.
Ось таким може бути режим дня вашого малюка. Наголосимо, що кожна дитина має індивідуальні особливості, які притаманні лише їй. Тому незначні вiдхилення вiд режиму, звичайно, допустимi, але ви повиннi завжди дбати про те, щоб сприяти дотриманню учняма основних режимних моментiв: глибокий i мiцний сон, повноцiнне харчування, достатнє перебування на свiжому повiтрi, забезпечення загального розвитку дитини тощо.

Орієнтовний режим дня для учнів початкових класiв

7.00 - 7.30 – пробудження, підйом, ранкова гімнастика, водні процедури, ранковий туалет, прибирання ліжка;
7. 30 – 7.50 - сніданок;
7.50 – 8.15 – дорога до школи;
8.30 – 13.00 – заняття в школі;
13.00 – 13.30 – повернення зі школи;
13.30 – 14.00 – обід;
14.00 – 15.00 – післяобідній відпочинок;
15.00 – 16.00 – перебування на повітрі;
16.00 – 17.30 – виконання домашніх завдань (через кожні 30–35 хв – перерви на 5-10 хвилин). Під час першої перерви – підвечірок;
17.30 – 19.00 – перебування на повітрі. Заняття у спортивних гуртках;
19.00 – 20.30 – вечеря, заняття улюбленими справами;
20.30 – 21.00 – підготовка до сну;
21.00 – 7.00 – сон.